Încercarea numerelor cu CUDA (Partea 3: Noul progres hardware!)

Și deci stricarea unor vechi componente din casă m-a motivat să mă hotărăsc odată să le iau pe cele noi! În seara aceea de 23 noiembrie 2022, am decis că pot refolosi o carcasă mare din casă pentru noul calculator cu DDR5, PCI-E 5, 4090 și AMD, și mi-am comandat placa de bază MSI MEG X670E ACE, 32 de GB de DDR5-7600 marca Trident Z-Skill, o sursă de 1600 de wați, procesorul AMD 7950X, placa video am ales-o pe cea mai tare disponibilă de pe Vexio (nu era Suprim Liquid, ci RTX GameRock OC, cu 2625 MHz la boost), spațiu de stocare aveam deocamdată acasă, aveam să mai iau prin iarnă niște NVME PCI-E 4.0, nu mai știu exact dar cred totuși că și-n 23 noiembrie am comandat unul, în orice caz aveam să instalez unul în 8 decembrie - și Riser Cable pentru noua placă video, că la vechea fusese categoric dăunătoare lipsa unui cablu PCI-E. Mi-am promis atunci că orice placă video nouă va avea Riser Cable, astfel evitându-se și risipa de sloturi de PCI-E la plăcile și cardurile mai spațioase. Și cooler lichid all-in-one pentru CPU de la EKWB, de această dată însă fără customizarea de la zero de la alte coolere (unde trebuie inclusiv să tai și să montezi țevile și să torni lichidul). Nu mai puneam accentul pe un hiper-CPU cu răcire extremă. AM cheltuit, cu bună aproximație, 27300 de lei în seara aceea.


O parte dintre componente le-am comandat de la Caseking, din Germania, dar am ales o metodă de livrare lentă și ieftină - UPS Standard, în loc să fi fost măcar Express Saver sau DHL Expres-ul de alte dăți. M-am zgârciobit la prețul livrării, deși la grosul cheltuielilor mi-am asumat număr mare (placa video a costat peste douăsprezece mii de lei la acel moment, fiind cea mai scumpă componentă de până atunci). Am făcut o rocadă între carcasele din casă - SLI PLUS-ul nu mai era bună de stat într-o carcasă și am mutat placa de bază AORUS în carcasa Zalman, iar carcasa de la Aorus am golit-o și am păstrat-o pentru noul calculator, așa că de data aceasta nu era nevoie și de carcasă nouă. Și așa  mă gândeam că poate fi grea la căratul pe scară.

Lentoarea livrării de la Caseking a amânat noua construcție. Placa video am primit-o sâmbătă pe 26 noiembrie (surpriză), nu optasem pentru livrare sâmbăta, că Vexio nici nu oferea așa ceva. Au venit și zilele libere legale, 30 noiembrie și cu 1 decembrie, iar pe 2 decembrie am descoperit pe internet că era o problemă cu adresa mea de acasă pentru livrarea de la Caseking, așa că am sunat la call center și am mai tergiversat cu o zi lucrătoare livrarea (Caseking-ul se pare că nu transmisese adresa mea de livrare, devenită cea de domiciliu în locul celei de la fostul job, pe care o folosisem cu succes, de altfel, în 2017-18). M-am gândit că or fi fost stresați cu Black Friday. Aveam în decembrie să mai am o astfel de problemă cu o livrare de la ei, tot așa cu sunatul la call center, și mi-am trecut adresa în contul de la Caseking inclusiv într-un câmp care nu era dedicat ei, ca să fiu sigur că nu vor mai fi probleme pe viitor. Așa că marți în 6 decembrie 2022 am avut acasă toate componentele pentru noul calculator, iar în noaptea de 7 decembrie am stat nedormit și-am asamblat!


Și sigur că între timp mai avansasem cu codul pentru CUDA al numerelor. Mai cu erori, mai cu nervi. Mi-a venit și ideea să fac totuși și o versiune pentru CPU Și GMP a noilor algoritmi pentru numere, să mai dau și GMP-ului o șansă (avea chiar să conteze muuult până la urmă), tot așa cu optimizarea numărului de operații aritmetice și scăderea numărului de numere de pornire, folosindu-le doar pe cele care respectau direct definiția dorită, nu și numerele de manevră. Că la urmă și fișierele de coeficienți de legătură puteau ocupa mulți GB (dau nu mulți TB), însă pentru o plajă mult mai mică de numere de bază.

Încălzit de noul progres hardware, m-am gândit să mai fac un calculator iarna trecută, de această dată cu carcasă nouă și cu Intel, unde să cuprind și placa video 4090 inițial dorită, MSI Suprim Liquid, care tot nu apărea pe stoc pe Internet. Mă gândeam să-mi iau CPU-ul flagship 13900K, dar atunci în decembrie 2022 am văzut că în ianuarie urmează să se lanseze la Intel un nou CPU apecial, 13900KS, în ediție limitată, capabil să atingă 6 GHz fără overclocking, în anumite condiții. Așa că am zis să stau mai potolit până în ianuarie, să nu intru de-a dreptul în vechea frenezie a cumplitelor cheltuieli în timp foarte scurt, ca în toamna lui 2017 sau luna august 2018, și să aștept procesorul din ianuarie 2023, și între timp să apară și Suprim Liquid-ul pe stoc. Și procesorul 13900KS, ca și K-ul, chiar era cu cutie albastră!


Între timp în decembrie, mi-am mai luat un binoclu mare marca APM (nu are legătură cu hardware-ul) și mi-am mai dotat hardware-ul din casă: am luat o NVIDIA 2060 de 12 GB video pentru Asuspraim, cea mai puternică placă video pentru PCI-E 3.0 pe care am găsit-o. Am mai luat și pentru Threadripper o placă nouă video, fără alimentare separată, ZOTAC GAMING GeForce GTX 1650 OC, 4098 MB GDDR6 (de fapt, 4096 trebuie să fie, greșeală de tastare) cu generația de memorie GDDR6 și 12000 MHz la memorie. Plăcile video mai slabe, rămase funcționale, de la 1050 în jos, le-am lăsat pe la Aorus și XPOWER. Și Veritonul nici nu l-am mai deschis anul ăsta! Cred că el a rămas cu acea nouă 730 din septembrie 2022. Ambele plăci noi cu 2060 și 1650 sunt cu Riser Cable PCI-E 3, mi-am respectat promisiunea de a folosi Riser Cables la noile plăci video după dezastrul din 23 noiembrie 2022.

Și cum mai ziceam, am luat cel puțin un NVME PCI-E 4 (cu viteze mari, pe la 7000-7400 de MB pe secundă scriere/citire), cu 2 TB ca să pun pe el Arch Linuxul. A fost și un NVME de 1 TB, asemănător la forță, pentru Windows pe el. Cele de PCI-E 5 nu existau deloc în 2022, se știa că noile plăci de bază nu au deocamdată ce să fie pus pe ele ca PCI-E 5. Iar pentru noile plăci video 4090 era indicat să luăm niște surse de PC de generație mai nouă, care să suporte bine conectorii electrici de 12V la plăcile video, ca să nu fie risc de arsură. Și să avem grijă să nu îndoim cablurile. Alternativa era ca NVIDIA să împacheteze niște cabluri care să meargă și la sursele mai vechi, dar mai sigur era să luăm surse de PC compatibile cu standardul PCI-E 5, sau de generație ATX 3.0. Că altfel și 4090-urile non-Ti riscau să se ardă și au fost cazuri. Se topeau cablurile!

Am continuat să lucrez la noul cod pentru numere la CUDA și GMP, așteptând anul 2023 și noile perspective. În noaptea de Anul Nou 2023 ascultam la căști o melodie medievală germană, în timp ce afară erau artificii, și aveam în față codul-sursă al numerelor!

Comentarii

Postări populare