Roadele de la sfârșit de vară (partea 1)

La 28 august 2019 progresul hardware pentru THREADRIPPER s-ar considera complet: astăzi am adus în casă NVME-ul PCI-E de 1 TB pe care îl doream anexat la unul dintre cele trei sloturi M.2 native ale plăcii MEG CREATION, ca să fie mai „MEG CREATION”, să aibă ceva în plus la populația de NVME-uri.
Așa că acum Threadripperul poate să aibă chiar și 100 de TB zecimali de discuri, în 14 discuri de la 1 la 14 TB.
Acest NVME adițional la Threadripper era dorit încă de prin 2018, nu se terminase anul încă, așa că am completat un plan ceva mai vechi, care prevedea asigurarea unui cuplu de NVME-uri pe marele Threadripper.

E un Samsung 970 EVO Plus.
L-am găsit cu mai puțin de 1000 de lei (sub 950 chiar, 949 cu 99), pe PCGarage în zorii de 27 august, chit că era la reducere de la... 1006, dar prin 2018 așa ceva sărea de 1800 și m-aș fi așteptat și-acum să văd de pe la 1600 în sus, dar NU. Au mai dat în jos la preț, așa că acum hexada din casă are 237330 de GB zecimali (cu tot cu sectoarele proaste de la singurul HDD de SATA2 din casă, poate l-oi înlocui cu altul de 1 TB mai tos-tos-sănătos).
La partea de Samsung 970 PRO, sunt aproape 1500 de lei pe PCGarage (totuși, nu 1700-1800).

La PCI-E 4, NVME-urile uniterabaitice de pe PCGarage sunt de pe la 1300 de lei în sus, dar deja trebuie și placă de bază pe măsură.
Un Corsair Force MP600 de 2 TB pe PCI-E 4 are ceva mai mult de 2300 de lei (și eu NVME-ul de 2 TB cu PCI-E 3 de la Threadripper l-am luat cam acum un an, din altă parte ceva mai ieftină decât PCGarage, cu vreo 3200 de lei). Iar unul de 1 TB, 1330 și ceva.

Și unul de la Gigabyte Aorus cu PCI-E 4 și 2 TB are 2270 și ceva de lei. Oarecum accesibil, dar ar trebui o placă de bază pe măsură.
5000 citire/4400 scriere în MB/s, față de 3500/3300 la cel adus acasă azi. Grad de deosebire între PCI-E-uri.

Iar un SSD SATA-3 de 4 TB este pe la 2630 și ceva de lei (ăsta e tot oareșcum abordabil în timp la preț, dar e pe SATA, nu pe PCI-E, și deci NU are viteze mari).
Un Thunderbolt de 2 TB are peste 4510 lei (prohibitive astea mari), maximum 2800 citire versus maximum 2300 scriere în MB/s. Mai slab și mai scump decât un NVME PCI-E 3.0 sau 4.0 de tip x4, cu aceeași capacitate, dar măcar... e Thunderbolt.

Oare cum or să fie discurile prin 2030?... Tot mult mai este.

La ei (PCGarage) sunt listate 32 de plăci de bază cu PCI-E 4.0, AMD pe toată falia, cu chipset X570, dar numai cu procesoare de soclu AM4 (inferior lui Threadripper). Maxim 128 de GB de RAM.
Deprimant când or apărea plăcile X599 pentru Threadrippere de 64/128... mai cu seamă dacă or avea 192 sau 256 de GB de RAM suport.
DDR5 cumva?...

Poate că totuși, mai încolo în viață, la un moment dat, voi construi și un al șaptelea calculator cu așa ceva. Sau cu ceva și mai puternic.
Eh beh, fără Veritonul pe care l-am primit de la mama, ar fi al șaselea, dar să ne amintim că placa SLI PLUS a trebuit înlocuită pe parcurs.

PCGarage nu are plăci de bază cu mai mult de 128 de GB de memorie suportată.

Cei de la Seagate au lansat hard diskuri de 16 TB zecimali vara asta.
Oricum, mie mi-ar fi frică să iau o piesă atât de mare marca Seagate (am câteva Maxtor-uri portabile, funcționale, de maxim 2 TB, ce-i drept, pentru numerele marginale), pentru mulți TB deodată NU aș lua de la Seagate, să nu cumva să se strice. Nu am uitat de povestea cu Barracuda din 2015 și de statisticile descurajante de la Backblaze.

Poate că următorul meu calculator va avea PCI-E 5, DDR5 de 256 de GB și măcar 128 de fire la procesor.
Și NVME-uri PCI-E pe măsură, plus alte discuri. Dar să îmi mai placă numerele.
Că de luat, cu bani mulți, s-o putea lua în viață, dar să și fie pentru ceva, altceva decât de dragul luatului.
Trebuie folosit.

Tot azi am adus un mouse nou pentru XPOWER (celălalt făcea fiță la rotiță, nu cursa bine) și patru grame de pastă termică Arctic MX-2 (!), nu știam de 2, știam de 4.

29640 de numere cota prețioasă astăzi, văd că s-au mai găsit luna asta numere, am mai spicuit repetat pe la ASUSPRIME și, zilele trecute, câteva și din zona de 150-160 a XPOWER-ului, dar acum Threadripperul este corifeul și unicul ducător mai departe al numerelor.

Luna asta am mai făcut progrese algoritmice (la ACTUAL3 al ermeților și-al vecungul-urilor am îmbunătățit metoda MODUL4, ca să caute din subcifră în subcifră - 0-9, cifra a doua - și din cifră-n cifră, 1-9 prima cifră, așa încât pentru un interval de un singur număr dat de cifre sunt acum 90 de pași la ERMETE, ceea ce duce la memorie mai puțină pe pas și la posibilitatea rulării simultane de doi Ermeți și-un Paronte, plus de rapiditate la actualizarea și înnoirea cu numere. La MODUL2 am eliminat căutarea subcifrată, ca să facă numai cu prima cifră, toate de la 1 la 9. La IATEXT() am simplificat să nu mai pună atâtea scrise pe ecran, că și-așa-s pașii ăștia mulți, cu mesajul cu cifra și subcifra, asta la MODUL4.
Și să se urce mai rapid și mai simplu prin conținutul fișierelor numerice în general, să fie mai repede treaba. De asemenea, la programele de căutare numerică (NUMSIMPL, MODPRIME, HMODIFSUM - cele principale - și nu doar la ele) am minimizat mult informațiile scrise pe ecran și-am îmbunătățit urcarea în fișierul de citire, cum am rapidizat și pe la NUM-urile de la ERMETE. Acum programele de căutare se pot declanșa mai repede, consecutiv, cu sleep mai mic, inclusiv în situațiile de RECONST - nu mai este nevoie de intervale de 80-100-120 de secunde între două programe omonime care au de scris fișiere diferite de rezultate. Și la sortări am minimizat scrierile pe ecran (LITUANUL, PARONTE, sortările ermetiste).

Programele ERMETE Și vecungul interpretează numerele ca stringuri, pentru o mai rapidă lucrare, iar corespondenții lor pentru tratamentul ca mpz_t (întregi GMP) al numerelor sunt ERMETE2 Și vecung. Headerul funcțional pentru ERMETE-le normal este /ACTUAL3.h, iar cel pentru ERMETE2 cu mpz_t se cheamă /ACTUAL.h, de la actualizarea depozitelor numerice.
Am actualizat funcțiile  MODUL2 și MODUL4 și la /ACTUAL.h, pe lângă minimizarea afișărilor de mesaje pe ecran. Dar la /ACTUAL.h, la apelul funcției MODUL4, cea cu 90 de pași de tratare a numerelor de un singur număr de cifre, am văzut că adaugă și tot adaugă la memoria ocupată, pe lângă aspectul de prejudecată cu viteza ceva mai mică de lucru ca tip mpz_t față de string (char * în C) nativ, așa că prefer Ermeții normali de la /ACTUAL3.h, cu stringuri.

La THREADRIPPER numerele pot avea de la 161 la 300 de cifre, cu excepția marginalelor (156-160 de cifre pentru XPOWER, 301-305 pentru ASUSPRIME), care trebuiesc puse pe discurile portabile USB, numite sugestiv „MARG”, și acum când s-a micșorat memoria ocupată de programele de actualizare numerică, la zonele mai bogate în numere precum cele sub 200 de cifre, un „vecungul” poate ocupa spre 18-20 de GiB (gigaocteți binari), iar doi „vecungul” paraleli sub 40 (din 120 și ceva) așadar, pe când la numerele mai mari, până la 300, densitatea numerică scăzând, un program din acela poate să nu treacă de 5-7 GiB în memorie.

Și totuși, este bine să nu fie mai mult de doi ERMEȚI simultani (actualizare simultană de două zone numerice), pentru că se încalecă între ele cu accesul pe discuri (și n memorie, de ce nu?), mai ales când mai multe programe accesează același fișier foarte mare de pe un disc, sau același grup de fișiere, apar încetineli - dar măcar cu doi vecungi simultani tot crește întrucâtva viteza de lucru cu numerele. Progres algoritmic nou.

În august 2019 am avut și-o nouă peripeție, sigur neașteptată, de stricare și refacere a Linuxului:
La ASUSPRIME am apăsat din greșeală Shift la o comandă de ștergere de fișier (după o actualizare de GIG500, voiam să șterg LPT-ul sau micul GIG de noutăți, adică LPT500.LPT de pe /), și în loc de rm *.LPT, la punct, am pus rm *>LPT, unde partea de șters rămâne rm *, care șterge MULT mai mult, iar >LPT înseamnă că răspunsurile de pe ecran, pe parcursul rulării, pentru comanda asta nedorită de șters mult NU se scriu pe ecran, ci într-un fișier numit, simplu, LPT.

Au dispărut aproape toate fișierele numerice de pe rădăcina de Arch Linux a Asuspraimului, plus niște fișiere de sistem, chit că s-a poticnit în mai multe foldere, și-a trebuit să repun Arch Linuxul, în varianta de pe stick 2019.08, plus să preiau fișierele numerice de disc-rădăcină de la THREADRIPPER și să i le adaptez Asuspraimului, cu nume corecte la căile discurilor. Beh, „baremi” am mai învățat ceva despre Arch Linux, chit că pe calea dureroasă.

Comentarii

Postări populare