Progresul hardware, episodul 33: Alte ipoteze imaginate în ianuarie 2018

O altă problemă pe care am realizat-o în legătură cu placa AsRock Fatal1Ty X299 Professional Gaming i9 XE este că o să am nevoie, pesemne, de încă o carcasă acasă; ar însemna ca în casă să fie trei plăci foarte bune de X299, cu capacitate de stocaj mare, două dintre carcase au suport eATX, XPOWER GAMING-ul este un soi de semi-eATX, dar doar acele două carcase (be Quiet! și Fractal Design) au și suport pentru mai multe discuri, pe când Cooler Master Cosmosul și Zalmanul mai puțin, și atunci dacă pun placa i9 XE în Fractal, Xpower Gaming-ul unde o să stea? Dacă XG rămâne în be Quiet!, atunci Aorusul trebuie pus în Cooler Master Cosmos, ASUS PRIME-ul pus în Zalman, iar MSI X299 SLI PLUS oricum iese din tetradă și stă mai deoparte decât Veritonul.

Dacă fac invers, Aorusul in be Quiet! și XG-ul în Cooler Master Cosmos... nici nu știu măcar dacă ar încăpea, plus deficitul de înșurubare, CMC-ul neavând suport pentru (semi)eATX..., în plus, ar fi o înjosire la adresa unei plăci atât de încăpătoare ca discuri să stea într-o carcasă mai puțin încăpătoare pentru discuri, chit că este destul de improbabil să ajung până în 2019 să burdușesc cu discuri mari 2-3 fronturi numerice. Cât despre vreuna dintre cele trei plăci foarte bune pusă în carcasa Zalman... nu, chiar dacă ar fi un ATX, înjosirea ar fi veritabilă ținând cont de numărul de discuri care pot să încapă acolo. ASUS PRIME X299-A unde să ajungă? La Zalman, mai treacă-meargă, ori dacă rămâne în CMC; dar nu în vreo carcasă mare, căci ele sunt pentru plăci puternice pe măsură, cu i9-7980XE. XG-ul l-ar primi pe i9-7900X, iar Asusul pe i7-7740X.

Dacă iau până prin primăvară placa de la AsRock și nu și o carcasă nouă, atunci o bună combinație plăci-procesoare-carcase-surse-coolere de procesor ar fi: i9 XE cu 7980XE-ul delidded în Fractal Design cu sursa de 1200W și EKWB-ul cu Furious Vardarele, MSI X299 XPOWER GAMING AC cu 7900X să stea în be Quiet!, dar cu sursa Corsair de 750W și coolerul Arctic Liquid Freezer, Aorusul cu 7980XE-ul nedelidded în Cooler Master Cosmos, cu sursa de 1000W și EKWB-ul cu șase ventilatoare F3-1850, iar ASUS PRIME X299-A cu 7740X în Zalman cu sursa de 700 W și coolerul Corsair H115i Extreme Performance.

Și frontul 1 numeric să fie la i9 XE, iar al doilea la Aorus și următorul la Xpower Gaming... Dar mai de preferat ar fi ca Aorusul să stea în be Quiet! cu toată dotarea, însă atunci Xpower Gaming-ul ar încăpea în Cooler Master Cosmos?... Și cu discurile de care este capabilă placa, deși am mai zis că este improbabil să ajung chiar la atâtea discuri peste tot?... Pentru că chiar dacă SLI PLUS-ul iese, totuși placa Xpower Gaming AC trebuie să rămână pe o poziție bună, și mă tem că trebuie și o nouă carcasă mare (dar atunci și Zalmanul iese din tetradă), poate și încă o sursă de minim 1000W (și uite așa se preconfigurează o Pentadă, și se lungesc alocarea și strângerea de bani pentru hardware). S-ar mai putea spune: da, să fie făcut un nou calculator cu prilejul aducerii i9 XE-ului în casă, dar să mă limitez la o triadă (cu cele trei plăci foarte bune, Xpower Gaming, Aorusul și i9 XE-ul), iar restul (cu Veriton cu tot) să vând; dar cine ar accepta așa ceva?...

Dacă merg pe acest scenariu, mai am cu siguranță de răbdat mult și de strâns bani, să vină și 2019, eventual mai apare vreun Cascade Lake-X de douăzeci de nuclee, poate incompatibil cu X299-urile... Sau să rămân cu tetrada și cu Veritonul, luând i9 XE-ul, plus o nouă carcasă și o sursă (ultimele două ar fi cam 2000 de lei împreună, iar cu placă s-ar ajunge undeva la 4000-4200), și atunci să iasă din tetradă: sursa Zalman de 700W, placa MSI X299 SLI PLUS, carcasa Zalman... Neluându-mi încă un procesor LGA2066, placa MSI X299 SLI PLUS trebuie deprocesorizată, și atunci, chiar dacă rămâne montată în carcasa Zalman cu sursa Zalman și cu coolerul Corsair H100i, nu este folosibilă; memoria de pe ea pot să o mut pe placa de la ASUS (64 GB DDR4-3000), și atunci Aorusul și i9 XE-ul să aibă câte 128 de GB de DDR4 (3333, respectiv 4000), dar și pentru XPOWER GAMING AC trebuie să mai iau măcar 32 de GB de memorie, ca să aibă ceva și ea.

Să presupunem acum că în decembrie 2018 procesoarele Cascade Lake-X vor fi compatibile cu plăcile X299. Ca să transform atunci tetrada în pentadă, ce procesor CLX să iau? Câte nuclee vor avea noile procesoare, nu vor încerca să scoată un nou vârf de 18-20 de nuclee? Mă îndoiesc cu adevărat că o să fiu în stare să îl iau (și) pe el, dar atunci aș putea converti tetrada în pentadă luând un procesor cu mai puține inimi (6 ori 8) CLX pentru placa MSI X299 SLI PLUS, căreia să îi mai dau vreo 32 de GB din alt DDR4, dar să nu uităm, asta mai pe 2019, după ce vine Cascade Lake-X. Și dacă în primăvara anului 2018 va fi în casă placa AsRock i9 XE.

Sau să nu mai iau nicio placă, poate mai apare între timp alt X299 cu 16 pini EPS și 10 porturi SATA-3, ca să facă cu i9 XE-ul un cuplu să îmi facă în ciudă; și atunci să rămân să dotez tetrada curentă, și să văd dacă pe placa XPOWER Gaming AC merită, ca viteză, folosite cele două porturi SATA-3 de AsMedia, cu care vine de altfel și i9 XE-ul; dacă nu rentează la viteză pentru marile discuri cu numere, atunci nu ar fi o importantă diferență față de situația când ar fi i9 XE-ul în casă. 16 pini EPS pentru procesor are și Aorusul, cu opt porturi clasice de SATA-3 și două porturi de pe un card PCI-E, pesemne mai rapide decât un controler AsMedia.

Din ce am văzut prin manualul de la i9 XE, acolo nu sunt interferențe între PCI-E și cele trei M.2-uri, ce-i drept (la Aorus este una), și nici între PCI-E și SATA-3-urile clasice, dar sunt între M.2-uri și SATA-3-uri (cele opt), când se înfige un NVME de tip SATA. Numai că la Aorus se pierd patru porturi SATA și când într-unul dintre M.2-uri se înfige un NVME PCI-E, ce la i9 XE în manual nu am văzut (zice doar despre când înfigem un NVME de tip SATA). Apoi trebuie să mă gândesc care dintre carcase, indiferent de placa de bază, ar suporta popularea cu 10-11 hard disk-uri; la Fractal aș putea să forțez popularea chiar cu zece, pe Aorus, și să mai iau un card SATA-3 să îl înfig la PCI-E fără să pierd cele două M.2-uri care nu interferează cu sloturile de PCI-E, și așa aș avea voia la 12 porturi de SATA-3 (fără lentoarea AsMedia) pe o placă cu opt porturi native Intel de SATA-3; dar încap 11 hard disk-uri în zona carcasei?...

Și cu i9 XE (chiar și XPOWER GAMING): presupunem ocuparea integrală a porturilor SATA-3, plus două carduri PCI-E (acum am unul singur) de câte două porturi SATA-3 interne, total 14 porturi SATA-3, iar în cazul i9 XE-ului se adaugă toate trei M.2-urile de NVME, fără pierderi de SATA când punem NVME PCI-E. Acum am doar două NVME-uri funcționale în toată casa, iar unul nou peste 1 TB ar depăși 2000 de lei în mod sigur, de unul singur. Deci 17 discuri posibile în total pe i9 XE, 3 PCI-E NVME, 2 SATA-3 AsMedia și 12 SATA-3 normale, din care opt pe placă și patru pe adaptoare PCI-E, ultimele patru presupuse a fi la viteza celor opt normale de pe placă, nu ca la AsMedia care are o lărgime de bandă de tip x1, pe câtă vreme cardurile PCI-E o au mai mare. Am două SSD-uri de SATA-3 în casă, și în rest sunt nouă hard disk-uri la Aorus și încă trei la XPOWER GAMING (cel vechi de la Veriton nu se pune).

Așadar, toate aceste discuri ar încăpea teoretic pe placa i9 XE, cu carduri cu tot, dar... cea mai încăpătoare de discuri carcasă este Fractalul, urmată ceva mai jos de be Quiet!. În Fractal sunt NVME-urile, unul dintre SSD-urile SATA-3 și nouă hard diskuri, din care opt în cele 8 sloturi mari ale carcasei (be Quiet!-ul are șapte mari). Al zecelea hard disk (presupunând că scot SSD-ul acela sau iau un card nou PCI-E cu porturi SATA-3) ar fi, cu greu, montabil în partea de sus a carcasei, deasupra celui de-al nouălea (care deja stă oblic pe orizontală), și s-ar oblica și el; nu trebuie să îl atingă pe cel de dedesubt.

Aș putea, cu noul card, să asigur 12 porturi de SATA-3 pe Aorus, față de maximul posibil de 14 la i9 XE (și chiar la Xpower Gaming), iar pentru cât mai mulți teraocteți de spațiu, să mă concentrez pe hard diskuri, fără SSD-uri la Aorus în Fractal; dar dacă 10 (9 sigur) hard diskuri abia ar încăpea acolo, mai intră al unsprezecelea și, și mai și, al doisprezecelea?...
Să le țin aiurea în afară (HDD-urile în surplus)? Pericol.

Dar cu peste 12 HDD-uri, la i9 XE? Acolo, cu tot cu viteza AsMedia, pot fi până la 14. Unde să încapă 14 hard diskuri pe un singur calculator?
Și Fractalul este cea mai încăpătoare dintre carcasele din casă.

Cât despre o carcasă nouă, foarte largă: ar cuprinde ea cu bine 12 sau chiar 14 piese de tip HDD, plus vreo două SSD-uri SATA-3 (NVME-urile sunt oricum mici, ideal să stea culcate sub disipatoarele de căldură de pe placa de bază)?

Carcasa cea largă (Fractal), ca și be Quiet! de altfel, de fapt ca ele toate (scădem carcasa Veritonului din discuție) au două zone de sloturi pentru discuri: cea de jos, cu intrări mai mari, special ca să încapă hard disk-urile (eventual câte două SSD-uri, că ele sunt mai mici), și una de sus, fără despărțituri, pesemne unde să încapă SSD-urile de-a dreptul, unul peste altul, ori montarea de unități optice (de altfel ele pot fi înșurubate acolo sus), și hard discurile să încapă sus în poziții discutabile, cu suspensie oblică, maxim două, pe lângă cele de dedesubt.

Doar nu o să conectez vreun HDD care să stea în afară la aer, lângă radiatorul EKWB?... Să nu se strice.
În mod sigur nu trebuie să stea cu „burta” (partea verde, circuitologică) la aer în sus. Să stea în jos, pe carton ori hârtie? Dar ar avea nevoie de spațiu, și este și radiatorul acolo.

Dar două hard diskuri în afară, și zece înăuntru la Aorus (ori i9 XE), în Fractal, abia încăpând, și SSD-urile (nu NVME-urile) mutate la altă placă? Cum ar (rezi)sta ele două așa, și unde ar sta și încăpea, mai cu seamă că și de ansamblul marelui cooler EKWB a trebuit să am grijă cum îl poziționez, parte înăuntru, parte afară?

Astfel, maxim vreo zece HDD-uri pe calculator, chiar cu Fractalul, care este cea mai mare carcasă a mea. Așa se poate fără placa i9 XE și fără o ipotetică, nouă, foarte mare carcasă care să prindă 12-14 HDD-uri. Trebuie să mă uit, măcar din curiozitate, să văd dacă se vând și așa carcase foarte mari.

Și cele zece HDD-uri câți TB să ocupe? 12 TB este cel mai mare pe care l-am luat până acum, și sunt scumpe, și popularea cu discuri extreme ar mai costa multe mii de lei care acum nu sunt.

Comentarii

Postări populare