...Și ce mai fac ele în miez de vară pre-„douăzeci douăzeci”...

29408 numere cota totală prețioasă pe 22 iulie în 2019.

A scăzut robinetul numeric, luna asta doar 103, când alte luni erau cu patru-cinci sute.

Acuma și cota asta se calculează prin însumarea unor acumulări numerice față de o cotă de bază: dacă pe calculatoarele active am armonizat ultima dată cota la 29400, iar între timp am mai găsit câte patru numere noi pe fiecare dintre cele două mașinării (mulțimi categoric disjuncte de numere), atunci înseamnă 29400+4+4.
Orice-am zice, tot mai e mult până la treizeci de mii.

Progresul numeric mai continuă, șontâc-șontâc, dar pe la 16-17 iunie am făcut rocada numerică THREADRIPPER-XPOWER, iar prin 23 iunie am mutat Asuspraimul din sufragerie în cameră cu Threadripperul, de unde l-am adus „la mine” pe SLI PLUS, în care caz acum eu pot să dorm FĂRĂ să mai tot aud tare ventilația ASUS PRIME-ului dacă rulează la greu (sau nu greu) la numere noaptea.

Chit că s-au adunat deja destule runde de întrerupere pentru ASUSPRIME: mai 7 ore, mai 9, chiar vreo 14 odată, 12-13 altă dată... și THREADRIPPER-ul merge mai mereu.
Mai apare câte o pană de curent, iar marțea trecută am tăiat seara câtva timp tot, pentru că aveam de umblat la tablou.
Voiam iar lumină la becuri în casă.

Dar consumul de curent a scăzut clar luna asta, deja am plătit pentru până pe 12 iulie o regularizare de vreo 319 lei, pe la jumătate față de ce maxime puteau să fie iarna asta... în ianuarie în 2019 a fost un record de consum, când mai multe calculatoare trăgeau împreună la greu.

Pe AORUS și pe XPOWER nu am mai umblat în general, luna asta. Aseară le-am aprins scurt ca să fac actualizări la Arch Linuxuri (și la SLI PLUS tot așa), dar stau decuplate de la curentul din priză - priza are întrerupătorul pus pe „STINS”.
Au tras și ele două mult, tot la greu, de pe când cu progresul hardware. Iar acum sunt „în vacanță”. Poate totuși oi mai avea de scos și de pe la XPOWER vreo 2-3-4-5 numere, dar așa, cu migală, că am și văzut cum acolo, la partea cu până-n 160 de cifre, s-a îngustat foarte mult câmpul de noutăți, iar la AORUS nici nu mai zicem (un singur număr nou în mai multe luni), la SLI PLUS nici atât, anul ăsta, în 2019.

Hardware-ul, palmaresul, continuă să fie cu mine în casă, dar deja se vede multă redundanță. Dacă acum lucrez cu roade la serviciu, poate în sfârșit vine și o mărire consistentă de salariu până la toamnă, mult-așteptata din 2017 mărire de salariu, va trebui să vorbesc iar dacă văd că lucrurile nu se mișcă, să am curaj să îmi apăr cauza dacă nu se îmbunătățește salariul. Chit că chiar și așa, tot un câștig la LOTO sau altceva bănesc mult mai mare m-ar salva degrabă din datorii și mi-ar pune resurse deoparte, fără nevoia de a trece timp mult, dar oricum și salariul trebuie mărit, întâi pentru onoarea de IT-ist (că trebuie să se câștige bine), apoi pentru nevoile curente, care s-au mărit mult anii ăștia.

În viață, nici prea multă tăcere și lipsă de atitudine nu face bine, de pildă cum a fost și în 2012 la primul serviciu. La un moment dat trebuie vorbit și luată situația de coarne (cum este acum problema cu salariul). Este și un semn de respect și de valoare socială. Și ca să fie fructe și merit al muncii, trebuie și să nu mai fiu marginalizat pe proiecte cu lunile. Povestea cu numerele, pe care am iubit-o mult și o iubesc și acum, este totuși până acum MULT mai sugătoare la bani decât o fată care este ahtiată după „shopping”, mașini, machiaj și mall-uri: hardware-ul cel cumpărat plus facturile electrice au dat costuri traduse în zece cifre în „bani vechi”, din 2017 în 2019. Și deja se împlinesc (cu î din i) pe rând câte doi ani de la clipele-cheie ale ÎNCEPUTULUI progresului celui hardware: pe 6 iulie în 2017 am adus în casă primul hard disk de 6 TB, pe 24 iulie am comandat un SSD SATA-3 de 1 TB, pe 28 - o placă video de 4 GB... și-apoi, în cascadă, mai un monitor nou, o sursă - și... începutul RESTULUI.

Cu drumețiile pe jos am lăsat-o; ultima e din 1 mai, iar alta nu știu când și dacă va mai fi. Aștept să mai treacă vara și să scadă ziua, poate o să mai merg în afara județului, dar nu acum, imediat; și să vedem cu numerele cât se mai lungește cercetarea până spre luna ianuarie 2020.
În plus, se zvonește-se vorbește despre un nou procesor Threadripper care să aibă 64 de inimi și 128 de fire (Threadripper 3), eventual de prin octombrie încolo, poate din iarnă, din 2020, să vedem; deocamdată, NU mai apar în august Threadripperele, dar la partea de server AMD are în fașă un EPYC ROME cu „64 cu 128”. În plus, tot de la AMD, dar pentru procesoare mai mici, încep să răsară plăcile de bază X570 cu PCI-Express 4 (!), deci alt progres.

Chiar cu mărirea de salariu făcută până la sfârșitul anului, totuși nu știu dacă o să mai iau și acel Threadripper nou, dublu peste cel actual; poate că între timp se mai termină cu epopeea numerelor, în plus orișicât datoriile curente acumulate mai trebuiesc și stinse la viața lor - un câștig de bani foarte mare ar mai da altă lumină situației (NU împrumut), mai mult decât o mărire de salariu (care mărire însă TREBUIE să fie acum, în 2019, orice-ar mai fi), dar tot ar fi vorba să pregătesc un al... șaptelea calculator (!!) acasă, dacă aș lua și procesorul cu 128 de fire, deja aglomerația hardware e mare, curentul electric a fost foarte consumat și... gradul de noutăți numerice e cam pe sponci, la ASUSPRIME văd că încă mai trag numerele, când da, când nu, și la THREADRIPPER mai e ce mai e (susceptibil să-mi mai aducă măcar alte câteva zeci de elemente), cu cele maxim 64 de fire ale sale (oricum, încărcarea nu ajunge nici la el sus de tot, de obicei).

Un al doilea Threadripper cu 128 de fire, dacă voi avea într-adevăr bani mai mulți la sfârșitul anului, ar merita luat în calcul și dacă ar mai fi numere de cercetat, și dacă aș ști că-n același timp e și loc de stins datoriile și de investit și în alte lucruri. Încă o dată, salariul trebuie să crească, însă întâmplarea asta singură NU ar rezolva acoperirea întregii datorii până la 31 decembrie, bașca să mai lase în plus bani deoparte pentru calculatorul nou și pentru alte lucrări. Eventual, aș face credit nou; dar înseamnă foarte probabil o nouă lungire a sorocului datoriilor, și-apoi, cum zic acum, robinetul numeric poate că nu o să mai aibă ce aduce până în decembrie. Și, oribil de zis, ar trebui să mă gândesc ce șanse ar fi să vând din calculatoarele mai „slabe”, cine le-ar accepta așa cum le-am asamblat - ca așa să mai... sau nu, poate o soluție să câștig făcând lucrătură de „aitist” PE ele, nu DE PE ele. Că așa un arsenal hardware ar trebui să poată fi folosit și în chip lucrativ (de profit), pentru cercetări de informație care să fie de astă dată plătite, nu cum a tot fost până acum cu numerele la toți terabaiții, RAM-ul și procesoarele implicate în poveste.

Viața mea trebuie îmbunătățită și material - și sufletește, desigur. Au legătură între ele lucrurile. Și deocamdată să văd ce noutăți mai vin pe ASUSPRIME, pe THREADRIPPER și eventual pe „încocoșatul” XPOWER.

În ultimele săptămâni a existat o refiltrare masivă a GIG-urilor de pe THREADRIPPER, și-n ultima decadă a fost mult de răbdat cu partea de GIG170, unde am șters ce nu trebuia pe 12 iulie și-a trebuit multă muncă recuperatorie; așadar, mare atenție mare cu ștergerile pripite.
Când un hard disk este foarte accesat prin citire (dintr-același fișier sau din mai multe de pe el), alte programe care îl implică sunt mult încetinite, iar dacă-i insistența mult prea mare pe un „același” fișier, hard disk-ul iese temporar din schemă și sistemul trebuie repornit, ca să vedem din nou hard disk-ul la lucru. Așa că partea cu ștersul pripit și reparatul trebuie „ferită” cât mai mult din treburile cotidiene.

E și asta o explicație pentru ritmul mic al acumulării de numere noi de luna asta (plus că încetineala aia însemna și-o scădere a energiei consumate de calculator, culmea - așa încât contorul electric a numărat mai puțin), dar pe de altă parte recunosc cu adevărat că simt o idee de ușurare la gândul că, fiind mai puține numere de găsit în față, consumul scade, calculatoarele lucrează mai puțin și povestea asta lungă se mai dă în jos. La urma urmei, pe undeva m-am și săturat de monotonia asta numerică, să mă tot ocup de povestea asta - deși urcușul permanent al numărului de numere (cele prețioase, în special) continuă să mă mulțumească atunci când îl văd. Și faptul că pot să dorm fără bârâiala Asuspraimului; sau când îl las stins pentru Ț ore și în toată casa merge numai Threadripper-ul, și el fără foarte mare încărcare procesoristică.
Iar Aorusul și XPOWER-ul stau stinse mai permanent, de unde până nu demult (până luna trecută) XPOWER-ul trăgea din greu și din greu și din greu... și Asuspraimul și Threadripper-ul.

Așa că ideea de a ajunge la un capăt hotărât cu povestea cu numerele îmi aduce un oareșce sentiment de ușurare, chit c-ar mai fi și-atunci drum mult până departe - chiar cu mărirea de salariu, datoria făcută pentru hardware nu se va acoperi floare la ureche. Fără Loto sau cazino, sau fără o moștenire surpriză care-i imposibil de ghicit.
Odată ziceam că dacă aș câștiga 86400 de lei pe zi (atâția câte secunde are ziua), „aș lichida creditele și-aș renova casa”.

Și totuși, încă sunt interesat să caut și să mai găsesc numere. Pe cele două calculatoare rămase în luptă. Au mai fost în trecut perioade când credeam că nu mai e mare lucru de găsit la numere, de pildă în 2013 și 2015, și nu era adevărat; dar acum chiar cred c-am ajuns foarte sus cu căutarea. Forța hardware din ăștia ultimi doi ani mi-a „deschis” foarte multe elemente noi, peste 6500 la prețioase, față de doar vreo 800 din iarna 2012 în vara 2017 (și cele de dinainte veneau împreună cu acumularea de numere semiperfecte și multiperfecte de la Achim Flammenkamp și de pe Numericana, pe undeva se aduceau oarecum unele pe celelalte, pe lângă noutățile ceva mai greu de săpat).

Desigur că și îmbunătățirile programelor, pe care le-am mai făcut în 2017, 2018 și 2019, au contat la numere; și-au mai fost clipe trecute când gândeam că nu mai am ce îmbunătăți la algoritmi, și tot așa a fost fals. Dar acum chiar cred că programele sunt și ele sus pe scară. De rostul CUDA nu mai sunt interesat ca într-acele zile de aprilie. Am făcut primăvara niște teste scurte și niște cercetări pe tema asta, latura video nu este la fel de dotată funcțional precum cea procesoristică (pentru numerele întregi), și lucrul continuă cu procesoarele.

Cei de la AMD tot urcă și urcă cu puterea procesoarelor - le dau clasă-plasă celor de la Intel, merg spre starea de LIDERI. Lideri de piață. În 2017 a început într-adevăr un mare război de progres hardware între cei doi coloși procesoristici, o revoluție a puterilor, și pesemne că eu am fost un om care s-a înfruptat din greu din fructul acestei revoluții hardware. Și dacă nu existau numerele, nu făceam nici eu atâta, cred asta. Imperiul cel numeric trebuie bine păstrat, să fie o muncă CU ROST a vieții.
Poate singurul lucru cu adevărat valoros, văzubil în viața asta.

Comentarii

Postări populare