Progresul hardware, episodul 46: Planuri de primăvară în 2018 (în luna martie)

Tot anul ăsta în 2018, am luat act de acele două plăci noi, XE și EX. Și că pare că va să fie Cascade Lake-X, poate cu ceva peste 7980XE.

Toate lunile astea trecute din octombrie, de când cu 7980XE-urile, unitățile centrale devenite jumătatea de jos a tetradei au stat. Am mai făcut actualizări de BIOS acolo, ca de-altfel și pe sus.
Completarea lotului de DDR4-4000 a fost în 21 februarie, iar pe 22 am făcut rocada de memorii între Aorus și Xpower Gaming.

În noaptea de 26 spre 27 februarie am pus pe Aorus un monoblock de la EKWB a cărui menire este să răcească bine și procesorul, și zona de mosfeți și de VRM, dar cu noua versiune de BIOS F8b și cu tampoanele termice trebuie să văd cum voltajul se împacă de-acum cu frecvențele de la 4200 în sus ale 7980XE-ului, că spre mirare, de când am pus monoblocul am avut mai multe căderi ale sistemului, ca de-ar fi ceva prost între VCore și frecvență. Trebuie să meargă bine.

La Xpower Gaming am pus 4300 MHz frecvență de referință pentru tot procesorul, cu Turbo Boost activat și VCore automat, iar la Aorus am dezactivat Turbo Boost-ul și am dat 4200 MHz frecvență de rație pentru procesor, tot cu VCore automat, dar înainte de monoblock puteam chiar 4700 spre 4900, și mai este ceva - i7z-ul a scăzut între timp*, poate de la actualizarea propriei versiuni în Linux, rația de bază de referință de la 103.81 * 26x la 99.65 * 26x, și atunci frecvențele raportate de el sunt foarte aproape de realitatea cerută în BIOS, altfel ar fi depășit cu peste 150 de MHz, de pildă la 46x nu ar fi stat lângă 4600, ci pe la 4790. Care este adevărul despre i7z? Oricum, este bine ca la procesorul decapitat rația de multiplicare să fie peste 42 și sistemul să fie stabil. Am luat monoblocul sperând să meargă mai bine frecvențele mari decât înainte, nu mai rău.

*Și pe Aorus, și pe Xpower am văzut așa.

Am ajuns să mă tem să mai intru pe Aorus prin TeamViewer, să nu repornească atunci când nu trebuie.

Pentru tabloul și contorul electric sunt suficiente două fronturi numerice, plus Veritonul din sufragerie.
Și așa consumul este cumplit de mare, peste 1250 de KW într-o sută de zile.

Delock 89384 PCI-E 2.0 x2 - un controler PCI-E pe care aș vrea să mi-l iau în 2018. Mi-ar da voie cu zece hard diskuri SATA-3 în plus față de placa de bază (dar să și am cum să le cumpăr, îndeosebi de s-or vinde calculatoarele în plus; încă 6-7 HDD-uri HGST de 12 TB și-ar merita locul pe acel controler la Aorus). Dar să și am cu ce să le ”plopulez”. Mi-ar trebui și o carcasă foarte mare, extremă, să aibă loc pentru toate. Câteva mii de euro în plus din vânzarea segmentelor inutile de hardware din casă ar ajuta la asta.

La cota numerică 24295 pentru fondul 1: am găsit încă două numere semiperfecte 5.5 (6.5), pe care numericanienii și cei de la OEIS NU le au.

Este clar că din cinci calculatoare în casă, două (și ceva pe deasupra) sunt în plus. Poate că vor fi cumpărate de cineva.
Dar, categoric, ar rămâne cu mine Aorusul, XPOWER GAMING-ul, diferența bănească pe echipamentul redundant dat din casă și, desigur, Veritonul, care ar continua să fie bun drept nod de rezervă.
Și, în special, NUMERELE.


15 martie 2018 - mai sunt opt zile până ce voi comanda o placă video NVidia Gigabyte GT1030 Low Profile de 2 GB, împreună cu două noi cabluri DVI, intenționez ca de la PCGarage să fie.
Ele sunt pentru placa ASUS PRIME, ar trebui să pot conecta alternativ SLI PLUS-ul și ASUS-ul la vechiul monitor PHILIPS (dar ca Veritonul să nu fie înlăturat, mi-ar mai trebui un monitor nou în casă, o tastatură, un mouse de la Electronic Lion - astea mai încolo).

Poate că totuși fac bine dacă după 23 martie iau o MSI GeForce GT 1030 2GH LP OC 2GB DDR5 64-bit, pe care însă să o pun LA AORUS, are Display Port (și un HDMI), apoi să mut placa video Gigabyte de acolo la Asus, placa din urmă fiind GIGABYTE GeForce GT 1030 Low Profile 2GB DDR5 64-bit și având un HDMI și un DVI; dar în mod sigur mai trebuie să iau un cablu DVI pentru legătura dintre placa ASUS / video cu DVI / portul DVI de la monitorul din sufragerie.
La SLI PLUS este GIGABYTE GeForce GTX 1050 Ti Windforce OC 4GB DDR5 128-bit, se întinde deasupra a două sloturi alăturate de PCI-E de pe placa de bază și are DVI, HDMI și Display Port.

Numai că acum monitoarele din casă nu au Display Port, ci doar HDMI (un monitor, un port), DVI (ambele, două porturi, unul fiecare) și VGA (ambele au câte unul). Ar trebui al treilea monitor cu Display Port, dar nu în aprilie, cred. La 29-30 aprilie-1 mai s-ar putea să merg pe jos din Brașov în București și trebuie să am bani pregătiți și pentru călătoria asta, cu încălțări care să ducă drumul. Așa că noul monitor, dacă va fi, poate fi din 9 mai încolo.

Trebuie să pregătesc terenul ca tetrada, astă primăvară, să fie INTEGRAL folosibilă. Ca să fac așa fără un monitor nou, la monitorul cu HDMI ar trebui să leg trei unități centrale video - adică pe lângă Aorus (HDMI) și Xpower Gaming (DVI), mai trebuie una prin VGA, dar asta nu vreau să fie Veritonul, atunci înseamnă de fapt că NOUA PLACĂ VIDEO de după 23 martie (care o sta pe ASUS PRIME) trebuie să aibă un port VGA. Iar pentru SLI PLUS, legabilă împreună cu Veritonul la porturile video ale monitorului din sufragerie, un cablu DVI trebuie cumpărat, VGA-uri sunt în casă suficiente. La VGA s-ar potrivi o Zotac GeForce GT 1030 2GB VGA DDR5 64-bit Low Profile, care are un VGA și un HDMI, dar pe 23 martie ar fi bine să fie în stoc la PCGarage, ori s-o caut în altă parte, cum ar fi pe cel.ro.
Altă candidată ar fi ASUS GeForce GT 730 2GB DDR5 64-bit Low Profile, cu procesor ceva mai slab, are și un port DVI. Doresc totuși mai degrabă Zotacul.

Dacă stau trei unități conectate în camera numerelor, atunci cablul de Internet pot să mi-l înfig în placa Asus, fără wireless, dar wireless-ul integrat pe placa Xpower Gaming AC l-am văzut că NU merge sub Arch Linux (deși la instalarea de Ubuntu se știa ceva despre el), trebuie să mai verific, că dacă ar merge, atunci nu aș mai avea de luat decât un singur stick USB wireless pentru a lega SLI PLUS-ul la Internet, cum am făcut cu Veritonul în septembrie 2017, dincolo în sufragerie. Desigur că Aorusul are și el wireless integrat, și îi merge pe Arch Linux. Toate calculatoarele din casă trebuie să își ia energia internetistică de la același router, TP-LINK 300, cu numele de rețea TP-LINK_BENGILIS.

Vineri pe 6 aprilie, în luna care vine, vreau să comand de la Senetic al doilea hard disk HGST SATA3 de 12 TB, așteptat să ajungă acasă undeva după 10, poate pe 11 ori 12 aprilie.
Cum ziceam, îl pun la Aorus și totodată scot de acolo hard diskul „4T” (ca să îl păstrez pe cel cu aceeași capacitate pe care este sistemul de operare Arch Linux), care trece la Xpower Gaming, iar de la XG pot să scot SSD-ul SATA3 de 240 de GB (pentru SLI PLUS) și HDD-ul de 500 de GB (pentru ASUS PRIME), numai că el este HDD-ul cu Arch Linux de acolo, adică va trebui să mai pregătesc alt sistem pentru XG. Mi-ar mai trebui până la alte două stick-uri USB wireless ca să leg la Internet și aceste două calculatoare, ele neavând wireless integrat.

Cu memoria, pot să redistribuiesc cei 64 de GB de DDR4-3000 ai SLI PLUS-ului, 32 să rămână la el și 32 să treacă la ASUS, altfel trebuie să mai cumpăr 32 de GB de DDR4-3000+ (mai încolo). Deocamdată, după 10 aprilie, voi putea face tetrada toată funcțională ÎN DETRIMENTUL VERITONULUI, și mai trebuie să iau două stick-uri USB de câte câțiva GB, pentru boot loaderele Arch Linuxurilor de acolo. După aprilie, mă mai pot ocupa de problematica memoriei de 32 de GB, dacă mai vreau, și de monitorul în plus + tastatură + mouse de la Electronic Lion, ca să pot folosi chiar tot în casă, cu Veritonul.


Așadar, ce ar mai trebui luat de-acum?

-Placa video Zotac GT 1030 și un cablu DVI (23 martie);

-Hard disk-ul HGST de 12 TB de-al doilea de la Senetic (6 aprilie);

-Două stick-uri USB de câte maxim 8 GB pentru acoperirea boot loader-elor Arch Linux-urilor tetradei (astea pot fi luate de la Electronic Lion, oricând după 23 martie);

-O tastatură și un mouse noi, luabile de la Electronic Lion, ba chiar DOUĂ ȘI DOUĂ, ca să pot folosi toate cinci calculatoarele din casă; ca să nu bat la ochi acolo, pot comanda pe Internet o pereche (pe 23 martie, o dată cu noua placă video și cu cablul DVI) și pe cealaltă să o iau de la Electronic Lion împreună cu stick-urile pentru boot loadere (oricând după 23 martie);

-Minim un stick USB wireless TP-LINK Archer, după modelul celui înfipt la Veriton, sau chiar două dacă wireless-ul de la placa Xpower Gaming NU vrea să-i meargă Arch Linuxului (dar comanda asta se face, probabil, tot pe 6 aprilie, oricum de-atunci încolo);

-Un monitor nou, cu suport de Display Port (dar singura placă video din casă cu așa ceva este dublu-slotul care stă pe SLI PLUS, or eu portul l-aș vrea la Aorus, unde nu găsesc că este binevenită placa video cu dual slot, chit că acolo ar acoperi nu un al doilea slot PCI-E, ci un disipator de NVME sub care deja stă un NVME PCI-E de 480G; nu știu dacă ar fi o problemă să pun măgăoiul video de 4 GB acolo la Aorus, deși fiind placa video de top a casei, ar cadra bine cu Aorusul, dar dacă este o problemă și totuși vreau display port-ul acolo la Aorus, cu monitor nou în casă, atunci mi-ar mai trebui ÎNCĂ O PLACĂ VIDEO PESTE CE AM ZIS MAI SUS, un single-slot cu Display Port); monitorul ăsta + eventuala placă video nouă adițională, dacă o să vreau așa, nu înainte de 9 mai, știindu-se de planul de călătorie de la Brașov la București dintre timp;

-Dacă o să mai vreau, încă 32 de GB de memorie DDR4 peste 3000 MHz, special pentru placa Asus, lăsând SLI Plusului toți cei 64 de GB de DDR4-3000 de la început, caz în care acolo aș mai lua de la Shop4PC un ventilator Corsair CMYAF pentru bancul plin de memorii de pe dreapta procesorului i7-7740X, cel din stânga fiind inutilizabil din cauza caracterului procesorului. Asta cu memoria + ventilatorul, nu înainte de 9 mai, ba chiar de 23, dacă punem al treilea monitor.

Desigur că așa tot nu se ajunge neapărat la capătul progresului hardware, după luna mai. Tot o să mai poată să mai vină ceva de hardware și peste toate aceste lucruri. Altă problemă, la carcasa cu placa Asus, este lipsirea de ventilatoare - dar pot încerca să pun acolo trei FF3-Vardare de 1850 de RPM de la EKWB, pe care le am deja anexate la radiatorul triplu EK Coolstream XE de la EK-X360-ul 7980XE-ului XPOWER Gaming-ului; pe fața dinspre procesor stă tripletul răcitor, iar pe fața cealaltă a radiatorului stau în plus alte trei ventilatoare de 120 de milimetri fiecare, ele nu pornesc; aș putea să caut să le pun pe ele să ventileze carcasa Cooler Master Cosmos cea cu ASUS PRIME-ul. Sau, dacă nu, să mai cumpăr câteva ventilatoare pentru acolo, dar nu înainte de 6 sau poate 23 aprilie, înainte de călătoria pe jos, ba poate chiar în luna mai (dar între timp, ORICUM să încerc soluția cu cele de la EKWB, să pun mai repede unitatea aceea la treabă).

Alt lucru de făcut este repotrivirea coolerelor de procesor pentru jumătatea de jos a tetradei, de care am mai zis - Arctic Liquid Freezer AC 360 să stea pe i9-7900X la ASUS PRIME și, de acolo, Corsair H115i Extreme Performance să îl substituie pe Corsair H100i la i7-7740X, pe SLI PLUS. Și Conductonaut pe ambele procesoare. Treaba asta, nu înainte de luna aprilie, deși pot să încerc și de-acum, din martie, de preferat nu înainte de zilele de după 23.

Mașina de spălat și-a revenit și înlocuirea ei nu mai este în plan, dar jaluzelarea din fosta cameră rămâne o ipoteză pentru 2018, nu înainte de apropierea verii; după luna mai, în restul anului 2018, viitorul progresului hardware îl văd acum încă deschis, poate prin iunie o să vreau, de exemplu, al doilea hard disk de 5 TB de la magazinul maghiar iPon, dar cum unul este deja la Aorus, poate pe-al doilea îl pun direct la Xpower Gaming, sau îl pun la Aorus și scot de-acolo ultimul HDD de 4 TB pentru Xpower Gaming, trebuind apoi să pun un Arch Linux nou la Aorus, cum ultimul 4 TB rămas după punerea alui doilea de 12 TB pe Aorus va mai avea Arch Linuxul folosit acolo pe placă, precum și acum are. Am stabilit de mult timp că pentru numere nu Windowsul este sistemul de operare potrivit, ci Linuxul, mai precis Arch Linuxul, după câțiva ani de Ubuntu și, în 2013, niște CentOS 6.

Din timpul verii lui 2018, ar fi bine să și caut cu atenție la reconstrucția unui fond de bani puși deoparte pentru viitorul ce se va apropia, știut fiind faptul că progresul hardware suge foarte multe resurse, venitul de serviciu tot are limită inerentă, iar renovarea casei este și ea o nevoie a viitorului. Așa că de-atunci pofta de progres hardware va trebui controlată atent, ce deja se întâmplă, dar atunci va trebui MAI ATENT.

Stau să mă gândesc la ce plăci noi și puternice or mai apărea la platforma X299, altele decât AsRock-ul i9 XE și Gigabyte-ul Designare EX. Deja văd că Aorusul Gaming 9 și Xpower Gaming AC-ul au căzut în desuetudine la disponibilitatea pentru magazin în România, bine că sunt acasă. De asemenea, nu uit de zvonul cu procesoarele Cascade Lake-X de la Intel, ba chiar se vehiculează ideea că la cei de la AMD or să apară Threadrippere și mai mari, specimene de EPYC de 24 ori chiar 32 de nuclee, pentru Desktop; galaxia Server este și va fi, la rândul ei, altă plachie cu altă pălărie, cu multisocket și puteri și mai mari față de Desktop, mai ziceam că este de bogătani. Nu știu dacă se va întâmpla mai târziu să fiu suficient de bogat ca să pot încerca să construiesc și un echipament de server pentru putere foarte mare de calcul acasă; ar trebui, totuși, ca atunci încă să mă mai intereseze numerele, pentru că susțin mai departe legarea progresului hardware de bunăstarea numerelor, de interesul pentru ele, creșterea puterii calculatoristice din casă nefiind făcută și dorită numai și doar de dragul ei.

La Cascade Lake-X, poate în octombrie sau noiembrie 2018 or să se vadă noutățile, sau poate se mai amână pentru 2019 ori nu o să mai fie asta; dar industria procesoarelor progresează oricum și ea, iar concurența activă a AMD-ului nu îi dă Intelului pace, așa că se prea poate ca procesoarele de Desktop mai puternice decât 7980XE-ul să răsară de la Intel, chiar și înainte de următoarea marți de 1 ianuarie din calendar (2019).



*
Dar pentru imaginatul chipset Intel X499, urmașul legitim al lui X299, poate în 2020 o să vedem ceva.

Hai și cu DDR5.

Comentarii

Postări populare