Roadele de la sfârșit de vară (partea 2)

Și-am mai avut peripeții pe la XPOWER, unde temperaturile mari începute în iunie, plus blocarea sistematică a pompei, erau din cauza murdăririi traseului EKWB cu sedimente verzi din lichidul de răcire - agravată fiind situația zilele trecute (chit că după luna iunie XPOWER-ul mai mult a dormit), alaltăieri, marți în 27 august, mai întâi am schimbat tuburile (devenite foarte verzi) cu alte segmente mai scurte, incolore, de EK-DuraClear 12.7 cu 9.5, plus lichidul (deși și în iunie mai schimbasem lichidul), apoi văzând că temperaturile prea mari persistă (trecând peste căldura ambientală de vară toridă din casa închisă cu termopane), am realizat că trebuie să fie un blocaj pe traseu, că lichidul nu circulă cu viteza normală nici chiar când pompa, după poticneli sistematice, se învârte.

Am desfăcut din circuit waterblock-ul Velocity, prin care nu prea puteam să suflu aer, și l-am pus la spălat, la chiuvetă, că trebuie apă la discreție și apa distilată NU este la discreție. Ieșeau bucățele verzi de sediment de acolo. Pe urmă, puteam sufla mai bine prin el, am remontat sistemul și temperaturile au fost ceva mai mici (nu cu foarte mult, ce-i drept, chit c-am mai scăzut voltajul XPOWER-ului din BIOS), dar măcar era mai bine decât la supraîncingerile repetate.

Și totuși, în noaptea următoare (adică ieri noapte), voind să verific iar XPOWER-ul, am văzut că pompa (de altfel NU cea de până în iunie, mutată la AORUS unde împinge bine lichidul) nu mai pornește nici cât înainte, rotița abia i se clintește sau deloc. Asta deși lichidul era reprimenit și nici nu mai erau tuburile verzi ca mâlul de pe fundul unei bălți. Lichidul nu mai era împins defel! El trebuie să circule continuu prin waterblock sau monoblock, pentru răcirea eficientă. Până la urmă, am desfăcut complet waterblock=ul și pompa și le-am spălat la chiuvetă (waterblockul din nou, puțin), plus rezervorul cel mare cu ventilatoare a fost traversat și el pe dinăuntru de niște apă, și-am mai îndepărtat niște verzituri din aceste piese.

Am frecat și la rezervorul mic pe pereții interni, oarecum, că era înverzit și el. Roata internă a pompei avea un aspect lipicios, se mișca greu, iar marginile ei aveau și ele niște verzituri primprejur, așa că am dus și miezul pompei EK-XTOP Plexi DC la chiuvetă. Că are capac (pe unde sunt gurile de intrare, sus, și de ieșire, jos) și interior. Și pe urmă pompa s-a învârtit iar, deși temperaturile tot nu au ajuns răcoroase (oi mai putea umbla la voltaj, deși sunt la 4100 MHz în loc de 4300 câți erau până în iunie), plus că, poate mai ales asta, e vară și e cald înăuntru.

Temperaturile de Idle ale 7980XE-ului de la XPOWER sunt de la 33 la 38 de grade cu 4100 MHz și 1.05 V de VCore cu LLC 1 (maxim) și Overcurrent bun din BIOS, iar la AORUS cu 4200 MHz și 1.07 V cu LLC mare și Overcurrent ridicat, date din BIOS, sunt de genul 30-35 și plus, poate. Dar și pe la ASUSPRIME și SLI PLUS temperaturile de Idle în Linux sunt cu 30 și ceva. La Veriton nu am verificat exac, dar bănuiesc că tot pe-acolo, iar Threadripperul e mai mereu la lucru, așa că nu am verificat temperatura lui de Idle (o fi tot ceva cu 30, în sintonie cu căldura din cameră), dar prin BIOS sigur are măcar 35 la procesor (acolo nu-i idle, se bagă voltaj și încărcare la procesor).

În fine, să sperăm c-o să fie bine mai departe, cu progresul hardware, numeric și algoritmic satisfăcute. Și din septembrie să încep să aduc mai mulți bani acasă. Până să se termine anul TREBUIE mărit venitul lunar.
Mi-am și luat câteva săptămâni libere după 9 august, iar căldura mai continuă.

Măcar acum am reușit să mai fac ceva pentru bunăstarea hardware, numerică și algoritmică a casei. Totuși, îmi pare bine ca doar Threadripperul să mai aibă treabă la numere și nu și Asuspraimul, XPOWER-ul și mai multe, de-a lungul zilelor. Chit că și Threadripperul trage tare.

Că la un moment dat, în viață tot te saturi de monotonia faptelor, în plus facturile la curent sunt mari, și mai scad dacă în casă lucrează un singur calculator mai multe zile și e mai puțin de lucru. Îmi pare bine când nu sunt mai multe odată la lucru, acum când atâtea numere s-au găsit deja, și-acum progresul să zicem că-i... gata.

Chit că mai sunt multe sloturi NVME neocupate în casă - numai la Threadripper, din șapte, doar două sunt ocupate (1 din 4 la extenderul MSI Aero, 1 din 3 native pe placă). De asemenea pe XPOWER unul din trei, dar ca să nu pierd din SATA aș mai avea voie maxim unul (și există și un expander cu 2 sloturi acolo). La AORUS, 2 din 3 NVME-uri native ocupate, are și el un extender, nu mai știu cu câte, parcă cu 2. ASUSPRIME și SLI PLUS au câte două sloturi de NVME, neocupate, dar cu ambele ocupate sigur s-ar pierde din SATA ori PCI Express la fiecare. la THREADRIPPER nu s-ar pierde la ocuparea tuturor sloturilor native (oricum extenderele PCI-E nu ar răpi din SATA, puse unde trebuie, la calculatoarele cu Intel), pentru că spre deosebire de Inteluri, AMD-ul are 64 de căi de date (lanes), nu 44+4, fapt pentru care pe plăcile cu AMD nu se partajează lățimi de bandă între porturile native SATA, sloturile PCI-E și cele de M.2 NVME PCI-E.

NVME-urile cu mulți TB încă sunt prohibitive, iar rata de ocupare a sloturilor lor din casă este încă mică, chiar și acum când sunt:
-La THREADRIPPER: două, unul de 2 TB pe expander, unul de 1 TB în slot nativ;
-La AORUS: tot două, dar ambele pe nativ (maximul posibil ca să nu interfereze cu alte sloturi ori porturi) - unul de 1.024 TB parcă (nu 1 fix), unul de 480 de GB;
La XPOWER: unul pe nativ, de 1 TB.

Așadar 5 NVME-uri funcționale. Mai păstrez epava primului NVME, un Force 500 de 240 de GB, care nu a stat bine la ASUSPRIME în septembrie 2017, fiind câș și neavând nici răcire sub disipator (Heatsink), ci stând în aer.

De la Aorus, XPOWER și THREADRIPPER, care au plăci de bază mai avansate, sunt și trei expandere M.2, cum am zis deja; 4 poziții la Threadripper, 2 la XPOWER și parcă tot două la cel de la Aorus - iar plăcile au: câte 3 sloturi la AORUS, XPOWER și THREADRIPPER și câte două la SLI PLUS Și ASUS PRIME. Mai păstrez și epava primei plăci SLI PLUS. În total, ar fi vreo 21 de sloturi funcționale de NVME prin casă, doar cinci fiind ocupate... și un U2 la SLI PLUS, unul la XPOWER și un convertor M.2-U2 la AORUS, din ce știu, plus un slot Thunderbolt la ASUSPRIME. Încă nu am luat deloc vreun U2 sau Thunderbolt, să le văd cum sunt, și nici Optane, dar salariul la serviciu trebuie mărit. Deocamdată am plătit opt din cele 60 de rate ale marelui credit de la ING.

Oare cum ar fi viața cu 21 de NVME-uri PCI-e de câte 4 TB? Ar trebui câteva zeci de mii de euro, iar dacă ar avea peste 4 TB fiecare (dacă există), și mai mult.

Dar dacă numerele nu mai au mult de oferit, calculatoarele din casă vor dormi.
Deocamdată, mai caut.

Cică apar plăcile cu PCI-Express 4 (NVME-uri există deja așa) și s-ar putea, cu această versiune de PCI-E, să existe pân la anul și un Threadripper cu 64 de inimi și 128 de fire. În restul lumii, progresul merge mai departe. Mi-ar trebui o donație de multe mii de euro... ca să mai fac și-al șaptelea calculator, neapărat cu PCI-E 4 și acel Threadripper, și să îmi mai placă numerele.

Clasament curent de spațiu brut la calculatoare:

1. THREADRIPPER 100 TB
2. AORUS 58.59 TB
3. XPOWER 50 TB
4. ASUSPRIME 18.5 TB
5. SLI PLUS 8.24 TB
6. VERITON 2.04 TB

Total 237.33 TB zecimali.

Comentarii

Postări populare