Povestea cu numerele are față nouă

Am ajuns și în luna februarie din 2024 și reforma de la numere despre care vorbeam de anul trecut că m-am apucat de ea a tot continuat peste iarnă!

Am făcut optimizări noi și-am reorganizat codul-sursă de căutare a numerelor, și pentru GMP, Și pentru CUDA, iar în afară de aceasta am și mărit RAM-ul la cele două calculatoare cu DDR5, ca să fie mai mult spațiu pentru numere. Deocamdată nu au apărut acele SSD-uri de PCI-E 5 cu 14-15-16 GB pe secundă citire-scriere, ele au rămas în expectativă, iar noul Threadripper cu 192 de procesoare logice pătrunde destul de încet pe piață, plăcile de bază TRX50 și mai cu seamă WRX90 se mai lasă așteptate. Nici pe la Cloud Computing nu sunt prea mulțumit de ce am reușit să văd anul trecut - nu aveau memorie cu DDR5 și nici ultima versiune de procesoare EPYC pentru server. Suntem în 2024 și nu știu nici ce să zic despre ultimele Xeoane care permit un cuplet de câte 112 threaduri (am văzut chiar un procesor cu 120 de threaduri, dar care este scump rău la bucată, vreo 17000 de dolari, pe când Threadripperul e pe la 11000 de euro. Cele mai puternice Xeoane ar fi 

Intel Xeon W9-3595X
cu 120 de threaduri și
Intel Xeon W9-3495X
cu „doar” 112. Dar cel cu 35 de-abia e nou și se mijește, și nici de celălalt nu știu dacă-i disponibil pe Cloud Computing. Însă până la Cloud Computing, este bine ca sistemul de fișiere numerice să fie bine pregătit și optimizat de-acasă!

Așa că și după 30 noiembrie 2023 am continuat lucrul la transformarea feței poveștii cu numerele. Am avut tangențe și cu câtva cod din cel mai vechi (headerele TOLIL, partea de VECUN, sortatorii de mpz_t, caractere și numere pe 64 de biți care au păstrat numele criptice de LITUAN, programul vecung2 care face înmagazinarea tentativelor de rezultate noi), pentru optimizări, plus că am introdus și sortarea inversă, descrescătoare, pentru optimizarea parcurgerii prin fișierele ordonate cu coeficienți numerici: să se plece de la indexul mare și compararea repetată să se facă cu cel mic, prin cât mai multe structuri repetitive posibil, pentru că o comparare cu un număr mic are viteză mai bună decât una cu un număr mare.

Am reușit și să scad drastic numărul de fișiere (.cc și .cu) implicate în căutările de numere noi unde se folosesc doar numere de fond 1 și coeficienții lor de legătură posibili + datele de factorizare ale acestora, fără scărmănarea cu stânga la urechea dreaptă numită „fond 2” sau numere de manevră, unde înotam în terabaiți mai acum patru-cinci ani, însă, oricum, și așa am ajuns să ocup peste jumătate de TB cu totalul coeficienților și factorizărilor de legătură. Unele programe mou-introduse costă mai mult la memorie, altele mai mult la spațiu (deși toate reclamă o necesitate de mulți gigabaiți - bine că NU terabaiți - de spațiu pe NVME).

Comentarii

Postări populare