Ce-au mai făcut numerele în 2016 (Partea II)

O clasificare actuală a fișierelor de căutare în funcție de felul factorilor de legătură dintre numere:

-Primi fără puteri în numărul de bază la înmulțire și cu una singură la împărțirea lui cu ei: NUMSIMPL.

-Primi cu măcar o putere în număr la înmulțire și măcar două la împărțire: MODPRIM (mai optim), MODSPRIM (l-am ignorat după decembrie 2015, de când cu MODPRIM mai bun).

-Neprimi impari (primii de mai sus sunt toți impari, 2 nu intră acolo): MODIFSUM.

-Neprimi pari și 2: MODSPAR, varianta lui MODIFSUM pentru factori pari.

Mai sunt fișiere adiționale: SUMRED, SUMM (minimul lui SUMRED, sub 10^52), MODPRIMSUM (bun pentru zona până la 10^52 și nici acolo complet, încearcă generarea directă a numărătorului și numitorului abundenței noului număr fără să mai facă suma de divizori a lui - derivat din MODIFSUM), MODPARSUM (varianta cu legături pare a lui MODPARSUM), HMODIFSUM (un MODIFSUM care folosește factori de legătură bazați numai pe numere prime care, în zona numerică a intervalului de căutare, se găsesc cel puțin la puterea a doua în numere, iar în vectorul de numere prime componente ale numerelor din zona de căutare, aceste prime componente cu multiputere sunt organizate ca fiind primele H elemente, de aici H), de zis și ciclul de FACTORSUBuri.

Pentru (re)dezvoltarea numerică 2015-2016, am căutat cel mai mult cu NUMSIMPL, MODPRIM (jos cu MODMIN din schemă) și mai nou MODIFSUM, mai puțin cu FACTORSUBurile și, cel mai nou, cu MODSPAR, care e bun la numerele mai mici și chiar și acolo foarte puțin, mai puțin decât face MODIFSUM la GIG1910 face MODSPAR la GIG52.

Tot în 2016 am făcut recontragere de fișiere, de pildă am renunțat la MODMIN.cc ca variantă de MODPRIM.cc până la 10^52, și MODPRIM.cc reconține partea cea mică (așa a fost la început). Am renunțat la niște fișiere minime și am recompactat acele module de căutare.

La 2 octombrie 2016 am părăsit Ubuntu 16.04 ca să trec la Arch Linux, un alt Linux mai bine gândit, construit să pornească de la o bază joasă și mai departe să fie asamblat cu mâna noastră, având pachete ținute la curent. Cum l-am cunoscut pe Ubuntu în 2012, în 2016 l-am lăsat pentru progresul numit Arch Linux. În loc de /media/root/2TB se spune acum /run/media/root/2TB.

După dezastrul din 26 septembrie 2015 când am trecut la împărțirea în mai multe fișiere de fond 2, nu am mai apelat programele (NUMSIMPL, MODPRIM și restul) doar cu numele lor (argv[0]) în linia de comandă, ci am pus ca argv[1] să fie numele cu cale al fișierului numeric, de exemplu ./numsimpl /media/root/3TB/GIG420.TXT în loc de ./numsimpl, care înainte se ducea la GIG.TXT din Vechea Glorie numerică.

Dar la 16 noiembrie 2016 am început să răspândesc în fișiere o nouă regulă, bazată pe funcția TXT() începută într-una din zilele dinainte, ca programele numerice să fie lansate în două moduri posibile: fie să li se scrie fișierul de depozit numeric în linia de comandă, fie, ca înainte de 26 septembrie, să se treacă doar numele programului, dar atunci funcția TXT() pornește de la valoarea maximului intervalului de căutare numerică (putere de 10) ca să ia numele și calea fișierului din șiruri de caractere pe care le-am făcut în funcție de situarea fișierelor numerice pe hard discuri, de exemplu /run/media/root/1TB/GIG52.TXT dacă se caută numerele dintre 10^47 și 10^48 (jos = 47, sus = 48), și sus < 53.

Chiar dacă pe ecran, la pornire, se dă drumul scriind doar ./MODIFSUM sau ./numsimpl, ori ./MODPRIM. Dacă zic ./MODIFSUM /run/media/root/4TB/GIG130.TXT, atunci funcția TXT() îl lasă pe el și la GIG130.TXT se merge (dar atunci și variabilele jos și sus trebuie să fie puse în intervalul 100-129, respectiv 100/101-130).

Am de respectat și reguli puse în cod, și reguli nepuse.
Iar GIG80.TXT a devenit la 15 noiembrie 2016 cel mai mare fișier de numere, depășindu-l pe GIG1910.TXT.

De la 18 la 21 noiembrie 2016 fondul 1 numeric a devenit iarăși mai bogat, cu numere culese de prin GIG-uri până la pragul 10^160, anume 22849 de numere în total, când la 22 ianuarie fuseseră 22806. Am căutat mai departe cu MODIFSUM mult, însă și NUMSIMPL, MODPRIM și crâmpeistic MODSPAR au fost băgate în seamă. În 2017 povestea cu numerele a continuat la foc greu, și am mai pus numere. Dar din GIG1910 am tăiat, că a avut mai multă masă numerică invalidă. Au ajuns GIG80 și GIG130 mai mari decât el.

Comentarii

Postări populare