Progresul hardware, episodul 12: A început o așteptare tensionată (septembrie 2017)

    Abia la 25 septembrie (poate chiar mai târziu, dacă lucrurile la Intel nu merg bine) va fi, în America, lansarea oficială a ultimelor procesoare I9, cu 7980XE cu tot. Poate prin octombrie va fi deja disponibil pentru comandă, la ForIT, ori 220Volt, EMAG, Evomag, PcGarage și alții. Dar întâi este bine să văd rezultatele comparative și randamentele frecvențelor lui 7980XE, comparat cu 7940X, incluzând situațiile de overclocking; mi-ar fi însă greu să aștept o ipotetică reducere de vreo 15-20% la preț pentru 17 / 24 noiembrie, cu ocazia Vinerii Negre. Aș fi dispus să-l comand în octombrie, văzând rezultatele de la teste, mai cu seamă dacă frecvențele lui sunt satisfăcătoare pe lângă 7940X. Să le iau pe amândouă ar fi cumplit de mult prea mult, sper că 7980XE se va dovedi eficient în frecvențe pe lângă 7940X, oricum fiind mai eficient la numărul de inimi (18 la 14). Și doar pe el să-l mai iau.

    Zi de zi aflu ceva nou care mă hotărăște diferit asupra a cum să investesc mai departe în dotările calculatoristice. Precis am nevoie și de o a treia placă de bază nouă X299, una mare, în format Extended ATX, dedicată anume pentru overclocking, nu ca MSI X299 SLI PLUS și ASUS PRIME X299-A. Ori încă o MSI, ori încă o ASUS, le-am spus mai sus. În mod sigur noua placă va avea Wi-Fi integrat, ceea ce însă nu înlătură utilitatea unui dispozitiv USB wireless la alt calculator. Noua placă va avea mai multe intrări de M2 native (trei) și una de U2, plus zece porturi native de SATA3. Celelalte două au câte două M2-uri, iar MSI X299 SLI PLUS și un U2, și mai am un adaptor PCI-E cu un slot U2, menit pentru ASUS PRIME X299-A.
    Noua placă va fi și frumos colorată (luminată).
   
    Și va fi și o a treia carcasă nouă, cu un cooler nou.
   
    În această idee, placa eATX + carcasa eATX Full Tower + noul cooler + mai puternicul I9 cel de-al doilea vor trebui să sosească în aceeași perioadă. Voi avea de luat și o sursă total modulară de minim 1000W. Plata este bine să o fac prin card, dar să și fie serioși. Pentru I9 cel mare, oricum, plata trebuie făcută bancar (peste 5000 de lei). La primul I9 s-a încadrat în 4800 de lei, la următorul sper totuși să fie sub 10000, poate vreo 9000. Va trebui să fac, așadar, a treia asamblare personală de unitate centrală în 2017 - pus sursa de >=1000W jos în carcasă, montat placa eATX, conectat corect firele carcasei, atâtea câte se potrivesc cu headerele plăcii (se întâmplă ca unele fire să nu aibă corespondent pe placă, de pildă AC97-le carcasei Cooler Master Cosmos nu are unde fi înfipt pe ASUS PRIME X299-A, și chiar și invers - placa ASUS are header de RGB, dar carcasa Cosmos nu are un astfel de fir).

    După montarea plăcii (atenție, poate nu intră toate șuruburile, plus mare atenție ca ele să nu împiedice pornirea plăcii - nu se va face înșurubare finală din prima), trebuie să-i pun procesorul în soclu și să pregătesc coolerul Arctic Liquid Freezer 240, cu pastă Arctic MX-4, chit că trebuie și el să aibă una preaplicată - și eu trebuie să am pastă. Dacă este carcasa suficient de mare, va încăpea radiatorul lui montat la tavan, însă două ventilatoare vor bate în sus, nu în jos, fiind de o parte și de alta a radiatorului două câte două. Altfel, radiatorul va sta lângă deschizătura carcasei, ce se și întâmplă deja de fapt cu Corsair H115i lângă Cooler Master Cosmos - avându-și cutia dedesubt, pentru sprijin. Dar răcirea se face.
   
    În mod sigur noua placă va avea ambii conectori de putere electrică pentru procesor, EPS cu 8 pini și EPS cu 4 pini. Și prima placă ASUS îi are (cea de MSI doar pe cel de 8 pini), dar când am vrut să o pornesc cu ambele conectări, sursa a clăncuit și-atât, cum a fost cazul înșurubării la placa de MSI, iar refuzurile de a porni m-au făcut pe rând, temporar, să mă tem că placa în cauză este deja stricată. Dar nu a fost.
   
    I9-7900X are 140W putere normală și ocuparea ambilor conectori (când cel de 2*4 = 8 pini poate să acopere 2*144 = 288W) a fost poate excesivă și a oprit placa ASUS PRIME X299-A.
    Dar cu I9-7980XE de 165W normali pe o placă consacrată overclockingului, poate că nu va fi împiedicată pornirea cu ambii conectori, ba chiar va fi nevoie de ea.
    Să sperăm că va porni cu amândoi.
   
    (Placa ROG RAMPAGE APEX de la ASUS (maximum 64 de GB DDR4) are chiar doi conectori de câte opt pini, aș avea nevoie de o nouă sursă care, împreună cu unul dintre cablurile modulare de la Corsairul de 750W, să asigure cele două legături de 8 pini. Zalmanul este deloc modulară. De fapt, și Corsairul are două seturi de 8 pini, dar pe al doilea l-am despărțit în jumătăți, ca una să intre la 4 pini.

    Să sperăm că noua placă pornește cu ambele headere ocupate, mai cu seamă că sunt la fel, 8+8, nu 8+4.

    Plăcile ASUS ROG RAMPAGE VI EXTREME și MSI X299 XPOWER GAMING, care suportă 128 GB de DDR4 și au 6 și respectiv 10 porturi SATA, au 8+4 pini pentru procesor.
    Toate trei sunt Extended ATX, dar numai cea de la MSI are multe de SATA și 128 de GB. Sper că este și foarte bună la overclocking. Apropo: cei care au făcut record pe placa RAMPAGE de 64 de GB au folosit niște tehnici care oricum nu îmi sunt la îndemână. Poate totuși placa finală va fi cea de la MSI, nu de la ASUS. Dar sigur va trebui să trec la eATX.)
   
    Va trebui să mut placa single-slot de 2 GB de la ASUS PRIME X299-A pe placa mare, ca să păstrez principiul tuturor sloturilor PCI-E libere, plus mai multă ușurime la partea video. Dual slot-urile cauzează pierderea prin acoperire spațială a unui port PCI-E, nu mai putem să îl folosim. Sau, în funcție de placa mare de bază, placa video dual-slot de 4 GB ar cauza acoperirea intrării scutificate (M.2 Shield / Heatsink) a unui slot M.2. Atunci, trebuie ținută la un calculator secundar, ca să aibă totuși mai departe și ea o utilitate, iar placa single-slot care la 5 septembrie 2017 încă nu este trebuie trecută la calculatorul mare.
   
    De mutat și cei 128 de GB de DDR4-3333 de la 7900X la 7980XE.
    De mutat și discurile principale, zise undeva mai sus.

    De făcut cu atenție toate conectările (discuri, placa video, RAM, procesorul + conectorii lui + coolerul procesorului, asigurarea bună a ventilatoarelor marii carcase, de preferat să fie înfipte la headerele FAN ale plăcii de bază, atât cât se poate). Voi mai avea nevoie de fire de prelungire pentru firele ventilatoarelor, poate și de extensii pentru cablurile sursei (sper ca în total-modulara de minim 1000W să fie suficiente accesorii de extindere de lungime a cablurilor), știindu-se că într-un mediu eATX sunt distanțe mai mari. De exemplu, conectorii EPS 8+4 ai procesorului trebuie să își atingă țintele.
    De dat drumul și de intrat prima dată în BIOS-ul cel de vârf.
   
    În situația arătată aici, sistemul cu 7900X + ASUS PRIME X299-A + Corsair H115i + Cooler Master Cosmos ar deveni calculator secundar, care ar trebui să ia cei 64 de GB DDR4-3000 rămași în casă, plus SSD-ul SATA3 și pe piticul de 500GB, și placa video mare de 4 GB - care pe 5 septembrie este deja în el, ar însemna temporar mutată și apoi readusă. Al treilea calculator având WI-FI integrat, nu va avea multă nevoie de cablul de la router al lui 7900X-X299A-Cosmos, nici de USB-ul wireless, poate doar la început; al doilea calculator, Cosmos 7900X-X299A, poate rămâne ca acum cu cablul la router.

Mai interesant este ce s-ar alege de primul calculator, Zalman 7740X-X299 SLI PLUS, care acum este secundar, și încă nefolosit ca secundar (a fost principal de pe 6 pe 30 august).
Ar rămâne și fără RAM, și fără discuri (nici astăzi nu are), și fără o placă video - astăzi o are pe cea veche a Veritonului, care trebuie să plece, iar în cazul cu trei calculatoare noi ar fi scutit și de placa mare, pe care aș pune-o temporar dacă iau și folosesc din septembrie la 7900X-X299A-Cosmos una de single-slot. Monitor și mouse cu tastatură nu va avea, ele îi sunt alocate acum (cele vechi, monitorul are maxim DVI), dar vor trebui trecute la 7900X-X299A-Cosmos.

    Ar rămâne cu Kaby Lake-ul și coolerul lichid Corsair H100i Extreme Performance în el, și s-ar transforma în suprarezervă. Totuși nu mă văd scoțându-l la vânzare ca pe Veriton. Va fi constituit treaptă intermediară în drumul meu spre un hardware extrem, dar cred că ar fi frumos să fie toate aceste trei trepte în casă, plus că ar fi prea de tot să-l vând (și pe el) în toamna 2017 când de-abia la 6 august 2017 l-am dat prima dată în funcțiune. Dar este văzut ca treaptă intermediară, astăzi secundară, iar în cazul cu placa 3, terțiară.
   
    Cred că așa vor sta lucrurile.

Comentarii

Postări populare