Progresul hardware, episodul 44: Începe altă pleiadă de regrete pentru 2017 (martie 2018)

Dacă aș fi fost mai bine informat hardware, din teorie și observare pe Internet la alții, și dacă aș fi pornit din noiembrie în loc de din august... Poate mergeam direct spre Designare EX și i9 XE. Dar mai luam două 7980XE-uri?... Până și în chestiunea marelui procesor, prima dată nu am fost suficient de deschis să iau direct unul delidded. Planul inițial ar fi fost oricum să iau UN SINGUR calculator nou, mai puternic decât Veritonul, nicicum patru, nici măcar două. Până și dublarea 7980XE-ului a venit din chestiunea delidded/not delidded.

Dar măcar aici chiar poate fi scos un avantaj, mai durabil, de progres hardware cu progres numeric pe două fronturi diferite, cu doi coloși 7980XE, pe când echipamentele celelalte sunt redundante, iar cu diferența plătită pe ele s-ar fi putut face progrese hardware cu componente mai puternice; de asemenea, direct cu Designare și AsRock Fatal1ty, nici nu m-aș mai fi gândit la cum ar fi fost cu cele mai noi plăci puternice X299, fiind chiar cu ele, dar se puteau lua alte discuri mari, inclusiv PCI-E NVME peste 1 TB, și cele două fronturi ar fi avut împreună, poate, peste 100 de TB până acum, în martie 2018, și ceva mii de lei rămase deoparte, și nu știu dacă până la urmă dau la vânzare din echipamentele în plus. Nici nu știu cine ar fi dispus să primească un hardware asamblat atât de personal (nu luat de-a gata din magazin, cu marcă precisă), unde o carcasă nici nu se poate închide cu acel cooler (H115i) înăuntru, iar cu Arctic Liquid Freezer-ul, tot nu s-ar închide.

Dar sigur, la vremea lor, acele două calculatoare au fost folosite cu rost numeric - SLI PLUS-ul a fost din dimineața de 6 august în seara de 30, chit că au existat probleme de întreruperi pe la 7-8-9 august, apoi ASUS PRIME-ul din noaptea de 31 august în ziua (de) 7 octombrie, cu ore de stat pe 29 septembrie. Ambele calculatoare au adus numere noi, iar sub ASUS a fost chiar un aflux explicit de numere de fond 1 în N-uri, că până la 13 septembrie eram tot la cota 22849 din noiembrie 2016, și de pildă pe 29 septembrie la 23299 / 23300. Nici nu mi s-au mărit oficial veniturile lunare în toate lunile care au trecut din august încoace.

Îmi pare rău acum că a ajuns să existe acest hardware în plus, cu tot cu placa video din iulie (voisem să încerc un video mai puternic, încă fără să vreau calculator nou, în iulie 2017), un total care, cum se vede, a ajuns lângă 4000 de euro cheltuiți. Niște componente mai de top cumpărate din ei ar fi fost în folos și acum, în 2018. Și Aorusul este cel mai folosit, XPOWER GAMING-ul a făcut, până acum, mai puține zile de lucru numeric decât ASUS-ul, și e comparabil cu SLI PLUS-ul - este adevărat că și consumul electric de la contor este o problemă, și după 20 aprilie pot să am peste 400 de lei în factură, poate peste 500 chiar. Dar dacă ar merge toate odată...?

Până la 28 iulie 2017, progresul hardware a fost în regulă - pe 5 comandasem un hard disk de 6 TB de care era într-adevăr nevoie, pentru spațiu la numere, iar pe 24, un SSD SATA-III de 1 TB. Dar pe 28 a venit comanda mea la placa video de 4 GB. Ea a atras nevoia de o sursă de 700W în locul vechiului FSP de 300 (existent și acum, de fapt, la Veriton) și de un monitor nou, peste 500 de lei, PHILIPS, cu port HDMI, placa având așa ceva. Totuși, un astfel de monitor este un bun progres hardware. Apoi, în acel început de august, am mai luat ceva stick USB (8 GB, 16 GB) de tip 3.0, care mi-a amintit că nu am calculator cu 3.0 acasă, adică mi-a repus în ochi caracterul vechi al Veritonului. Deja din iulie pornisem (dar insuficient) să studiez oportunitățile hardware care existau atunci, tributar frecvenței de bază a unui procesor (neștiind la overclocking), și astfel, cu germenul infiltrat în suflet și cumpărând noutăți hardware, din aproape în aproape, în noaptea de 3 spre 4 august am făcut acel scurt-circuit psihologic prin care am comandat piesele pentru primul calculator nou, SLI PLUS-ul, care de altfel a venit și-a fost făcut cel mai repede dintre toate, la 6 august (duminică) în zori fiind deja gata.
Și astfel, bulgărele progresului hardware în rostogol pe pantă.
Au tot urmat și altele.

Dar X299 și LGA2066 NU își dăduseră încă crema hardware pe piață: nu toate plăcile și nu toate procesoarele apăruseră. În plus, între timp a apărut și vorba despre Cascade Lake-X, împrospătarea generației Skylake-X (LGA2066). Totuși, la un moment dat și la un moment dat tot este de făcut progres, altfel decât să tot așteptăm lansarea de noi și noi platforme și versiuni ale lor (progresul nu se termină) fără să luăm nimic, în mereu-așteptarea de ceva mai bun. Dar pentru îmbinarea particulară X299-LGA2066, topul hardware nu era încă în august 2017.

Până la 1 august, nu era măcar vorba să existe plăcile de bază X299 AsRock i9 XE și Gigabyte Designare EX, și nici măcar ASUS ROG RAMPAGE VI-urile încă nu erau pe piață. Aorusul Gaming 9 era din iunie, iar XPOWER-ul GAMING AC, de ceva mai târziu (aproape de august), din iulie. SLI PLUS-ul și ASUS PRIME-ul, precis din iunie erau deja și ele.

Iar despre procesoare, la începutul lunii august erau deja i7-7740X-ul și chiar i9-7900X-ul, și în luna iulie găsisem pe Internet ceva despre ele, dar frecvența inițială mai mare (4.3 GHz) a primului mi-a luat ochii, plus că nu am fost dintru început dispus să investesc un preț foarte mare în progresul hardware - primul calculator nou a fost și cel mai ieftin din tetradă. Și nu știam nimic despre 7980XE în primele zile de august. Pe 11 august l-am comandat pe 7900X (3.3 GHz de bază), și tot mai târziu de primele zile din august 2017 (dar nu țin minte data) am aflat că urma și 7980XE la rând, mi-e că până să comand în 11 august, dar am continuat să cred că frecvența de bază (și mai mică, 2.6 GHz) este relevantă, subestimând overclocking-ul făcubil la 7980XE, plus că mă mai lăsam încă intimidat de ideea de preț foarte mare pentru o componentă de progres hardware - chit că deja treceam la o treaptă mai mare pentru 7900X, dar încă gândeam gradual - , și m-am gândit că acele 18 inimi ale lui 7980XE vor rula la frecvențe mici, ca la servere, pe când pe la 7900X aș mai putea vedea 3.3 și peste, chiar 4 gigaherți și ceva (iar nu țin bine minte data când am văzut, cu i7z pe Linux, că 7740X-ul rulează curent, de fapt, cu Turbo Boost-ul de 4500, nu cu baza de 4300, dar cred că deja apucasem să comand 7900X-ul). În plus, miercuri în 9 august, văzând că placa SLI PLUS nu mai pornește electric (cred că făcea scurtcircuit metalic cu vreun șurub, dar nu am priceput la timp nici așa ceva), mă pripisem deja să comand placa a doua, ASUS PRIME.

Căci este adevărat, tot din pripeală am ajuns și să merg spre a doua placă, mai întâi. Comandam ce era disponibil în stoc la PCGarage. Cu 7900X-ul a trebuit să aștept 12 zile înainte să îl aduc în casă, pe 23 august, apoi încă o săptămână (30) până să fie acasă tot ce trebuia pentru unitatea a doua, așadar de-aici s-a îngreunat timpul de facere a unui calculator nou, nu a mai fost atât de rapid ca la mai ieftinul, primul calculator cu SLI PLUS. La 7900X mă gândeam că are zece inimi care pot face de la 4 GHz în sus (în timpul lunii august, știind Turbo Boost-ul lui), iar la 7980XE mă gândeam că, după ce că mai era (timp) până să apară în septembrie, cele 18 inimi merg cu mai puțin, 2.6 GHz, o frecvență curentă de lucru inacceptabilă pentru mine la numere (până și i5-650-ul Veritonului avea, în mintea mea veche, 3.2 GHz, de fapt 3.33 încărcat complet și 3.466 încărcat pe jumătate, cu Turbo Boost). Așa că mai convenabil cu 20 de fire * >= 4.0 GHz, față de 36 * 2.6. Aceasta a fost treapta a doua a mea de gândire procesoristică în anul 2017, pe timpul progresului hardware, prima fiind legată de frecvența mai mare de bază a unui procesor mai mic, quad-core, 7740X.

În fapt, mă gândisem din timp ca viitorul meu procesor să fie măcar quad, dacă nu hexa-core (mai sus nu prea mă gândeam, sau nu deloc), și neapărat să aibă frecvența de bază mare, cum de altfel credeam și despre Veriton că 3.2 GHz sunt frecvența lui reală de lucru și mi-am dat seama că are Turbo Boost abia în toamna anului 2017, când eram deja în progresul hardware. Până la venirea concretului „timp cel mare” de progres hardware din vara anului 2017, nu concepeam nicicum ca următorul procesor să aibă... 18 inimi și 36 de fire, cu peste 4 GHz la lucru, și de 9 ori mai multe decât Veritonul, darămite să fie DOUĂ astfel de procesoare, după alte două mai mici (un quad și un deca) și în total PATRU calculatoare noi. Nici măcar nu credeam că voi lua un procesor deca-core. Judecam în Quad sau Hexa, cele cu 8 inimi deja frizau fabulosul pentru mintea mea de dinainte - și, în lumea procesoarelor de desktop, este adevărat că abia din primăvara anului 2016 începuse să existe vreodată un Deca-core drept căpetenie la numărul de inimi, i7-6950X Extreme Edition, iar înainte de el, în vara sau toamna lui 2014, apăruseră i7-5820K cu șase inimi și i7-5960X cu opt. În rest, cred că de la Intel nu era nimic de desktop mai sus de quad-uri, din 2011 până în 2017. În octombrie 2011 era vorba că AMD-ul lansează FX-8150 și FX-8120, de câte opt inimi; mai știu că există AMD FX 9590, tot cu opt, pre-Threadripper.

Dar la Intel nu era prea ușor de găsit ceva cu peste patru inimi, până în 2016 cel puțin; de AMD nu mă interesa. Și până în 2017 nici nu am avut habar de primul deca-core de la Intel, pentru desktop am știut cel mult de 8 inimi (16 fire) și mi se părea ceva fabulos.

Comentarii

Postări populare