Alte poveşti de toamnă

Mă mai gândeam cum aş putea face când o apărea noul Threadripper cu 128 de fire: să îmi îmbunătăţesc întâi negreşit situaţia câştigurilor ca programator, în vremea asta care-i în faţa noastră, şi mai apoi, în timp, să iau noua placă de bază X599 şi noul procesor (poate şi-o nouă sursă, dacă va fi nevoie de mai mult de 16 pini EPS la placă), dar să vedem câţi lei ar însemna asta - un procesor atât de puternic sigur va depăşi 10000 de lei singur, poate 14000-15000, placa o fi şi ea măcar 2000 şi ceva (punem 17000 împreună), iar noua sursă să aibă EPS-uri şi wattaj rezonabil, 500-1000 de lei. Să zicem 17500 de lei cu totul.

De la actualul Threadripper se pot păstra RAM-ul, discurile (inclusiv NVME-urile), prima sursă de 1600W, monitorul cu perifericele, carcasa, ventilaţia, sistemul de răcire (cu excepţia waterblock-ului, care trebuie înlocuit cu un Velocity sTR4), atunci ar fi nevoie de vreo 18000 de lei în total. Se presupune că şi viitoarea generaţie de Threadripper va avea soclul TR4 cunoscut deja. Dacă nu... atunci pentru EKWB s-ar cere timp până să se implementeze un waterblock special pentru noile TR4.

Placa de bază pentru un Threadripper atât de puternic s-ar putea să trebuiască să urmeze modelul de superputere de la placa Intel ASUS ROG DOMINUS EXTREME, cu chipset C621 (nu X), care pentru un procesor de Desktop de "doar 28" de nuclee (Intel Xeon W-3175X, desktop, nu server) a trebuit adaptată să aibă 32 de faze de putere (power stages), patru conectori de câte 8 pini (deci total 32 EPS) pentru procesor, doi de câte 6 pini (suplimentari, ori poate pentru placa video) şi... doi de câte 24, deci două cabluri ATX24 să intre în placă - asta categoric de la două surse diferite.

https://www.asus.com/Motherboards/ROG-Dominus-Extreme/
e făcută ca să fie cu
https://www.intel.com/content/dam/www/public/us/en/documents/product-briefs/xeon-w-3175x-product-brief.pdf

Şi procesorul acela are mai puţine inimi decât Threadripperul de acasă, care-i "numai" cu 16 pini EPS şi-o sursă, una şi bună. Dar dacă şi următorul Threadripper "dublător", 64/128, o să aibă nevoie de una ca asta, de-i zisă mai sus în acele rânduri?
În plus, placa "celorlalţi" suportă 192 de GB de RAM. Cum ar fi ca şi X599 de la AMD să poată peste 128 de GB? Ca de exemplu... 256?

În principiu, pentru un nou Threadripper, ar fi suficientă transfigurarea măgăoii actuale din fosta mea cameră din 2013, cu procesor nou, waterblock EKWB Velocity, placă de bază X599 şi o eventuală sursă auxiliară, pentru cazul când placa ar necesita peste 16 pini EPS. Până acum, în mod normal, sursele singulare (modulare sau nu) au până la 16 pini EPS disponibili.
Şi desigur, să mai fie loc de numere noi. Că astăzi sunt 29684 (cu noutăţi din zona de 181-270 de cifre, deci GIG190+200+210+220+240+270 de la Threadripper). Se restrânge.

Dacă noile Threadrippere NU vor avea un 128 de fire, mai bine pe undeva, că nu mă va frustra lipsa unui 128. Şi oricum, dacă ar fi vorba să aştept DDR5 pentru un nou procesor, categoric n-ar fi acum cazul, la Threadripper 3, că încă nu a apărut generaţia asta de RAM. Atunci THR3 trebuiesc lăsate în pace că nu au ce memorie trebuie.
Dar o cale mai simplă ar fi asta - tragerea pe dreapta a lui 2990WX pentru cel nou. Şi mare lucru, totuşi, dacă aş putea vinde unele piese hardware de acasă (un 7740X de rezervă, rămas de la epava SLI PLUS, dacă mai merge, şi Threadripperul cel tras pe dreapta, dacă va fi cazul, şi mai pun la loc bani).
Şi cum ar fi, ca bonus-răus, un HDD de 16 TB, depăşind aşadar 20000 de lei la cheltuieli - dar deocamdată ele sunt Seagate şi eu faţă de măgăoii Seagate am o reţinere, chiar dacă portabilele marginale Maxtor din casă ţin tot de Seagate. Nu am uitat ce am păţit la Barracuda din septembrie 2015 (deşi 16 TB-ii sunt altă clasă, IronWolf).

 * * Am considerat mai sus între 14 şi 15 mii de lei preţul unui viitor Threadripper vârf de lance, cu 64 de inimi şi 128 de fire. Un preţ optimist, pornind de la regula de trei a celorlalte generaţii: vreo 5000 de lei 16 inimi în august  2017, vreo 8500 dublul în august 2018... şi la EPYC Rome cea mai ieftină variantă de server cu 64 de inimi sigur sare de 20000 de lei:
 https://www.techspot.com/news/80631-amd-7nm-epyc-rome-specs-prices.html

 Dar poate că totuşi mai degrabă stau o bună bucată de vreme de-acum încolo fără altă maşinărie nouă, chiar şi cu ceva bani mai mulţi de la serviciu. Mai sunt şi alte treburi de tratat în viaţă, plus datorii de acoperit, un viitor de îngrijit şi... numerele de găsit, rămase în faţă, nu prea ar mai fi multe.
Deşi am zis de foarte multe ori treaba asta şi tot se mai găsesc.

***
Arsenalul de hardware de acasă s-a mărit categoric în noaptea 5/6 septembrie, când Hitachi-ul a fost scos din Veriton "de tot". Sunt şi piese stricate puse deoparte, dar nu cred că ar fi legal să arunc vechea placă SLI PLUS, nişte hard disk-uri şi un NVME la ghenă (motivul electronicelor special colectabile, care n-au voie aşa la gunoi).
Placa, acele trei HDD-uri stricate (două lovite cu ciocanul) şi NVME-ul ars în 2017 sigur nu sunt vândubile, ocupă spaţiu în plus în casă şi le-aş scoate poate, dar am impresia (întemeiată, am impresia) că astea nu este voie sau bine să se arunce în ghenele şi pubelele obişnuite, ca pe cutiile de margarină sau de unt de alune.

SLI PLUS-ul acela are pini îndoiţi la soclul procesorului, din mai 2018, placa a şi fost spălată la jet la chiuvetă, a avut scurgeri nepermise de Conductonaut şi chiar dacă a mai avut semnal electric luminos după ce s-a mai uscat de la acea spălare post-factum, am convingerea că nu mai este folosibilă (măcar pentru pinii răsuciţi). Vechiul i7-7740X nu l-am verificat pe placa nouă, am preferat altul nou ca să fiu sigur că va veni acasă unul care merge.
Ca arsenal, placa ar merita păstrată în casă... dar măcar de HDD-urile ciocănite aş scăpa.

Comentarii

Postări populare