Progresul hardware, episodul 9: Pregătiri cu calcule de și-mai-departe (în 2017)

(Am mai făcut editări de context aici)

*
    În noaptea de 1 septembrie am comandat al doilea cooler de memorii Corsair Vengeance Airflow, pentru bancul din stânga procesorului (când se privește dinspre placa video). Sper, după 8 septembrie să ajungă - pe 8 mai intră bani în cont. Poate vine luni, 11 septembrie.

    Apoi trebuie, pentru placa cu I7, ca să o folosesc ca rezervă de extindere numerică: un disc nou (probabil HDD de 4TB, care merge la I9, ca de acolo să-l dau afară pe Toshiba de 500GB pentru I7) și un cablu de rețea, ca să conectez la routerul TP-LINK și calculatorul cu I7, să pot chiar umbla la amândouă odată prin TeamViewer (atenție cu factura de la curent).

    Așa că pentru început calculatorul cu I7 și MSI, în calitate de rezervă, o să stea cu „piticul” de 500 de GB. Dacă vreau după 10 septembrie un disc nou, ar trebui să mă limitez la un HDD de 4TB (nu mai puțin), care să adauge 3.5 TB la totalul spațiului numeric din calculatorul mare, că pleacă de acolo discul cel mic.

    Așa începe migrarea discurilor mici.

    Pe urmă, abia la 22 septembrie și 9 octombrie mai vine următorul salariu. Vor mai trebui dotări - planul extins cuprinde un prim SSD cu M2 (PCI-E) de 1 TB, cu 2500 MB/s citire și 1400 scriere, care însă poate depăși 1800 de lei toamna asta; dacă mai vine un HDD mare, de minim 8 TB, merge la calculatorul mare și-l dau afară de acolo și pe cel de 1 TB (Hitachi), care va merge la placa cu I7-7740X.

Apoi o nouă placă video modernă, cu HDMI, plus încă un monitor cu HDMI - sau măcar una intermediară, 2GB cu GDDR3, chiar fără HDMI, sau să mai stau, pentru I7, cu monitorul vechi cu DVI și cu placa video veche de 1 GB DDR2. Un HDD de 8 TB (NU Seagate) poate fi pe la 1300 de lei sau mai mult.

În plus trebuie să mai pun periodic la loc din banii de Piscani din care mi-am scos; așa că spre terminarea lui 2017, cu greu se prevede refolosirea calculatorului cu I7 + MSI X299 SLI PLUS (pe care l-am folosit de la 6 la 30 august), începând doar cu maxim două hard diskuri de 500GB și 1TB, pentru care fondul numeric extins trebuie zgârcit (abundențe numerice cu coeficient fracționar peste 1048576, da, dar nu cu mult, eventual sub 1200001). Și Ubuntu pe unul dintre hard diskuri (500GB cred; să nu fie tot Arch Linux). Ubuntu 17.10 o să vină la 19 octombrie.
   
    Un hard disc nou trebuie să fie de 7200 RPM, să nu fie Seagate, să aibă măcar 128MB buffer (chiar 256 ar fi o bucurie, dar sunt mai scumpe) și măcar 4 TB.
    Un SSD nou trebuie să nu aibă sub 1 TB, și cum unul este deja (SATA 3), următorul să fie M2-PCIE.
   
    *   
    Ce urmează să mai vină după 1 septembrie 2017?
   
    -Al doilea cooler de memorii (146 de lei);
    -HDD 4TB (poate 750-800 de lei) + HDD 8TB (poate 1400); 20...40 de lei pentru un cablu de rețea;
    -SSD 1TB M2-PCIE, 2500 MB/s citire + 1400 MB/s scriere - poate vreo 1900 de lei;
    -Placa ASUS suportă Thunderbolt și VROC, ar fi două dispozitive diferite care trebuiesc cumpărate pentru folosirea acestor funcții - nu știu cât costă;
    -O nouă placă video dacă ar veni, și dacă ar fi peste calitatea celei de 4 GB - ar putea depăși 1500 de lei, sau chiar 2000 dacă va fi de 8 GB și nu de 6; dacă are HDMI poate fi urmată de un nou monitor de 500-600 de lei;
    -Alternativ, pot lua o placă video de 2/4GB DDR3, pe locul celei de 1 GB, pentru calculatorul cu I7; poate fi de 300-400 de lei și să nu fie nevoie de monitor nou;
    -Un U2 poate veni mai târziu, nu înainte de un SSD cu M2;
    -Dacă vreau să încerc și un Windows 10 cu licență, el nu poate fi decât Retail (licență completă), la vreo 1000 de lei;
    -Alte discuri după cele de mai sus = alte costuri; la ritmul bănesc actual, și fără o mărire în restul de 2017, precis perspectiva următoarelor investiții în dotări se va întinde spre 2018.
   
    Primele trei linii pot fi realizate în restul de 2017, plus placa video intermediară; suma alocată va fi aproape de 5000 de lei. Dacă nu mă înfig în restul de bani piscăneni (plus să mai refac din ei din banii din salarii), până prin decembrie pot fi gata aceste noi dotări. Windowsul, Thunderboltul și VROCul, plus noua modernitate video cu HDMI, nu sunt prioritare. Poate totuși Windowsul să fie un cadou decembrist. Ori să rămână și el pentru 2018, ca Thunderbolt + VROC + HDMI 2.

    La 1 septembrie 2017 nu se prevăd creșteri ale ritmului bănesc. Și deja am dat aproape 10% din banii rămași de la Piscani (8 și ceva la sută). Trebuie să ajung înapoi la câți erau, plus să fac din dotările de mai sus, plus restul a ceea ce presupune viața în aceste luni. Prin 2018 ar urma să mă ocup și de modernizări menajere (în apartament).
   
    Coolerul 2 de memorii și primul hard disc (4 TB), plus cablul, le văd realizabile după 10 septembrie (chiar înainte de vinerea de 22, și fără altă depiscanizare).

    Pentru HDD-ul mai mare și SSD, trebuie depășită luna septembrie, chiar și pentru o singură piesă dintre ele, chiar și dacă este cea mai ieftină (mă aștept ca un HDD de 8 TB să fie mai ieftin decât acel SSD M2). Pentru HDD-ul de 8 TB aș putea totuși forța calendarul între 22 septembrie și 9 octombrie, să intre și el, dar nu aș fi atunci în stare să pun la loc în fondul post-piscănean mai mult de câteva sute de lei în septembrie - poate vreo 200 până pe 22 septembrie (mai mult, fără cei 4 TB și cablu) , apoi cu tot cu al doilea HDD tot câteva sute între data aceasta și 9 octombrie, dar mai mare fără el.

    Totuși coolerul și primul HDD (plus un cablu de rețea de câteva zeci de lei) sunt de luat cel mai curând - să fie bine răcită memoria mare și să nu stea mult timp inutil calculatorul cu I7. Coolerul este deja în comandă.
    Cablul are sens dacă vine primul disc în casă.
   
    Dacă aștept 9 octombrie înaintea HDD-ului de 8 TB, am până atunci șansa de a pune mai mult de 1000 de lei la loc pentru Piscani. Vreo 1500 chiar, poate.
    Pentru SSD, mai cu seamă dacă vine după 4+8TB, sigur trebuie trecut de 9 octombrie, chiar și de 23, spre noiembrie, cu returnări sistematice de lei pentru Piscani - mai cu seamă că mai trebuiesc cheltuieli pentru pomenirea de cinci ani a lui tata. În noiembrie, mai devreme de decembrie adică, este o șansă să fie deja acasă toate următoarele noi dotări: coolerul de RAM, cele două HDD-uri și SSD-ul, dar după 9/10/11 noiembrie.

    Și să continue returnările pentru contul celălalt.
   
    Poate are loc și o mărire lunară, însă nu ar aduce un spor mai mare, poate, de 4-5 sute de lei pe lună, eventual 6-7 sute; sigur că ar fi bineveniță, inclusiv cu prime lunare, însă în ultima lună din 2017 sigur vor mai exista lei de returnat, cu dotările de mai sus făcute.

    Dar ar fi bine să fie măcar 51 din cele 53 de mii, în prima jumătate din decembrie. Și fondul de salarii să treacă de prima mie de lei, chiar peste 2000 de lei la mijlocul lunii, înaintea viramentului sărbătoresc, cu condițiile celelalte împlinite.
   
    O placă video medie poate veni drept cadorisire; restul, cum am spus, rămân pentru 2018 de văzut, dar după 31 decembrie 2017 va trebui accentuată terminarea returnării piscănene, plus refacerea fondului de salarii - în 2018 ar trebui investit mai mult în înfrumusețarea casei. Până atunci, poate și Windowsul mai primește o actualizare, un Service Pack.
   
    La 28 ianuarie 2018 ar fi frumos să fie refăcut fondul de 53 de mii, și în cel salarial suma să fie de patru cifre, eventual să frizeze 3000. Sau să fie 3 mii și ceva. Se consideră că după SSD-ul NVM nu mai vine nimic (oricum, nu ceva semnificativ, poate ceva stick USB) până pe 28 ianuarie. Adică nu tu Windows (și așa povestea cu numerele merge optimal pe Linux, nu sub Windows), nu tu Thunderbolt, nu două sisteme video cu HDMI. Dacă are loc între timp o mărire bănească, ecuația se mai schimbă, dar schema este făcută în ideea că nu are loc.
   
    De asemenea, până aici schema a exclus eventualitatea unui câștig non-evazionist din vânzarea unor dotări inutile din casă. Veritonul, de exemplu, stă chiar degeaba, pe masa din sufragerie, la fel și DVD-ul cu Windows 7 Home Premium licențiat, care era special pentru el. Și aici se discută dacă l-aș da cu monitorul și placa video veche, în ideea că din câștig mi-ar fi mai ușor să iau imediat monitor și placă video nouă, cu HDMI.
Fără ele, ar fi mai neaspectuos dat; dar oricum are 16 GB de RAM DDR3-1333 și sursă în carcasă. Ar fi fără DVD (spațiu gol) și discuri, fără video, dar cu unitate de citit carduri SD; plus un adaptor PCI ce dă voie la discuri IDE, dar ele sunt standarde vechi. Apoi, ar avea Windows cu el.

    Cum ar fi să poată fi dat cu 1600-1800 lei fără video/monitor, și vreo 2000 dacă le are.
    Dar să nu fie evazionism dacă îl vând - însă ar fi mai greu cu mersul la fisc și impozitarea. În fapt, dacă l-am primit cadou și apoi l-am dotat tot cu banii mamei (dar monitorul l-am adus eu), poate fi dat mai departe tot ca dar, iar refacerea fondurilor bănești să fie exclusiv prin salarizare.
   
    În plus, schema de dotare / refacere nu ia în seamă luarea încă unei surse de calculator de 1000 de wați, pentru calculatorul mare; poate vreo 800 de lei. Dar atunci ar fi redundanță de surse în casă, și s-ar pune problema ce trebuie făcut cu sursa mai mică (afară de cea din Veriton), Zalmanul de 700 de wați. Ca să nu fie cazul de așa ceva, Corsairul de 750 de wați trebuie să facă bine față în calculatorul mare, unde nu vor fi mai mult de șase hard diskuri, dar sunt procesorul mare, placa video mare și partea de ventilație, plus SSD-urile.
   
    Când vine martie 2018: fără sursă nouă, Windows și restul de dotări nepermise în 2017, dar cu fondul adițional refăcut, cel de salarii ar putea sta pe la 5000 de lei, poate cu câteva sute mai sus, chiar.
   
    Poate până atunci se anunță totuși o mărire; dar cu destulă siguranță 1 martie 2018 nu va fi momentul unei mari reparații în casă. Poate închiderea balconului de la spate, apoi așteptată mai multă refacere de fond, considerându-se că nu se mai ia din contul ING. Și această închidere, sigur nu în 2017.
   
    Fără ea, pentru o mai mare operație trebuie lăsată și primăvara anului 2018 să treacă. Pe la Sfintele Paști în 8 aprilie ar putea fi 8000 (nimic din restul de dotări, deci tot fără Windows acasă).
    Ca fondul de salarii să atingă iar prima zece de mii de lei, cu 53 de mii la ING, s-ar putea să fie nevoie de luna mai 2018.

    Dar repararea bucătăriei cere mai mult de 10000 de lei, așa că trebuie lăsată vara anului 2018 să vină. Și atunci, va fi iar problema căldurii din cameră. Poate totuși se va putea și refacere de bucătărie, și dotarea unei camere cu aer condiționat, pentru timpul verii anului 2018, și cu Windows 10 cu licență retail în casă, la anul în vară (dacă atunci va mai fi Windows 10 la bătaie).
   
    Cei de la Microsoft au anunțat că nu va fi un Windows 11, dar s-a spus că se va sări de fapt la 12.

Comentarii

Postări populare