Progresul hardware, episodul 32: În 2018 cu câmpii noi de bătut (luna ianuarie)

La 10 ianuarie 2018 am aflat că a apărut și placa de bază AsRock Fatal1ty X299 Professional Gaming i9 XE, făcută special pentru procesoarele ca i9-7980XE și celelalte peste 10 inimi, și care s-a născut prin octombrie-noiembrie 2017, adică în urma tuturor celorlalte. Și din decembrie 2017 se știe că va exista mai încolo și o versiune înnoită de procesoare extreme Core-X, Cascade Lake-X, și s-ar putea ca acolo să fie un procesor și mai bun decât 7980XE, dar vorba era că mai pe la sfârșitul lui 2018. Placa de la AsRock spune că are zece porturi de SATA-3, ca la Xpower Gaming AC, dar și 16 pini de EPS pentru procesor (ca la AORUS Gaming 9), trei M.2-uri, fără U.2, wireless integrat (doar de 433 Mb) și construcție specială pentru overclocking la marile procesoare.

Dacă o iau și pe ea, placa MSI X299 SLI PLUS va rămâne de căruță, ca unul dintre coolerele bune din casă (Arctic Liquid Freezerul stă deocamdată pe margine), iar povestea cu tetrada se va îngreuna. Dar dacă peste nouă luni vine și un i9 cu douăzeci de inimi?... Ce să-i mai iau și lui, dacă o să mai am stare să îl plătesc și pe el?

Ar fi fost de dorit, pentru operațiunea Progresul Hardware, să iau plăcile Aorus Gaming 9 și AsRock-ul (pentru forța EPS), sau măcar AsRock-ul și Xpower-ul (pentru mărimea stocării), fără restul (adică să fi fost doar două calculatoare noi, cu aceste configurații și cu coolerele puternice de la EKWB direct). De la EKWB mai am de luat alte trei ventilatoare Furious Vardar FF5-3000, plus niște EK-splittere, și poate un monobloc X299 pentru Aorus.

De asemenea aștept să intre în stoc la Vexio (de peste o lună) 32 de GB de DDR4-4000, ca să ajung cu ei de la 64 la 96 (128 țintiți, în final), și următorul hard disk la care mă gândesc este un HGST de 8 TB de la Senetic. Dar tocmai am aflat că există și placa de la AsRock și mă gândesc: dacă aș fi deschis progresul hardware cu câteva luni mai târziu, dacă aș fi descoperit această problematică undeva din octombrie-noiembrie în locul începutului lunii august 2017, și cu mai bune informații despre diferența dintre frecvența de bază și ce poate un procesor modern să facă în overclocking - plus să merg direct la țintă cu coolerele, EK-X360 modificabil cu Furious-Vardarele; două 7980XE-uri, unul nedecapitat și altul da; dar dacă erau ambele decapitate?... Nu avem stare să fim perfecți, și dacă totuși la un moment dat atingem un vârf, progresul extern nouă ne face să nu fim mereu în vârf, rămânem în urmă.

Cred totuși că pot să iau și placa de la AsRock, cu reconfigurarea tetradei - 128 GB de DDR4-3333 pe Aorus, ca acum, cei 128 de GB de DDR4-4000 (neatinși încă) să stea pe AsRock, cu rocadă procesoristică - 7980XE-ul decapitat/recapitat să fie mutat pe AsRock, cu tot cu coolerul EKWB cu Furious Vardarele și conductonautizat, iar celălalt procesor cu EK-X360 cu șase ventilatoare FF3-1850 să fie mutat pe Aorus, cu Conductonaut și el.

Atunci placa Xpower Gaming AC să primească i9-7900X-ul de  pe placa ASUS, cu cei 64 de GB de DDR4-3000 de pe SLI PLUS, iar 7740X-ul să fie mutat pe placa Asus, căreia să îi pun și ei 32 de GB de DDR4 de 3000 și ceva (de luat și ei). Și placa de la AsRock (7980XE decapitat) să stea în carcasa Fractal, unde este acum Aorusul, iar Aorusul (7980XE nedecapitat) să fie mutat în carcasa de beQuiet!, unde a fost prima dată și unde acum este XPOWER GAMING-ul  care să fie mutat (i9-7900X) în carcasa de Cooler Master Cosmos, unde acum stă placa ASUS PRIME X299-A, care să fie mutată (i7-7740X) în carcasa de Zalman unde este acum MSI X299 SLI PLUS-ul.

Asrock-ul cu EKWB-ul X360 cu Furious Vardar, Aorusul cu EKWB-ul X360 cu șase FF3-1850, Xpower Gaming AC-ul cu Arctic Liquid Freezerul și ASUS PRIME-ul cu Corsairul H115i Extreme Performance, Conductonaut pe toate capacele procesoarelor. Atunci placa MSI X299 SLI PLUS și cooler-ul Corsair H100i pe care îl are acum să fie puse deoparte, în afară, cum e cu coolerul pe aer Cooler Master Hyper 212 LED. Am păstrat cutiile originale cu care au venit cele patru plăci, și cele patru cutii cu care au venit carcasele. Am mai aruncat sistematic la gunoi dintre cutiile celelalte.

Pe SLI PLUS o pot repune în cutie, și am păstrat și cutiile mari care au conținut coolerele, așa că și pe H100i îl pot pune la loc în cutia de origine. Nu știu ce o să se întâmple mai departe cu ele, dacă fac așa, vor deveni foste trepte de progres hardware din viața mea, dar și cei 64 de GB de Corsair DDR4-3000, dacă ajung pe Xpower Gaming cu 7900X, vor trebui prefăcuți în 128, pentru completitudine. Atunci unde va sta 7740X (ASUS PRIME X299-A) mai pot pune 64 de GB de un DDR4 pe care trebuie să îl stabilesc. În total ar însemna, în casă, 3*128 + 64 = 448 de GB de DDR4, din care deocamdată sunt 128 + 64 + 64 = 256. Aș mai avea de luat 192 de GB de DDR4 (64 de 4000, 64 de 3000 și 64 de 3000 și ceva), placa de la AsRock, încă o placă video de Gigabyte GeForce Low Profile de 2 GB, niște ventilatoare de carcasă (pe lângă cele trei Vardare de la EKWB), splitterele, cel puțin încă un hard disk (8TB), și nu numai; ce să mai, progresul hardware mai trebuie continuat în 2018, cu seriozitate.

Desigur că și cel numeric.

Cel algoritmic a fost deja tratat serios între timp, reforma PUTERNUM în algoritmii numerici a mai fost încercată undeva prin martie ori februarie în 2014, dar nu a fost suficient de bine gândită atunci; în noaptea de 27 noiembrie 2017 m-am regândit la ea, mai serios, și am realizat că de această dată pot să fac ceva serios în acest sens, presalvând în vectori și matrici gmp_ui și mpz_t puterile de factori primi din care sunt compuse numerele, și sumele de divizori ale acestor puteri, care sunt sume parțiale pentru numere, așa încât la construcția sumei de divizori a numărului, să fac doar accesare de tablou numeric (vector, matrice), în locul înmulțirilor și împărțirilor cu care tot construiam de la zero aceste puteri și sume parțiale. Ele pot fi prestocate și direct accesate, așa încât la lucrul propriu-zis cu numerele se câștigă viteză de lucru. Pentru stocarea lor trebuiesc făcute operații aritmetice, firește, dar ele se fac într-un singur rând, la începutul rulării programului numeric, nu stau mereu să le tot fac în timpul lucrului cu oceanul numeric.

Reforma PUTERNUM a afectat tot spațiul de algoritmi pentru căutarea de numere, inclusiv zona care nu avea deloc mepezetele (zona veche), și am putut renunța chiar la acea atitudine de segregare a factorilor primi 3, 5 și 7, reintegrându-i laolaltă cu alți factori primi impari. La anumiți algoritmi (FACTORSUB-uri, MODIFSUM cu factori de legătură pari) am presalvat și puterile și sumele de divizori de puteri pentru 2. Pentru 3, 5 și 7 făcusem tot felul de metode separate, dar am putut șterge între timp aproape toate metodele vechi al căror rost a fost anulat de PUTERNUM (SCOTFACT a rămas de decor în TOLIL.h) și fișierele (NUMSIMPL, MODPRIM, MODIFSUM, MODSPAR, FACTORSUBM, FACTSUBM și restul, pe cele fără mărimea mpz_t le-am transformat direct), pe măsură ce am făcut versiunile lor de PUTERNUM. La început, și în decembrie 2017, versiunile fișierelor și headerelor existau în paralel: NUMSIMPL / NUMSIMPLE, MODPRIM / MODPRIME, MODSPRIM / MODSPRIME, MODIFSUM / MODIFSUME, TOLNUM / TOLNUME, NUM / NUME, MODSPAR / MODSPARE, FACTORSUBM / FACTORSUBME, FACTSUBM / FACTSUBME, TOL / TOLE, TOLUL / TOLULE și altele.

Am avut de lucrat în diferite zile și în diferite privințe, de pildă la 28 decembrie 2017 am șters vechile headere SUM.h și SUMPART.h, cu multe metode de segregare 3/5/7, iar la 2 ianuarie 2018 am șters vechile fișiere de căutare, care nu aveau PUTERNUM și litera E care le deosebea de ele pe cele cu PUTERNUM, pe care le-am și numit cu vechile nume. Am redus numărul de headere pentru modulul algoritmic PUTERNUM, așa încât principalele headere de funcții pentru numere acum sunt: TOLIL.h, TOLNUM.h, Z.h, GMP64.h, TEXTUL.h, ACTUAL.h, ACTUAL3.h, DETRITO.h, CIF.h, PRIM.h și, pentru fișierele cu numere legate de long double și de unsigned long long, NUM.h, dar și acolo este incluziunea headeristică <gmp.h>.

Am de continuat achizițiile de DDR4 foarte performant, de hard diskuri pentru stocarea numerică (începând cu al doilea de 8 TB), de căutat informații despre următoarele chipset-uri de la Intel care vor să fie lansate (X470, Cascade Lake-X), de ventilație EKWB și pentru carcase și de hotărât în privința plăcii de la AsRock, în cazul căreia tetrada ar fi mai rafinată. Dar dacă mai vine și Cascade Lake-X cu un ditamai procesorul?... Deocamdată, măcar celelalte achiziții hardware, poate că și placa AsRock X299 i9 XE și punerea deoparte a MSI X299 SLI PLUS-ului.

Și așa tetrada e greu de pus toată în practică, maxim jumătatea de sus (cu accent pe Aorus), iar partea de jos stă pur și simplu de decor. În cazul rafinării, partea de sus a tetradei ar fi cu Aorusul și AsRock-ul, iar cea de jos cu Xpower Gaming AC-ul (tras de păr, că e totuși placă bună cu 12 pini EPS în loc de 16, și 10 porturi SATA-3 cu un soi de eATX, AsRock-ul fiind ATX) și cu ASUS-ul, iar MSI SLI PLUS-ul iese din tetradă și rămâne tot de decor, deoparte, mai ceva decât Veritonul, pe care totuși acum îl mai folosesc, de când m-am semimutat în sufragerie după ce am pus Furious Vardarele care fac mai mult zgomot.

Dacă îmi căutam progresul hardware mai târziu, la timpul lansării AsRock-ului, alegeam această placă în locul Xpower Gaming-ului. Are 16 pini pentru procesor și 10 porturi SATA-3, plus chemare specială pentru procesoarele puternice ca 7980XE. Este adevărat că și Aorusul are  16 pini, și pe el țin un adaptor PCI-E cu două porturi de SATA-3 pe care să le adaug la cele 8 de pe placă.
Pe Xpower Gaming și pe AsRock, cele două porturi de SATA3 în plus sunt dintr-un controler AsMedia, am înțeles că el are totuși o viteză mai lentă decât cea obișnuită pentru SATA 3-urile hardware, însă ele sunt acolo, pe plăci, fără a fi nevoie de folosit din spațiul de la PCI Express pentru porturi SATA-3 (presupuse, totuși, a avea viteza normală mai bună decât a lui AsMedia). În mod sigur mai am de investit în hardware pentru mare performanță, și să nu uit că lumea progresează și ea, că nu putem fi perfecți și mereu la vârf și că numerele trebuie să rămână scopul mare al existenței hardware-ului foarte puternic în casă.

Pentru ele am investit în progres.

Nu aș fi luat toate mândrețile hardware de acasă dacă nu ar fi existat numerele.

Comentarii

Postări populare