Progresul hardware, episodul 60: Continuă planul de construcție pentru „Rupe-Fire” (august 2018)

Seara și noaptea montării noului calculator (presupun că o să fie așa, și nu știu dacă n-o să fie vinerea spre sâmbătă) vor semăna cu celelalte asamblări din 2017, și treaba va dura destule ore cu siguranță; va trebui să fiu foarte atent cum mă port, mai ales că tot atunci trebuie asamblat și cooler-ul EKWB, trebuie uns Threadripperul pe capac cum se cuvine, pus bine în soclu (cu grijă, și trebuie să mă uit pe YouTube pe la niște tutoriale cu el), de montat atent placa de bază în carcasă, de pus sursa, de conectat sursa la placa de bază, de pus memoriile, placa video, discurile cu terabaiți (cu tot cu noutatea de la Senetic, cum 14 TB nu sunt încă la orizont) - pentru discuri sigur va trebui întrerupt Aorusul, dar slavă Domnului că memoria va fi complet separată -, de conectat ventilatoarele carcasei, eventual cu noutăți, la FAN INPUT-urile plăcii de bază, sau dacă nu mai este loc, oricum, prin prelungire electrică de conectică; șuruburi suficiente de pus, am avut probleme la montarea celorlalte plăci în carcase, în sensul că nu le-am pus niciuneia toate șuruburile menite normal, dacă țin bine minte, nici la XPOWER sau la ASUS PRIME; la rezervorul EK-150 RES de înșurubat cu multă atenție, să fie bine închis fără o deteriorare importantă a șuruburilor sale speciale (poate că ar prinde bine un rezervor de rezervă în adiție la cel principal, și la urma urmei nu-i neapărat obligatoriu ca rezervorul să fie EK-150 RES, ca la EK-X360); am avut probleme în 2017 la înșurubarea acestor rezervoare pentru coolerele 7980XE-urilor de la XPOWER și AORUS.

BIOS-ul plăcii de bază (MEG Creation) există deocamdată doar în prima versiune din 24 iulie, poate între timp se mai face una nouă și va trebui să fiu cu ea pregătit pe stick-ul acela USB, dacă placa nu sosește cu cea mai recentă versiune - o să vreau ca BIOS-ul să fie la zi, ca la toate celelalte plăci care merg în casă (să nu uităm că există și o ruină de SLI PLUS în camera numerelor).
Cele trei discuri de 12 TB, cele de 10 și de 8 (două și două) și, poate, încă un disc pentru Arch Linux ar trebui să stea la Threadripper (sau să-i spunem MEG Creation, văzându-se că mi-am numit calculatoarele după plăcile de bază?), total 72 de TB garantați, problema este ce mai rămâne pe la Aorus și XPOWER. Totodată, dacă este suficient un singur hard disk nou de 12 TB (până vine cel de 14), căci pentru noua distribuire a numerelor în pentadă trebuie suficient spațiu, unul mai mare decât cei 115 TB de acum ai tetradei, și în continuare fiecare să aibă câte ceva de făcut.

Problema distribuției numerice pentru SLI PLUS și ASUS PRIME este deja considerată rezolvată - lor le rămân mai departe, GIG52-ul la SLI PLUS și GIG-urile 420 și 1910 la ASUS PRIME.
Problema de bază este de fapt la procesoarele mari - XPOWER-ul Aorusul și MEG Threadripper-ul (!!!) vor trebui să își împartă eficient numerele, de la GIG70 la GIG240 inclusiv.
Acum se știe că la XPOWER se ia partea de GIG70+80 + GIG180 cu GIG200 și 240, și sunt 35 de TB zecimali, pe câtă vreme Aorusul răspunde de GIG90+100+110+120+130+140+150+160, din 10 în 10 până la 160, cu 66.5 de TB zecimali cu tot cu HDD-ul portabil cu numere marginale (poate va fi nevoie de un al doilea MARG, apropo).

Mă mai gândesc ce HDD-uri să mai vină, făcând deocamdată abstracție de cel de 14 TB (care, oricum, ar merge la Threadripper). 12 TB de la Senetic sunt siguri în plan, poate ar trebui încă unul de opt sau încă unul de zece, tot de acolo. Mă gândesc și la cum să se facă redistribuția numerică. XPOWER-ul poate continua, un timp cel puțin, cu cei 35 de TB și 52-80 + 160-240, cu perspectiva de a îi pune și lui, mai încolo, 8 TB noi, dar acum, în primă fază, la inaugurarea Threadripper-ului, problema redistribuirii resurselor numerice să se pună doar între Aorus și Threadripper.


Ce are Aorusul acum?
2*12TB + 2*10TB + 2*8TB + 1*3TB + 1 TB SSD + 1 TB HDD portabil + 1 TB NVME + 480 GB NVME + 61 GB USB 3.0, total 66589 de GB zecimali, din care mai scădem pentru partiționări. Șapte hard diskuri SATA3 interne, un SSD SATA3, două NVME-uri PCI-E, un HDD portabil de tip USB și chiar și un stick USB pentru numere. Arch Linuxul lui este pe acel SSD terabaitic; pe NVME-uri nu pun sisteme, după ce s-a întâmplat pe 29 septembrie 2017. Pe Threadripper trebuie de asemenea să existe un sistem de operare Arch Linux, foarte probabil cu bootloader de pe un (nou) stick USB, hard disk-urile mari neputând avea Master Boot Record ca să îl încarc direct de pe unul dintre ele.

O idee este ca Aorusului să îi las partea de GIG 90+100, iar restul din 10 în 10 spre 160 să treacă la Threadripper. Nu le-aș împărți în jumătăți, cu 120, că totuși Threadripperul este mai puternic; sau poate, 80-110 la Aorus și 120-160 la Threadripper, proporție 5 la 3 (cum ar veni 30 de nuclee la 18, 32 în realitate), deși 3 și 5 presupun imparitate.

În mod sigur trebuie să iau măcar 12 TB noi, și pe ăștia știu sigur că pot să îi găsesc la Senetic.
Dar nimic astăzi.

Cu 12 TB noi: 78.5 TB, din care, în ideea de 5 la 3, vreo 50 să treacă la Threadripper și 28-30 la Aorus să fie (în acest caz, nu ar fi nevoie de o carcasă gigantică la Threadripper... dar, pentru acoperire și siguranța terabaitică a viitorului, trebuie și ea să aibă loc generos de discuri), adică, poate, toți trei 12TB la Threadripper + unul de 10TB + cel mic de 3T (cel mai nou, și pe el să încerc punerea Arch Linuxului), total 49, iar restul de 29 și jumătate (1*10+2*8 + MARG + SSD-ul + NVME+urile și USB-ul) la „declasatul” de Aorus. NVME-urile actuale, ce-i drept, nu le-aș mișca de pe unde sunt (două la Aorus, unul la XPOWER), eventual să mai iau măcar unul nou pentru Threadripper, dar nu este urgent. Pe de altă parte, știrbeala cu 29 și jumătate nu vine bine la îndemână (plus 49), dar dacă mai iau un „MARG” portabil de 1 TB și-l pun la Threadripper, iar celălalt MARG, primul, stă la Aorus (și, incidental, și pe la restul), ar fi 49 de TB sus și 30 și jumătate jos, așadar un 12TB nou de la Senetic și un 1TB nou portabil, destinat numerelor marginale.

Cu încă un MARG (al treilea), pot fi minim 50 și 30.
Iată aici un plan de reîmpărțire a treburilor numerice, cu noua treaptă de progres hardware care mijește la orizont.

Și așa, în războiul numeric vor fi împreună patru Inteluri și un AMD.


16 august - a trebuit să refac comanda pentru Threadripper la Caseking, pentru că la PCGarage s-au depistat probleme tehnice (înseamnă că ai noștri verifică procesoarele...) asupra lui 2990WX și au trimis înapoi cele (cel puțin) trei procesoare primite în primă fază, din care unul precomandat de mine; comanda ajunsese în stadiul de AWB înregistrat. Dar am dat-o iar la Caseking, de unde, de altfel, anul trecut mi-au venit și 7980XE-urile.

Ar fi foarte frumos să ajungă chiar mâine, cum ar fi putut-o face celălalt... ori măcar luni. La Caseking Threadripper-ul era astăzi direct „lagernd”. Joia trecută la PCGarage, era vorba că procesorul va fi disponibil „în 7 zile”, adică abia tocmai astăzi AR FI AJUNS la ei, pe urmă marți (alaltăieri) pesemne c-a ajuns (prematur, care va să zică, cu probleme), căci comanda a devenit „pregătită” și-apoi „efectuată” până seara, ieri a fost sărbătoarea mare a Maicii Domnului și astăzi pe la ora 11 s-a anulat comanda, așa că m-am mirat și am întrebat.

Din Germania sper cu adevărat să vină bine Threadripperul, cum în fapt și cele două 7980XE-uri de la ei tot merg bine (Aorusul și XPOWER-ul).

Te rog, Doamne Iisuse Hristoase, fă să fie totul bine!


Între timp, treptat sunt gata și celelalte piese necesare sau urmează să fie... Astăzi am adus acasă cei 128 de GB de DDR4-4133, alaltăieri am comandat și un HDD de 14 TB (Toshiba) tot de la Vexio, săptămâna viitoare ar fi în casă, și au progresat și comenzile pentru placa MEG Creation, carcasa Thermaltake View 91 RGB și sursa EVGA de 1600 de wați, plus waterblock-ul de Threadripper de la EKWB (cu EK-splitter) care ar trebui tot astăzi să vină, dar e în așteptare... Acasă mai sunt acum monitorul nou cu Display Port, HDD-ul nou de 12 TB de la Senetic, cele patru ventilatoare FF5-120 de la EKWB, comanda de la Shop4PC cu pompa și rezervorul de EKWB; s-a procesat între timp și cealaltă comandă la Shop4PC cu tetraradiatorul EKWB și cele două ventilatoare de memorii DDR4 CMYAF, asta tot săptămâna viitoare ar ajunge în casă.

Dar problema cu Threadripper-ul chiar m-a prost-dispus astăzi, și m-a pus pe gânduri, chiar dacă plata se va returna și am refăcut comanda prin Caseking (procesoriștii mei din Germania...). Nu s-a mai întâmplat așa ceva de când cu progresul hardware. Am mai trecut printr-o anulare de expediere, urmată de refacerea comenzii la același magazin (EMAG) în octombrie 2015, dar atunci a fost pentru combina frigorifică Whirlpool, care fusese lovită în timpul încercării livrării și a trebuit luată alta identică, tot de la ei. Pe când acum a trebuit să mă reorientez spre Caseking (la PCGarage ar urma să mai fie abia la 31 august disponibile Threadripperele 2990WX, dar poate mai accelerează iar cu niște zile). Și în 2015 a fost de vreo patru ori mai ieftină combina decât este Threadripperul; dar și el este puțin mai accesibil decât era un 7980XE anul trecut.

În fine, sper să fie bine și săptămâna viitoare tetrada din casă să devină pentadă, cu 141 de TB dedicați numerelor (al 142-lea, de la Veriton, NU) și cu o oportună redistribuire a discurilor între Aorus, XPOWER și Threadripper. Mă gândesc să mut la Aorus un 6TB de la XPOWER, la schimb cu unul de 8TB al Aorusului, ca XPOWER-ul să capete doi TB în plus, adică 37 în loc de 35, că o să aibă nevoie de spațiu în plus cu adevărat; Aorusul ar putea și el rămâne cu vreo 38 și Threadripperul cu vreo 55, iar cele de jos (MSI SLI și ASUS PRIME) cu 3.24 și 8.5 TB.

Însă m-a supărat eșecul dintâi cu Threadripperul...

Ca o paralelă calendaristică, anul trecut în miercurea de 16 august precomandam de la EMAG celălalt Threadripper mare, 1950X-ul primei generații, văzându-l la moment ca fiind cel mai puternic disponibil, mai ceva decât Intelul i9-7900X (nu eram conștient încă de 7980XE și nu mi se aprinsese dorința spre el), iar după două zile, vineri în 18, am anulat la timp precomanda aia; acum în 2018 pe 16 august îl comand pe urmașul său, cu hotărâre, de la Caseking, unde deja s-a aflat în stoc, și asta după ce m-am fript cu a doua precomandă din viața mea, la PCGarage (doar că nu am mai anulat-o personal), dată cu șapte zile în urmă. De data aceasta, 16 august trebuie să rămână o dată reușită în privința Threadripperului.

Astăzi am și plătit prima rată la marele credit de-al doilea, cel maxim posibil pe salariul actual, prima din cele (teoretic) șaizeci.
Joia viitoare pe 23 august, dacă nu sunt probleme, ar trebui să fiu cu vreo 20000 de lei în contul ING. Până în 2019 mă aștept să mai iau piese de hardware (mă gândesc la alți 32 de GB de 4133 pentru ASUS PRIME, un NVME de 2 TB pentru MEG Creation, eventual alți TB care să ducă totalul la 150). Încă mai aștept o veste bună legată de creșterea salariului, astăzi este mijlocul lunii august.

Săptămâna viitoare, și implicit luna asta, noul calculator ar trebui inaugurat, adică să fie GATA... Cred c-am să iau două prelungitoare noi de la magazin, și poate încă un gram de Kryonaut pentru Threadripper între timp, iar la tabloul electric al casei să am grijă ca siguranțele pentru prize să aibă amperaj suficient, 20 sau 25 de amperi, plus să redistribui bine electric calculatoarele în casă - tandemul de două prelungitoare noi este menit să lege o priză din aripa vestică a apartamentului de, să zicem, Threadripperul situat în cea de răsărit, ca acele trei calculatoare mai puternice (AORUS, XPOWER și Threadripper, al treilea fiind fruntaș) să nu ceară, lucrând toate odată și intensiv, prea mulți wați nici pe cap de priză și de prelungitor, nici pe siguranță; de asta cred că ar fi bine ca Threadripperul să fie legat la o priză de vest, spre deosebire de Aorus și de XPOWER, și la fel ca la Veriton, MSI SLI și ASUS PRIME, dar cum este prevăzut să stea în partea de răsărit a casei, legătura cu priza vestică implică niște metri de lungime de cablu, și două prelungitoare noi, unul legat de altul, care acum nu sunt acasă, ar fi soluția.

Plus asigurarea unui amperaj mare la tabloul electric.
Ce urmează să fac în casă o să ceară resurse electrice mari, iar distribuția lor trebuie și ea făcută atent. Și așa au fost dăți când m-a stresat sfârâiala de la siguranțele răsăritene ale tabloului.

Pe de altă parte, cei de la PCGarage au făcut bine și-au fost protectori cu noi, clienții, pe faptul că au ajuns să vadă că proaspetele procesoare aveau probleme (sper ca la Caseking să fie bun din start procesorul care va să fie împachetat, ca 7980XE-urile din 2017) și că ne-au scăpat la timp de livrarea lor, că dacă le instalam cu probleme, era de rău.

Dar următoarea încercare TREBUIE să reușească.
La Caseking germanii trebuie și ei să fie atenți ce pun, din moment ce ai noștri au avut stare să oprească livrarea unor piese defecte.

Nu știu ce defecțiune era la Threadripper, poate că ar fi dat voie măcar intrării in BIOS... în sfârșit, este bine să vină în casă un procesor bun.

Threadripper-ul a fost gata de asamblare în noaptea de 21 spre 22 august: marți pe 21, seara, a ajuns și ditamai cărcăsoiul Thermaltake View 91 acasă (cea mai mare dintre toate), și am intrat prima dată noaptea în BIOS la MEG CREATION, în primă fază cu 3 gigaherți la procesor și 2133 de megaherți la cei 128 de GB de RAM (maxim 2933, mai pe urmă 3000).

Comentarii

Postări populare