Progresul hardware, episodul 18: Comparații între plăci (septembrie 2017)

    La plăcile X299 de acum de acasă, situația interferențelor este următoarea:

   
    A. MSI X299 SLI PLUS
   
    Până și U.2-ul este implicat acolo. Dar el se exclude reciproc cu slotul PCI_E3, fără a afecta SATA. Așadar, ori un U2, ori un slot PCI, și dacă punem și plăcoiul video... ar fi bine ca el să acopere E3-ul, fiind înfipt în alt slot alăturat, când este U2, dacă tot se pierde E3-ul. Parcă sunt gândite situațiile în care se poate întâmpla ca oricum să se piardă un slot, din cauza benzii comune - un card dual-slot înfipt unde trebuie poate să și acopere slotul inactiv.
   
    Apoi: doar două M2-uri sunt acolo, și ambele sunt vinovate. Primul nu răpește SATA dacă se înfige un M.2 NVMe în el, dar dacă acel M.2 este un SATA, atunci se pierde portul SATA1.
    Al doilea este cel mai grav: îl răpește pe SATA5 dacă are ceva (M2) de SATA înfipt, dar dacă are un NVMe sau altceva de PCI-e în el, toate SATA5-8 se desființează.

    Adică dacă vreau opt de SATA acolo, maxim un NVMe (și un U.2 cu pierdere de slot PCI-E clasic, E3), altfel, cu două NVMe-uri la M.2-uri, patru porturi SATA; în combinația M2 NVMe + M2 SATA, în funcție de care este cu SATA și care cu PCI-E, se poate pierde doar SATA-5, sau SATA-1 și tot SATA 5-8-ul.

    Așadar, dacă puneam acolo NVMe-ul de 240 de GB, era un singur loc unde o puteam face fără pierdere de SATA, iar următorul NVMe mi-ar fi luat sau mi-ar lua jumătate dintre ele. Dacă pun SATA prin M.2-uri, nu este un câștig la numărul de porturi. Iar U.2-ul este în excludere mutuală cu un slot de PCI Express (al treilea).
   
    Adică dacă aveam doar placa asta și voiam al doilea NVMe de minim 1 TB, trebuia să-mi asum dezactivarea mai multor altor discuri. Eventual un U.2 în loc de NVMe-ul doi, cu pierderea de PCI-E.
   
    Placa are șase sloturi de PCI-E, dintre care patru de lungime completă (x16), însă două dintre ele rulează în modul x4 și respectiv în x8, doar celelalte două în x16. Restul de două sloturi până la șase sunt de x1.

   
    B. ASUS PRIME X299-A
   
    Aici nu există un port U.2. Iar în manual nu scrie nimic despre vreo comuneală de bandă între cele două M.2-uri (unul sub heatsink) și partea de SATA, sau PCI. În schimb există excluderi între anumite sloturi de PCI-E (x4_1 și x16_3), între slotul x1 și un conector de USB 3.1 și, într-adevăr, între slotul x4_2 și partea de SATA în două moduri: dacă slotul este forțat din BIOS să ruleze în modul x2 și are ceva înfipt în el, atunci dispar porturile SATA 7 și 8, iar dacă este pus să lucreze ca x4 (adevărata sa putere) și are ceva în el, atunci dispare toată jumătatea 5-8. Dacă vreau umplere de SATA (ce și este acum), atunci slotul al doilea de lungime x4 PCI-E să stea gol.

    Placa X299-A are șase sloturi de PCI-E, dintre care trei de lungime x16, două de x4 și unul de x1.
    Bine măcar că M2-urile lasă intactă partea de SATA.   
   
    Așa că trebuie să fiu atent dacă mai conectez vreun card de expansiune pe la PCI-E-uri, sau chiar pe la M.2/U.2, fie pe plăcile de acum, fie dacă iau cel puțin vreuna dintre celelalte două - atenție pentru discurile folosite, căci în mod sigur încă este nevoie de un număr de discuri SATA mai mare de patru. Numai hard diskurile rămase sunt în număr de șase, și unul singur sub 2 TB. Atenție și la mărimea și situarea plăcii video. Acum în PRIME X299-A este una de single-slot, iar plăcoiul va trece pe SLI PLUS. Dar este improbabil să poată acoperi un slot de PCI-E interferent, căci și plăcile video trebuiesc să stea pe anumite sloturi mari, nu este prea bine oriunde.
   
        La cele două plăci mai moderne, pe care (încă) nu le am, se poate cu toată zona SATA și cu două NVMe-uri (nu trei, nu SATA, iar ultimul M.2 să fie gol), dar la MSI XPOWER GAMING un slot PCI trebuie de asemenea lăsat în pace. Tot la MSI este un U.2, care însă este în regulă (iar la GIGABYTE AORUS este disponibil un convertor de la M.2 la U.2, care se înfige la M.2).
    Fără să se considere ce adaptor de M2/U2 se poate înfige pe la PCI-E, fără interferență.
   
    Acasă, la placa MSI se poate cu tot SATA și cu un NVMe M.2 + un disc U.2 (minus un slot de PCI-E, ca la a doua de mai sus). Iar la cea de ASUS se poate cu tot modulul de SATA și cu două NVMe-uri, minus un slot de PCI-E.
    Și tot fără să se adune un eventual adaptor extensor de U2/M2, înfipt pe unde trebuie pe la PCI-E.
   
    Sigur că se poate face, alternativ sau mai degrabă în schimb, în limita PCI-E-urilor disponibile fără interferență, extindere pentru porturile SATA, prin adaptoare PCI-E. Sau chiar pe M.2-uri la ASUS PRIME X299-A. Dar am considerat M2 și U2 pentru că vitezele lor sunt mai de viitor, pentru că sunt piese mai noi.
   
    Însă, iată, există o întreagă plajă de restricții și de combinații posibile ce trebuiesc observate cu atenție, și de ales din ele tot cu atenție.
   
    Dacă mai iau discuri mari (iarăși HDD și alți bani), m-aș putea restrânge la o configurație SATA de tipul 8TB+6TB+4TB+4TB = 22 TB (doar patru) într-un calculator, numai pe HDD, iar în alt calculator la 3TB + 2TB + 500G + 240GB SSD (tot patru), sau SSD-ul să fie cel de 1TB, iar cel de 240 să fie rezervă ori să treacă la calculatorul 3, sau chiar să fie legat la un port al unui adaptor PCI-E de SATA, neinterferent (poate, în schimb, să interfereze cu zona de M.2, dar de preferat nici așa). Restul de spațiu ar fi de alocat pentru mai multe NVMe-uri, dar și ele costă mult.
Este mai greu de stat pe o conformație cu sub 6 discuri SATA, dar dacă sunt HDD-uri mari, se asigură mai repede un spațiu mare. Însă sunt HDD-uri SATA3, nu SSD-uri sau chiar dispozitive mai rapide decât cele de SATA. Este adevărat că încă avem multă nevoie de SATA (și de hard diskuri), că vremea lor nu a trecut.
   
    Fără pierderi de SATA, și cu maxim un slot de PCI-E nefolosibil (făcând abstracție de conectarea plăcoiului video), aș putea să folosesc două NVMe-uri în M.2-uri pe placa ASUS PRIME, sau pe oricare dintre cele două mai moderne. Următorul M.2 să fie de cel puțin 1 TB, dar pentru 2 TB trebuiesc mai mult de 5000 de lei (ține și de viteza aleasă). Pentru 1 TB s-ar potrivi un Plextor la 1800-1900 de lei.
   
    Dacă aș alege un nou SSD de SATA-3, el ar trebui să fie mai mare de 1 TB, peste cel luat în iulie. De preferință, un număr întreg de teraocteți (căci sunt și modele de 1.2, 1.6). Un SSD SATA-3 de 2 TB este și el, în mod sigur, foarte scump, și ar fi excluzător față de un NVMe de aceeași mărime - altfel s-ar încadra în ciclul dotări pentru bogătani. Nu sunt bogătan. Poate totuși în curând se va mări câștigul lunar, în afară de ceea ce ar trebui să fie vânzarea unor componente vechi din casă. Dar și cu aceste sporiri în alimentarea fondurilor bănești, tot nu aș fi bogătan.

Însă să fie binevenite sporirile. Nu mă văd în stare, până la 1 ianuarie 2018, să și fac al treilea calculator, cu 7980XE (pe care continui să îl vreau) și restul suitei (cooler, sursă, supliment de DDR4-3333, carcasă, minim o placă nouă de bază, de nu chiar 2-3), și în adiție să iau încă o seamă de discuri ca NVM 1TB + NVM 2TB + SSD SATA-3 2TB + HDD 8TB + HDD 10TB + încă niște DDR4-3800 + Windows 10 Retail - totul în restul de 2017. Nici chiar în primul sfert de 2018 nu consider că voi adăuga toată cantitatea dată de exemplu aici.

Dar desigur, cu întindere mai mare spre viitor, dincolo de venirea primăverii 2018, aș putea aduna o parte însemnată din ele. Mai am de investit în hardware și dincolo de 7980XE. Mai târziu, în alți ani, dacă voi mai avea stare pentru numere și hardware extrem, plus câștiguri cu spor, voi lua, poate, un server, să fie ca un supercalculator numeric situat peste clasa de desktop.
   
    Am cercetat mai sus două plăci de bază străine din gama X299, dar s-ar putea să apară și altele, chiar o revizie 2 a chipset-ului X299, cu plăci mai rezistente, mai pregătite special pentru procesoarele extreme, de 14, 16 și 18 inimi. Scria ceva un italian în limba engleză, pe un sait italienesc, despre această pregătire, de care aflase dintr-o sursă particulară care mai dăduse informații preventive despre alte chipset-uri.

Dacă mai noile plăci X299 apar, ar merita luată una dintre ele, dar nu știu dacă va fi pe piață până la sfârșitul anului, și nu aș vrea să aștept chiar atât fără să-l iau pe 7980XE, poate în săptămânile care urmează se confirmă că mai vin plăci X299, mai bune; atunci, sigur merită doar una singură dintre plăcile GIGABYTE AORUS GAMING 9 și MSI X299 XPOWER GAMING AC, urmând după ceva vreme placa a patra - dar atunci s-ar putea ca placa MSI X299 SLI PLUS să devină demnă de vânzare cu resigilare. Între timp voi mai strânge fonduri bănești.

Comentarii

Postări populare