Roadele de la sfârșit de vară (partea 3)

Și pe 29 august din 2019 m-am uitat la un moment dat la circuitul EKWB de răcire instalat la procesorul Threadripper,trecându-mi prin cap o posibilă scurtare a dimensiunilor tubărăii de legătură. Am hotărât ca da, să fac astăzi o schimbare și la lungimea și aspectul circuitului de răcire lichidă de acolo, schimbând total tuburile (înverzite și ele, dar mai difuz și c-o nuanță mai deschisă decât pacostea de la XPOWER), însă, totuși, verzi, nu incolore cum era normal, și... cam lungi.

Am calculat cum ar putea sta componentele apropiate între ele, cu tuburi scurte (radiatorul, pompa, rezervorul și waterblock-ul de pe procesor), am tăiat cele patru segmente scurte de tub (mai scurte decât la XPOWER!), am mai așteptat un timp în care am făcut unele noi aranjamente prin codul-sursă al numerelor, cum ar fi corectarea unor fișiere greșite sau ajustarea și reajustarea modului cum se stabilesc partea inferioară și cea superioară a numerelor dintr-un fișier (programele dist și reconst), apoi am stins Threadripperul ca să încep lucrul.

Metodic, am scris pe hârtie, în ordine aleatoare, felul cum trebuiesc legate între ele, cu tuburi, gurile de intrare-ieșire ale celor patru componente din sistem, punând apoi, la capătul fiecărui rând, al câtelea din cele patru tuburi tăiate corespunde. Cele 4 scurte segmente de plastic (EK-DuraClear) le-am pus unul lângă altul, de la primul la al patrulea, ca să le recunosc mai ușor la conectare.

Mai întâi am golit de lichid circuitul vechi, prin turnare, pornire scurtă (deconectând însă de la placa de pază acel ATX-24, care este pus într-o mufă specială de tip „scurt”, pentru testarea comportamentului electric al circuitului EKWB fără a fi implicat procesorul) și... suflând efectiv prin tuburi, cum de altfel am suflat și pe la XPOWER ca să împing ori să trag afară lichidul. Nu există, la acest fel de „draining”, să nu scape măcar un anumit număr de picături pe-alături.

Am mai scăpat de niște spumă verde și de niște verzitură întărită pe peretele intern al rezervorului (acum că paranoia sedimentelor verzi s-a activat), am demontat vechile tuburi, alea verzi și lungi, și, văzând ceva în neregulă la interiorul pompei (părea să aibă ceva hârtie în fanta internă pe unde circulă lichid), am desfăcut-o, cum a fost și la pompa EK-XTOP DDC 3.2 PWM Elite de la XPOWER, și-am găsit că acolo ajunsese un petic de plastic de pe una dintre laturile „pătratului” cu sigla EK care se află, de obicei, montat înăuntrul unui rezervor EK-RES 150.
Laturile sale sunt, în original, acoperite cu câte o folie de plastic, detașabilă în timp (cum de altfel de la XPOWER am scos deja ambele folii), iar aici, la Threadripper, una dintre ele se băgase chiar în miezul pompei, din fericire fără a o înfunda cum am pățit cu nemaipomparea lichidului de la XPOWER.
Am scos-o, am eliminat și cealaltă folie de pe pătratoidul din rezervor, am testat miezul pompei că se învârte bine (ca la XPOWER, tot conectând ATX 24-ul plăcii de bază la mufa albă de plastic), am asamblat pompa la loc și-am început să pun tuburile noi, scurte și curate - în primă fază am legat între ele pompa și rezervorul, apoi am conectat radiatorul cu waterblock-ul procesorului, apoi restul (pompa cu rezervorul să fie legate de radiator și de procesor).

Am reușit, până la urmă, am turnat la loc lichidul de răcire (însă cu strecurătoarea, ca și la scoatere, dar nu au fost probleme la fel de mari cu verzeala ca la XPOWER) și, pregătind la loc calculatorul ca să meargă, i-am dat drumul și-am mai făcut niște setări în BIOS.
Este adevărat că prin tuburile scurte circulă mai puțin lichid, dar diferența lor de volum nu este așa mare, până la urmă. Și totuși, prinde bine mai scurt și la obiect. Radiatorul, fiind cvadruplu, se pare că necesită o cantitate mai serioasă de lichid. Totuși, se vede și cum contează micșorarea furtunurilor. Am considerat că într-un circuit mai scurt la tuburi lichidul poate circula mai iute, pompa dându-i viteză mai mare, spre binele procesorului la răcire.

Și a fost foarte bine că am umblat și la Threadripper, ca să scap de tuburile verzi și de „hârtia” din pompă.
Curățenia este importantă în diferite privințe din viață, și iată, și pe la hardware.

Acum componentele de răcire procesoristică de la THREADRIPPER stau mai aproape între ele și radiatorul este și el mai aproape de interiorul unității centrale, putând da vânt mai bine către procesor și interior în general, chit că pompa stă și ea în față - dar lasă că și ei îi face bine răcorirea, că se încinge la lucru. Așadar, periodic este bine să primenim circuitele de răcire din calculatoare, pentru mizeriile, obiectele parazite ce se pot depune pe unde nu trebuie și de la care riscăm necazuri.

Uitându-mă la ce lungi sunt Cârnă-Ciorii cei verzi scoși de la THREADRIPPER Și XPOWER, mă gândesc că poate și lungimea lor a contat la înverzire.
La AORUS și ASUSPRIME, celelalte calculatoare cu EKWB, tuburile nu sunt verzi (și mai ales Aorusul stă de mult timp pe dreapta, după activitate, că n-a mai fost loc de numere noi, dar nu se înverzește). Sper că nici ASUSPRAIMUL nu se înverzește dacă stă.

La AORUS nu este primul rând de tuburi, pesemne, oricum Aorusul și-a avut porția zdravănă de timp de lucru, să ne amintim că în toamna 2017, iarna și-n primăvara lui 2018 (octombrie-mai), în casă predominant UN SINGUR calculator s-a ocupat asiduu de numere, până la prima împărțeală multicalculatoristică mai serioasă a numerelor: Aorusul.
Avea și XPOWER-ul ceva, dar puțin a lucrat până-n mai 2018. Iar SLI PLUS-ul (care a fost înnoit apoi în iunie, după prăpădul din 23-24 mai 2018) și Asuspraimul, cronologic, lucraseră prin august-septembrie și începutul de octombrie 2017, iar din mai 2018 am rebăgat tare, și peste vara trecută a venit și Threadripper-ul, apoi prin ianuarie 2019 s-a făcut un apogeu al consumului electric al calculatoarelor, mai apoi prin 2019, treptat, pe măsura conștientizării depășirii anumitor game numerice, a început marginalizarea - SLI PLUS-ul cel înnoit a trecut, de fapt, pe pauză încă din ultimele zile din 2018, în aceeași perioadă de răscruce a anilor am făcut și pe la Veriton ceva cu numerele, dar am lăsat repede, pe urmă anul ăsta, treptat, întâi Aorusul de prin martie parcă, apoi XPOWER-ul de prin iunie-iulie încoace (cu scurte resuscitări între timp, după rocada de numere cu Threadripper-ul) și, mai nou, de prin augustul ăsta, și ASUSPRIME stă la pauză.

THREADRIPPER-ul, ca fiind cel mai mare și mai spațios calculator din casă, și cu cel mai puternic procesor și cele mai multe numere, este acum corifeul și unicul mai-departe ducător al poveștii cu numerele, chit că de curând am mai găsit unele numere pe ASUSPRIME și pe XPOWER. Iar mai devreme în cursul verii, și un număr nou pe AORUS. Dar în general tendința de consum electric și de folosire a calculatoarelor pentru numere este de scădere, de relaxare a consumului. Mai sunt numere noi de găsit, cu siguranță, dar rata lor de acumulare într-o anumită zonă de timp (ca de pildă pe lună) s-a micșorat după luna iunie 2019.

Până acum au fost N situații în care am făcut un circuit EKWB de răcire în casă, și am tins să scurtez tuburile de la o instalare la alta, în general; dar astăzi am făcut un record de scurtime. La ASUSPRIME (pe EKWB din ianuarie 2019), tuburile, deși ceva mai lungi, totuși nu au nici ele mulți centimetri, și la XPOWER, de asemenea, proaspăta reinstalare de circuit e cu tuburi mai scurte decât în alte cazuri. Numai la AORUS tuburile sunt mai lungi acum decât la restul, chit că și pe-acolo trebuie că le-am scurtat față de prima instalare de EKWB din viață. Dar nu sunt verzi, și Aorusul este în pauză numerică de lucru, așa că nu-i o prioritate acum să schimb la el tuburile. M-am gândit, totuși, aste zile să umblu și la el pentru curățarea de eventualele sedimente verzi, dar acolo pompa mișcă clar lichidul, și încă o dată, tuburile nu sunt verzi. Nici la ASUSPRIME nu s-au înverzit din ianuarie încoace.

Nu știu dacă o să umblu și la AORUS la circuit. Totuși, în luna iunie, am golit o dată circuitul Aorusului și i-am schimbat pompa cu cea de la XPOWER, punând apoi lichid la loc și lăsând circuitul cu pompa aceasta nou adusă, iar pompa veche a Aorusului am dus-o la XPOWER și așa a rămas; nu am modificat tuburile Aorusului în 12 iunie 2019, dar interschimbarea pompelor am făcut-o, pentru că voiam să mă conving că n-o fi stricată vechea pompă de la XPOWER. Când nu înțelegeam de ce nu se mai învârte.

Comentarii

Postări populare