Progresul hardware, episodul 13: Continuă așteptarea și studiul plăcilor de bază (septembrie 2017)

    Alternativ, în ideea că nu voi face al treilea calculator, oricum voi lua componentele prevăzute pentru săptămâna 11-15 septembrie și voi urmări aducerea unui al doilea procesor I9, mai puternic decât 7900X, în casă. Cu coolerul Arctic Liquid Freezer 240, despre care se spune că este cel mai performant din clasa lui, fiind și silențios și cu doar 2W consum electric la pompă, dar răcitor, căci nu degeaba i se spune Freezer. S-a scris că este gata pentru (un procesor) 16-core. De ce să nu fie și pentru unul de 18?
   
    Și placa video single-slot, oricum o țintesc pentru luna septembrie.
   
    Dacă nu fac calculatorul 3 îmi limitez posibilitățile de overclocking și nu va fi wireless integrat în casă, ci doar USB-ul cu routerul. Plăcile ASUS PRIME X299-A și mai cu seamă MSI X299 SLI PLUS nu sunt tocmai dedicate dării de putere cumplit de mare procesorului. În această ipoteză, oricum voi face mutare de discuri în septembrie, cum am scris. Voi continua să mă gândesc la vinderea Veritonului. Placa video single-slot va veni, și mutarea plăcii de 4GB la 7740X-X299 SLI PLUS-Zalman va avea loc, ca principalul calculator să nu piardă niciun slot de PCI-E. Când vor veni noul procesor și coolerul (cred că oricum trebuie și o sursă peste 750W, una nouă), se va face un schimb cu primul calculator: 7900X și Corsair H115i trec la primul calculator, din care trebuie să iasă 7740X și Corsair H100i Extreme Performance (care devin suprarezervă astfel).

    Sursele aș putea să le las (Zalman de 700W în cel mic și Corsair de 750W în cel mare), dar cred că tot va fi mai bine să aduc o sursă și mai puternică pentru 7980XE, consumul fiind mai mare, chit că nu vor mai fi aceleași hard diskuri și placa single-slot poate să rămână aici, cu mai mic consum decât cea mare). Pe de altă parte, dincolo cu 700W (750W dacă vine sursa mare) ar fi 7900X cu placa mare, ca acum la 750W, doar că acolo vor fi maxim un HDD și un SSD, și poate să fie bine și cu 700W, și cu 750W acolo. Dar oricum o sursă (de preferat cea de 700W, mai mică) va deveni suprarezervă dacă în casă intră una și mai mare. Voi rămâne cu ambele surse actuale la locurile lor (700W și 750W) dacă știu că 750W poate sta în siguranță cu un 7980XE în overclocking-ul îngăduit pe placa ASUS PRIME X299-A, și dacă fac calculatorul 3 ele rămân oricum la locurile lor. Fără 3 și cu sursă foarte mare, Zalmanul de 700W devine suprarezervă (a se citi: redundant, dar dacă este o singură sursă nefolosită, prinde bine ca rezervă).
   
    Dacă nu fac calculatorul 3, placa video mare rămâne lângă Kaby Lake, iar noua single-slot în calculatorul mare, și discurile rămân ca după mutarea care urmează în septembrie. Cei 64 de GB DDR4-3000 rămân unde sunt acum. 7900X va sta sub mai marea limitare de overclocking a lui MSI X299 SLI PLUS, chit că ar trebui să am încredere în sistemul bun de răcire (pastă + cooler) pe care i l-am făcut, plus că totuși și placa aceea de bază are un Overclocking Genie în BIOS).
   
    Totuși, țin să merg pe prima variantă, adică să mai fac un calculator, știind de plăcile dedicate overclocking-ului. Dar și sistemele de răcire lichidă să mă ajute.
   
    Atunci, progresul calculatoristic din anul 2017 va fi avut trei trepte, cu 3 calculatoare: mic, mijlociu și mare. Vor mai fi multe costuri cu echiparea tuturor cu discuri, memorii și video, plus să aibă toate trei monitor, tastatură și mouse. În ambele variante de mai sus, după montarea următorului procesor îmbunătățirea discurilor va fi prioritară pentru calculatorul mai mare: mai doresc un hard disk de minim 8TB și un NVM de 1TB cu maxime de 2500 MB/s citire și 1400 scriere (un model Plextor la vreo 1900 de lei poate fi văzut de acum).

În situația aceea, cred că va mai fi un hard disk de scos din calculatorul „cel mare”, iar mutarea se va face, cred, fie spre zona lui 7900X (dacă vor fi două calculatoare, în altă parte nu are cum), fie spre Kaby Lake dacă vor fi trei, ca totuși suprarezerva să aibă ceva și ea, dacă o voi vrea așa (dar ziceam că nu aș da și 7740X-Zalman-X299 SLI PLUS la vânzare după Veriton, în varianta cu trei calculatoare).
   
    Rămâne de văzut, în ambele variante, cum voi mai dota discurile după ce vine al doilea NVM.
   
    Poate placa a treia de bază o să o iau chiar și mai înainte de al treilea procesor, sau poate totuși reușesc să rabd până după 1 octombrie măcar, cu siguranța sufletească a faptului că voi face și calculatorul 3. ASUS ROG RAMPAGE VI EXTREME văd că încă nu este disponibilă pentru magazinele noastre, dar MSI X299 XPOWER GAMING AC este.

    Cred că Rampage ar fi mai bună, fiind știută cu recorduri la procesoare. Dar să apară la noi. Ori poate să o iau de peste hotare (un curaj pe care mi l-ar putea imprima experiența vânzării Veritonului).
   
    Aș putea chiar, temporar, să lucrez pe noua placă cu 7900X-ul înainte de celălalt; dar înseamnă ca și carcasa să o iau în acest timp.
    Și memoria să fie cea de acum. Coolerul, la fel. Restul, când vine procesorul acela.
   
    În configurația cu trei calculatoare, unul s-ar lega la Internet prin wireless-ul integrat (cel mare); mijlociul poate sta cu cablul de la router, iar cel mic cu USB-ul care va să vină.
   
    În privința și mai noului procesor I9, orice aș alege pentru placa a treia (o iau la timpul procesorului, o iau înainte, nu o iau deloc), cel puțin până în vremea cu 25 septembrie nu am ce face, astăzi 5 septembrie; trebuie să aștept venirea lansării și a disponibilității pe piață. Undeva în Marea Britanie, 7980XE este sau era disponibil pentru precomandă (dar nu am verificat zvonul); nu mă grăbesc într-acolo, și chiar ar trebui să rabd vederea testelor comparative, să mă conving că excelent este, și peste 7940X și ceilalți.

Trebuie, așadar, să mai aștept, și să nu mă chinuiască așteptarea. Dar cred că voi face al treilea calculator, și sper să fie pe placa ASUS RAMPAGE VI. A treia alegere de calculator trebuie să fie mai inspirată decât primele, tot pe principiul treptelor - se alege mai înțelept o dată cu progresul numărului de încercări.
   
    Sper ca 2017 să se încheie cu un 7980XE pe o ASUS ROG RAMPAGE VI EXTREME în casă, plus restul. Și să fie bună realimentarea fondurilor bănești, chiar cu câștiguri periodice sporite din această toamnă (ar însemna o veste bună), iar vânzarea Veritonului ar ajuta și ea, poate cu 1500 de lei.
   
    În varianta cu trei calculatoare, din care să nu fie niciunul de vânzare, sursele ar rămâne la locurile lor, la fel procesoarele și coolerele lichide, dar în mod sigur, în ambele variante, de prisos rămâne coolerul pe aer pe care l-am luat mai întâi, la 5 august, Cooler Master Hyper 212 LED. Ineficient față de celelalte.

În varianta cu două calculatoare și a treia sursă, Zalmanul de 700W ar deveni sursă în plus, însă totuși cred că ar prinde bine de rezervă. În această variantă (două calculatoare), oricum devin în plus procesorul Kaby Lake și coolerul lui, însă nu aș da procesorul, și chiar și coolerul, fiind lichid, și-ar avea utilitatea ca rezervă, nu sunt hotărât să le scot la vânzare dacă se vor afla afară de calculator, precum și sursa Zalman și-ar avea rostul ca rezervă în casă. Dar coolerul pe aer este de pe acum în plus; ar putea să mai fie folosit cu atenție pe Kaby Lake, cu limitare mai mare, că temperatura trecea de 80 de grade la încărcare mai mare fără overclocking. Însă este clar că nu îi cade bine lucrul cu procesor mare.

    Să-l pun la vânzare cu Veritonul? Totuși nu se potrivește cu procesorul de acolo, și ar da dizarmonic pe lângă anunț. Trebuie să se întâmple ceva și cu el.
   
    Așadar, la 5 septembrie 2017, în plus în casă: Veritonul și coolerul pe aer de la Cooler Master.
   
    Oricare va fi situația plăcilor video, cele două monitoare de acum sunt și vor fi folosibile, unul cu HDMI și celălalt cu DVI.

Comentarii

Postări populare