Progresul hardware, episodul 2: Planuri prin iulie 2017

Numai că placa de bază este deja învechită și depășită în felul ei - SATA și USB-ul ei sunt 2 și nu 3 sau 3+, ca la mai noile calculatoare; sunt multe procesoare mai puternice și plăci video mai largi în capacitate; nici hard diskurile, care sunt viteznic inferioare SSD-urilor, dacă sunt SATA 3 nu își pot folosi adevărata viteză la mine în calculator - și cred că doar hard diskul Hitachi este SATA 2, iar SSD-ul și celelalte cinci hard diskuri sunt SATA 3.

Apoi și USB-urile peste 2 sunt mai performante și la mine nu și-ar folosi toată puterea, chiar fiind compatibile înapoi cu USB 2, ca SATA 3-urile cu SATA 2; cu viteza calculatorul meu de acasă a rămas deja destul în urmă. RAM-ul este DDR3, dar progresul spre DDR4 s-a făcut demult în alte locuri. Și pentru numere memoria a devenit insuficientă, și a trebuit să înmulțesc pașii de lucru la ele pentru a nu se supraocupa memoria - partiția de swap de pe SSD tot se mișcă mai greu decât memoria adevărată, și apoi mai și apar îmbârligări numerice la sortare.

Poate în 2018, ba chiar cu pregătiri din 2017, o să progresez și eu la un nou calculator.

Dar noul calculator poate fie să fie cumpărat de-a gata, cum a venit unitatea centrală în 2011, fie să se construiască bucată cu bucată, cu răbdare, fiind cumpărate componentele pe rând; și se începe cu placa de bază cea nouă și foarte probabil cu carcasa, unde trebuie să învăț să leg placa de carcasă, cu firele care aprind becurile și cu șuruburile care o leagă; o placă de bază cumpărată nu va conține procesorul pe ea, nici RAM-ul și nici placa video; poate că va avea integrată placa de rețea, și chip-urile specifice, iar restul trebuie cumpărat separat, tot cu bucata.

Atunci la alegerea plăcii de bază va trebui să fiu foarte atent și cum se alege carcasa și la montarea plăcii în carcasă; și apoi să știu ce tipuri de procesor suportă, câte intrări de RAM, PCI / PCI Express / AGP are, ce alte trăsături de performanță are, dacă are video partajabil integrat (mai bine să nu aibă, ca să nu ciuntească RAM-ul), câte porturi de date SATA are - și placa desigur că va avea deja și cuplori electrici pentru discurile de stocare, și va trebui să mă ocup și de numărul lor.
Și BIOS-ul ei integrat trebuie avut în atenție. Foarte probabil va trebui să iau placă și carcasă noi, și să montez.

Am înțeles că un calculator cumpărat prin asamblare treptată poate fi mai ieftin decât unul (unitate centrală) cumpărat pe de-a-ntregul. Am mai multă libertate de alegere dacă îl iau bucată cu bucată, dar trebuiesc răbdarea și priceperea cu componentele.

Astfel, placa de bază trebuie să dea voie unui procesor care să aibă peste 4 GHz în frecvență. Trebuie, prin procesor, să aibă suport de RAM numai pentru DDR4. Ar fi bine să aibă măcar patru sloturi pentru memorie (nu două precum cea de acum). Ar fi ceva dacă placa de bază și procesorul ei ar suporta 64 de GB DDR4 (plăci de memorie de câte 16 GB în fiecare slot). Chiar și 128. Și frecvența maxim suportabilă a memoriilor să nu fie doar de 2133 de megaherți, ci să treacă de 2666 și chiar de 3000 (ar fi ceva să pot pune 32 ori 64 de GB de RAM DDR4 cu frecvența de 3200 sau chiar de 3400 MHz).
Și latența memoriilor permise să fie una bună. Viteză mare cu datele și lărgime de memorie. Progres.

Numărul de porturi de date SATA de pe placă să fie mai mare de șase, neapărat. Poate că va avea opt sau chiar zece, ori mai mult. Și să fie SATA 3 sau poate un standard și mai modern, dacă apare. Și conectorii electrici care pleacă din placă să fie (sau să dea voie prin extensiile Molex luate de la magazin, care pot scoate câte două mufe SATA) capabili să țină electrificate mai mult de opt obiecte de stocare (SSD, HDD, DVD-RW), că placa de acum dă voie la 8 cuplări electrice, dintre care șapte sunt deja ocupate (6 HDD + un SSD).

Ar fi bine să fie 10 porturi SATA interne (poate și vreo două externe, pe spatele plăcii de bază), și poate se mai adaugă unele prin vreun adaptor (chiar mai eficient decât cel de IDE); placa actuală are șase porturi interne, nimic extern și mai vin unul intern și unul extern de la adaptorul de IDE, în total opt, și se dă voie la opt electrificări de stocare.

Ar fi bine și să existe egalitate între numărul de porturi de date SATA și cel de cuplări electrice de pe noua placă (de exemplu 10+2 cu 12).

Noua placă trebuie să aibă și porturi de USB (cel puțin versiunea 3); ele pot fi pe spate sau chiar și pe fața carcasei, iar aici depinde și de placa de bază cu firele pe care le are. La calculatorul de acuma se dă voie și la intrare de căști pe fața carcasei. Poate să aibă 4 USB-uri (intrări) în spate și 4 pe față și noul calculator, dar să fie 3.0 sau mai mult.

BIOS-ul trebuie să fie unul actual - de exemplu de după 2016. Să dea voie și la funcții Turbo pentru procesor, că BIOS-ul meu nu dă voie. Să aibă setări mai bogate.

Noul procesor trebuie ales cu atenție, poate să fie un Intel foarte modern sau chiar altă marcă puternică (nu știu dacă AMD), dar să fie ca un Intel care are peste patru gigaherți. Și să fie multi-inimă, să aibă mai multe nuclee, fizic și mai cu seamă logic; procesorul de acum este un Dual Core cu patru nuclee logice, la 3.2 GHz, iar cel nou ar putea fi, de exemple, quad sau hexa cu 8 ori chiar 12 nuclee logice, cu 4.2 sau 4.5 GHz la fiecare nucleu, eventual cu turboidizare, și să aibă un Cache de 8 sau 16 MB, nu doar 4. Și numărul de GT trebuie să fie unul bun, peste cel de la procesorul de astăzi.

Cum ar fi să fie procesorul un Quad cu 8 nuclee, la 4.2 GHz și 12 MB cache? Cel actual are viteza magistralei de 2.5 GT/s DMI (Bus speed), și lățimea maximă de bandă a memoriei el o dă voie la 21 GB/s. Noul procesor ar putea să aibă 6 GT/s și lățimea de la memorie să treacă de 80 GB/s.

Placa video să aibă mai mulți GB și un procesor intern puternic. Cum ar fi să aibă 4 GB și peste 1 GHz frecvența procesorului ei.

Numărul de rack-uri pentru hard diskuri (că nu dispar repede hard diskurile din viață, SSD-urile cresc greu) să fie cel puțin de șase, poate chiar 8. Nu patru ca la calculatorul de acum.
Poate carcasa să aibă și cuști speciale pentru SSD-uri, măcar două, cel de acum nu are și a trebuit să improvizez poziția SSD-ului.

Cât privește discurile, deja s-au adunat - dacă mai iau ceva până la sfârșitul lui 2017, nu prea ar fi nevoie să mai iau un HDD/SSD special cu calculatorul cel nou, avându-le deja de dinainte. Chiar și unitatea de DVD-RW a noului calculator poate fi cea curentă, transplantată de la Veriton.

Dar dacă apare standardul SATA 4? Atunci ar fi nevoie de înnoiri. Dar poate că nu apare el. Deocamdată, aici la mine nici discurile de SATA 3 - majoritare - nu pot să își folosească toată puterea, din cauza vechimii plăcii de bază care are SATA 2.

RAM-ul ar face bine să fie 64 GB DDR4, cu măcar 3000 MHz frecvență. Pentru așa ceva, procesorul ales trebuie să dea voie, și mai întâi placa de bază să fie în stare să primească procesorul.

Dotarea inițială a spațiilor de stocare ar putea fi: HDD 1TB + 2TB + 3TB + 4TB + 4TB + 6TB + SSD 1TB + unitatea de DVD/RW, eventual cu MicroSD-ul de la unitatea veche și cu sau fără HDD-ul de 500GB și SSD-ul actual de 240GB. Toate, în afară de HDD-ul de 1TB primit în 2011, cumpărate de mine înainte, pe rând.
Și memory stick-uri: cel de 4 GB (cred că este USB 2 + poate unul nou, de 16 GB, USB 3 (care nu va fi obligat să se conformeze unui 2.0).

Ar însemna 8-10 conectări de SATA, electric și de date, de preferință porturile de date să fie toate ale plăcii de bază, nu de pe vreun adaptor auxiliar precum cel de IDE (că electricele sunt oricum asigurate dinspre placa de bază, cu sau fără extensiile Molex - nu știu dacă există un adaptor special pentru înmulțirea intrărilor electrice a dispozitivelor, de fapt molecșii multi-SATA servesc așa ceva).

(va urma)

Comentarii

Postări populare