Progresul hardware, episodul 4: Alte și alte planuri din iulie 2017

O dată adusă placa nouă, trebuie aleasă o carcasă potrivită la mărime, cu sursă capabilă să împartă wații și măcar șase locuri fixe pentru discuri, și făcută montarea plăcii; apoi ales un procesor (măcar Intel I7 quad-core cu 8 nuclee, peste 3.5 GHz minimum, și cu turbo), pastă termoconductoare și montat și el pe placă, uns cu pastă cum trebuie, ca să meargă și nimic să nu se ardă.

Apoi mai trebuiesc montate memoriile RAM (DDR4), placa video (4GB GDDR5 PCI Express 3, două nivele de mufe), discurile (HDD + SSD, poate și unitatea de DVD), legat și monitorul (cu router cu tot), tastatura, mausul, căștile - și când se dă drumul să nu se ardă nimic. Ci să se poată intra în BIOS întâi.

Bineînțeles că procesorul trebuie ales cu atenție, să se potrivească cu ce suportă chipset-ul noii plăci; iar până acolo, și carcasa aleasă tot cu atenție și montajul făcut cu legarea potrivită a firelor și a șuruburilor. Sursa trebuie să aibă suficienți wați pentru un sistem atât de performant, unde și placa video este o coșcogeamite NVIDIA GeForce GT1050 Ti Windforce; poate că are și SATA externe.

Desigur că și memoriile DDR4 trebuiesc adunate cu răbdare - de exemplu dacă intră câte 16 GB într-un slot și întâi caut două memorii DDR4 de 16 GB cu 2666 de megaherți (sau chiar mai mulți), iar placa de bază are patru sloturi, înseamnă că o populez pe jumătate cu memorii. Ar fi bine ca maximul de memorie suportabil al plăcii să fie măcar 64 de GB, chiar 128, și frecvențele admise să treacă de 3000 de megaherți. Cu 64 de GB DDR4 la 3200 de megaherți, progresul memoriei ar fi mare, și la funcțiile numerice s-ar face cu siguranță o adaptare, o lărgire a permisivității intervalelor numerice mari. Chiar ar dispărea nevoia unei partiții de swap pe SSD pentru Linux.

Strategic vorbind, mai întâi ar trebui alese placa de bază și carcasa (chiar cu sursă). Apoi procesorul și RAM-ul. Mai trebuie și un monitor cu HDMI. Restul (placa video, discurile, cablurile de date, unitatea de DVD) sunt deja. Iar de partea de rețea și de conectori electrici se ocupă placa de bază și sursa. De un Windows 10 cu licență nu este neapărată nevoie la noul calculator - numerele sunt pe Linux.
Precis o să fie și un video integrat, plus partea de audio (sunt în seama plăcii de bază). Ar fi bine să aibă măcar un slot de PCI obișnuit pentru adaptorul de IDE-uri. De conectori pentru dischete nu ne mai punem problema.
Windowsul? Altă dată, poate.

Pe la memoriile DDR4:

- Corsair Vengeance LPX 16GB, DDR4, 3000 MHz, CL15, 1.35V, XMP 2.0, Negru;
- Kit Dual Channel Corsair Vengeance LPX Red 16GB, DDR4, 3200MHz, CL, 14, 1,35V (una singură de 16 sau două de 8?);
- Corsair 32GB (2x16GB), DDR4, CL16, 3200 MHz, Vengeance White - sau Red, sau Blue - LED (chiar sunt două de câte 16).

Mai era și Corsair 32GB (2x16GB), DDR4, CL16, 3200 MHz, Vengeance LPX, care e mai scumpă.
Dar la frecvența memoriilor trebuie văzut și cât poate procesorul să ia de la ele. Dacă procesorul poate maximum cu DDR4 - 2666, atunci memoriile de 3200 de MHz au peste 530 de megaherți de prisos.

Un procesor cumplit de puternic (și scump) este Intel® Core™ i9-7900X, X-Series, 4.3 GHz, 13.75 MB, Socket 2066.
Altul: Intel Core™ i7-7700K, 4.20Ghz, Kaby Lake, 8MB, Socket 1151, BOX.
Și Intel® Core™ i7-7820X, X-Series, 3.6 GHz, 11 MB, Socket 2066.
- Intel® CoreTM i7-4790, LGA 1150, 8MB, 84W (3.6 / 4 GHz, patru nuclee).

Mai sunt procesoarele AMD Ryzen (7, cea mai nouă versiune), unul bun este AMD RYZEN 7 1800X, 3600MHz, 20MB, socket AM4, Box.
Dar nu știu dacă viteza lor este mai bună decât la cele de Intel Core I7.
Alt procesor puternic și scump, dar mai mic la frecvență, este Intel® Core™ i7-6950X Extreme Edition, 3.00GHz, Broadwell, 25MB, Socket 2011-V3, Box.

Măcar patru nuclee / opt fire, sau 6 cu 12, să aibă. Cel de acasă are două nuclee cu patru fire (Thread).
Și peste 3.2 GHz (chiar de la 4 în sus).


Și atunci: carcasa, sursa, placa nouă, procesorul, RAM-urile, apoi noua placă video, noul monitor cu HDMI și discurile actuale.

Însă carcasa trebuie să aibă măcar dimensiune de ATX. Există și XL ATX, cu multe locuri pentru discuri, și se poate ca într-o singură carcasă să fie suportabile mai multe formate fizice de placă de bază, ca Extended ATX, ATX obișnuit, Mini ATX sau Mini ITX, și mai sunt și altele. Nu înseamnă că în aceeași carcasă pot sta două plăci de bază odată, ci că putem să alegem dimensiunea plăcii de bază dintr-o gamă (fie ATX obișnuit, fie mai mare sau mai mică) și într-una și aceeași carcasă să găsim dispuse locașurile de înșurubare în modul potrivit formatului ales de noi. Adică flexibilitate în alegerea formatului plăcii, înainte să fie pusă în carcasă.

Carcasele încăpătoare, cu cel puțin șase locuri pentru hard diskuri (plus, eventual, ceva pentru SSD-uri), trebuie, cred, să suporte și plăcile de bază Full ATX (minimă mărime maximă), că dacă au dimensiunea maximă suportată Mini ITX care este un pătrat cu latura de 17 centimetri, ce rost ar avea să fie atât de mari cu multe locașuri? Când nu poate fi montată în ele o placă mai mare decât pătratul acela. Așa că noua carcasă va trebui să fie suficient de încăpătoare - dimensiune ATX sau chiar mai mare, Extended ATX (XL ATX fiind chiar foarte mare, ar putea primi 10-15 discuri), dar să și poată primi, alternativ, mai multe formaturi de placă de bază (ATX, Micro ATX, Extended ATX...).

Noua placă de bază trebuie să aibă minim 8 porturi de SATA 3, însă și M.2 (NVM) și Sata Express (câte una sau mai multe), și 4 ori 8 sloturi de DDR4; și PCI Express 3 (măcar una), poate și PCI clasic, care însă poate lipsi dacă nu o să mai am nevoie de adaptorul PCI pentru IDE care are și două intrări SATA interne și una externă. Dacă salvez pe un SATA informațiile din vechile hard diskuri IDE din casă și noua placă are 8 sau 10 porturi de SATA 3, atunci ce nevoie să mai fie de adaptorul acela? Astfel, noua placă de bază poate fi cu totul lipsită de învechitele sloturi de PCI clasic, având PCI Express 3.0 (unul, două, mai multe sloturi).

Pe noua placă trebuie să încapă cu bine plăcoiul video de 4 GB GDDR5 NVIDIA GeForce 1050 Ti WindForce (OC), care pe o Mini ITX ar fi mai lung decât placa de bază însăși.
Noua placă să aibă mai mulți conectori de USB 3.0 / 3.1. Dacă are două sloturi PCI-E 3.0, 10 porturi SATA 3, două sloturi PCI Express și unul de NVM, plus opt sloturi de RAM DDR4 și multe intrări de USB măcar 3.0, și un mare procesor de la Intel I7 - Quad Core în sus, peste 3.5 GHz, plus ce mai integrează ea (BIOS, rețea, sunet, video propriu), atunci înseamnă că noua placă este destul de încăpătoare fizic, ATX clasic sau poate chiar extended, o placă mică nu poate să aibă atâtea caracteristici.
Atunci și carcasa va trebui să fie încăpătoare - sper să primească cu bine în ea sursa electrică Zalman pe care am luat-o, de 700 de wați, să nu mai iau încă o sursă.

Cea mai grea parte la asamblarea noului calculator va fi până ce placa de bază și sursa vor fi montate în noua și încăpătoarea carcasă, și puternicul procesor montat cu bine pe placa de bază (cu ventilația și pasta termoconductoare puse cum trebuie). Mai rămâne instalarea memoriilor de DDR4 (măcar 32 de GB cu măcar 2666 de megaherți, bine-ar fi ca placa să aibă un maxim de 64 sau chiar 128 de GB, peste 2666 MHz). Și sursa să fie Zalmanul, nu încă una nouă - atunci noutățile ar fi carcasa, placa de bază, procesorul și memoriile DDR4, restul componentelor fiind deja prezente - monitor cu HDMI (urmează de azi), placa video GDDR5 este deja, discuri doldora, routerul wireless, mouse, tastatură, căști, un nou stick USB urmează și el de azi, iar de DVD și MicroSD nu este neapărată nevoie. Nici de un Windows 10 cu licență, din moment ce lucrul de acasă se desfășoară sub Arch Linux.

De rezolvat problematica potrivirii formaturilor fizice carcasă-placă de bază, plus potrivirea sursei electrice în carcasă, caracterul încăpător al carcasei și al plăcii de bază și montarea procesorului și a memoriilor DDR4.


Dimensiuni pe la plăcile de bază ATX:

-30.5 * 21.8;
-30.5 * 24.4 (s-or fi înșurubând la fel într-o carcasă cu ATX?);

(va urma)

Comentarii

Postări populare