Vești proaspete - Nouă împărțeală frățească de numere la orizont

HOTĂRÂREA DIN 17 APRILIE 2019

De acum încolo, pe portabilele marginale (hard-uri mobile, de 1 și 2 TB) se vor scrie NUMAI NUMERE MARGINALE.
Cu programele de MARGINALE, și în plus toate fișierele vor fi din start segmente rezonabile în dimensiune și deja sortate crescător, ca fragmente individuale din alte fișiere încadrate în memorie ca mărime și sortate crescător.

Astfel, se elimină timpul pentru segmentare și ordonare* la fișierele marginale, plus scrierea de numere-rezultat la căutare pe marginale. NU se amestecă numerele. Și nu se mai bat discurile marginale la cap cu citiri și scrieri din segmentări, sortări (de orice) și obținere de rezultate numerice. Doar scriere și citire de marginale.

*Sortare.


Mă mai gândeam între timp ca, după ce fac ultima actualizare la fișierele GIG70 și GIG80 de pe XPOWER, să le mut la AORUS pe ele (speranțe micronic-nule de numere noi), eventual pe un marginal de 2 TB (chiar două, de fapt, ca excepție ultimă a regulii de miercuri) și recopiate acolo, și astfel XPOWER-ul să rămână numai cu zona de 160-240.

Mă mai bătea capul ca, alternativ, să scot zona de 200-240 de pe XPOWER pe AORUS, dar e mare și cere iar interschimb de hard diskuri, și cu reversie. Și să fie Aorusul stabil pentru lucrul la 240, să termine cu obrăzniciile de instabilitate.
Dar așa s-ar mări mai mult partea de marginale, s-ar face mare fragmentare.

În planul cu 70-80 la Aorus, ar mai crește cu niște TB (vreo 2 barem) spațiul de pe XPOWER pentru restul. Atunci zonele de împărțeală numerică pe hexada din casă ar fi:

-Veriton: 1-32 (?) de cifre, teoretic cu divizori impari pe 64 de biți, practic învălmășeală neînțeleasă - de-astă-iarnă nici n-am mai veritonizat pe la povestea cu numerele.
-SLI PLUS: 1-52 de cifre, cu orice mărime de divizori impari.
-AORUS: 53-110 cifre, continuu, nu mai este fragmentare de împărțeală.
-THREADRIPPER: 111-160 de cifre, ca până acum.
-XPOWER: 161-240 de cifre*.
-ASUSPRIME: 241-1910 cifre.

*Cu plan de a segmenta GIG-urile de pe el, pentru fișiere mai mici, în maniera GIG170+180 (în loc de 180 simplu), 190+200 (la 200) și 220+240 din 240, ceea ce ar duce la trei nume de GIG în plus, total 19 în schemă, față de cele 16 curente. Trebuie să câștig mai mulți bani. La ASUSPRIME este clar nevoie de încă niște TB, chiar 6 TB pentru siguranță, dat că GIG1910 și GIG420 au crescut. Sigur, mai trebuie și refiltrare în stil vecunic (respectând pragurile numerice după câte numere prime componente sunt la fondul 1, fondul-bijuterie numerică). Poate că voi reuși în 2019 și cu o placă video de 11 GB, GDDR6, cu 4352 de procesoare CUDA, dar să fie și funcțiile numerice adecvate disponibile.

Dar dacă reducerea de spațiu ocupat, prin refiltrarea la GIG420 și GIG1910, va fi insuficientă, clar, vor mai trebui niște TB pe acolo. Nu prefer să iau ceva de la alt calculator existent (AORUS de pildă), ce-i drept, așa că trebuie să-mi crească anul acesta câștigurile (ceea ce trebuie oricum, chiar neținând seama de țintele de hardware).

Și atunci vor exista și niște fișiere noi cu factori primi componenți: CFV170, CFV190, CFV220. Și refiltrări de fișiere ca să respecte întocmai plajele de numere prime dedicate și componente.
Se așteaptă totuși câștiguri de spațiu liber prin refiltrări, mai cu seamă pe unde merge paralelizarea OMP a filtrărilor de numere (pe când și pe CUDA?) și crește viteza de lucru.

Deocamdată, am mai câștigat viteză la sortări, poate și filtrări, prin paralelizare. Lucruri care merg mai repede, dar pe Threadripper am văzut lentori care sugerează ignorarea paralelizării.
Dezamăgitor, pe marele Threadripper sunt lucruri care merg încet - jumătate de procesor are comunicare indirectă de date cu magistralele calculatorului, trebuie să stea după nasul celeilalte jumătăți.

Și deci așa: noua împărțeală numerică va mai ușura XPOWER-ul și numărul de fronturi de numere marginale, așa încât vor putea fi discuții pe tema transferului de marginale:
-între SLI PLUS și AORUS, în jurul a 50-55 de cifre (poate cu CUDA, altfel zona de noutăți este moartă de mult pe-acolo);
-între AORUS și THREADRIPPER în jurul celor 110 cifre (105-115), asta nu se schimbă;
-între THREADRIPPER și XPOWER, prin partea 155-165 dimprejurul lui 160 (nici asta nu se preface);
-între XPOWER și ASUSPRIME pentru zona cu 240 de cifre.

Până acum „țeala-țeala-împărțeala” a fost, și mai este, ba între SLI PLUS și XPOWER, ba între XPOWER și AORUS, ba AORUS-THREADRIPPER, THREADRIPPER-XPOWER, XPOWER-ASUSPRIME (total cinci, versus 4 din schema nouă).
Iar în planul cu mutarea două sute patruzecistă la Aorus, cu 70+80 acasă la XPOWER, ar fi fost dublat frontul XPOWER-AORUS (pentru 80 și 200), când din josul Asuspraimului ar fi venit Aorusul în locul XPOWER-ului, deci 5 fronturi cu bătaie. Adică SLI PLUS-XPOWER, XPOWER-AORUS (1), AORUS-THREADRIPPER, THREADRIPPER-XPOWER, XPOWER-AORUS (2), AORUS-ASUSPRIME.

Vorba lui Mircea Badea din seara miercurii de 25 mai 2011: „Ies șase, să moară calu'”.


Și mutând 70+80+240 la Aorus (corvoadă mare), ar fi tot cinci: SLI PLUS-AORUS, AORUS-THREADRIPPER, THREADRIPPER-XPOWER, XPOWER-AORUS, AORUS-ASUSPRIME.
Pe când așa, cu planul nou acceptat mai sus, rămân numai patru chestiuni marginale și, în plus, la Aorus se adună mai multă zonă de „noutăți moarte”, acolo ar prinde bine o placă video cu CUDA de 4352 de nuclee - pe numere întregi, pentru încercări de explorare foarte rapidă a numerelor, doar-doar poate că totuși or mai fi comori negăsite (dar să și fie viteză).

Până una-alta, pe XPOWER mai am de făcut ERMETE la GIG70 și GIG80, că au numere neluate.

Și între timp (noaptea de 13/14 aprilie) am făcut o interschimbare de hard diskuri între Aorus și XPOWER, care stau aproape unul de altul în aceeași cameră: TB10 la Aorus (cel cu „likely to fail soon”), iar 10TB la XPOWER, să nu fiu stingherit la scrieri, dat fiind că pe XPOWER încă este rost de numere noi.

Comentarii

Postări populare