Progresul hardware, episodul 64: Alte calcule de toamnă în septembrie 2018

(Am mai făcut editări ca să scot niște informații confidențiale, față de textul original care este acasă)

*
19 septembrie: Am aflat că EKWB-ul pregătește o nouă generație de waterblock-uri pentru procesoare, anume Velocity, și poimâine aș putea să comand unul pentru XPOWER, dar după 1 octombrie ar veni în casă.

Foarte sigur ar rămâne pentru noiembrie hard disk-ul de 10 TB de la Senetic, din 9 noiembrie, și la montarea noului waterblock trebuie întâi să golesc tuburile și să-l demontez cu grijă pe cel vechi, ca să nu curgă Conductonautul; ar trebui să pun soclul procesorului în sus și să trag atent waterblock-ul afară, fără smucire, apoi să am grijă mare dacă vreau să mai conductonautizez și pentru noul waterblock sau să trec la pastă termică (Thermal Grizzly Kryonaut, ca la Threadripper). Aș putea să comand și o sticlă nouă de un litru, ajutătoare, vineri de la EKWB, și în ea să pun lichidul de la tuburile cooler-ului de la XPOWER, mai scurtez tuburile de acolo (în înverzire și ele) și cu bine cu noul waterblock la XPOWER.

Amin, Doamne Iisuse Hristoase! Ajută-mă, Te rog, ca dacă fac și acest pas, să funcționeze totul, să nu mai fac niciodată ca în noaptea de 23 spre 24 mai.
Și cei 10 TB noi să fie în casă până în noiembrie.


Calcule peste calcule peste calcule:

Astăzi, vreo 210 lei în cont la ING. La BT trebuie să mai fie câțiva numărabili pe degetele mâinii, nu am închis acel cont, am luat card nou luna trecută pe 7 august.

Planul cu EKWB era să comand un waterblock Velocity din cupru (71-72 de euro, cel din nichel plin ar fi puțin peste 100) și o sticlă de umplere de vreo opt euro, apoi ar mai fi vreo 19-20 de euro livrarea rapidă prin DHL (cam jumătate cea prin poștă, dar dacă poșta nu avizează la timp?... Ar trebui să mă duc tot eu acolo te miri când...), total cam 100 de euro înmulțiți cu rata de conversie, undeva pe la 470-480 de lei costul comenzii la EKWB. Cum ar fi fără ea?

Următoarele facturi de plătit ar fi întreținerea + tableta (vreo 100) și electricitatea estimată + RDS-ul din octombrie (alți vreo 100), tot în octombrie probabil vreo 10-15 lei pentru gazul din iulie-octombrie, să spunem că facturile astea sunt comparabile cu cei 210 lei de astăzi. Următoarea rată la credit este de vreo 1264 de lei pe 16 octombrie, dar mai sunt vreo 81 de lei și pentru asigurarea ING Credit Protect, tot lună de lună, așadar 1345 de lei pe lună pentru credit, cu tot cu dobânda specială sub 8%.

Ar mai fi 13 lei pe comisioanele lunare asupra cardului ING, 4 cu 9 (și unul pentru banking-ul de la BT, de altfel), independente de credit: asigurarea de viață și taxa cealaltă, că are și contul ăsta servicii. Și, desigur, de mai pus niște lei pentru hrana vieții, pe lângă bonurile de masă (azi e 20 septembrie, mai sunt parcă vreo 11 bonuri de masă de 9 lei, după 1 octombrie ar urma alte noi douăzeci), mai sunt cam 10 lei acasă, să presupunem că până pe 9 octombrie, de exemplu, mai dispar de pe card vreo 100 de lei pentru cumpărăturile de la magazin, sau chiar 150. Și până pe 23 octombrie vreo 250 cu totul, 250 maxim 300, plus bonurile.

Ne imaginăm că nu fac vreun drum la București aste zile. Așadar, până la 23 octombrie, de dat 1345 (pe credit) + 215 (pe facturi) + 13-14 (pe carduri) + 300 (pe trai) + din bonuri + încă vreo 40 de lei pe reîncărcarea de cartelă mobilă la 20 octombrie, total vreo 1900 spre 2000 de lei până în marțea aceea.

Apoi pe 23 octombrie factura mare la curentul electric, din iulie în octombrie minus cei vreo 70 de lei pe facturile parțiale din august și septembrie. S-ar putea să ajungă și asta la vreo 1500 de lei, poate chiar peste asta, pentru 2000 de kilowați și ceva (din care vreo 1500-1600, minus estimările pe astea două luni, ar fi de pe-acum gata pentru regularizarea din octombrie).

Presupunem 3500 de lei (cu optimism) de cheltuit până pe 23 octombrie, toate datoriile cuprinse aici.

(21 septembrie: Am mai calculat și am și văzut că ritmul de consum al calculatoarelor este de vreo 40 de kilowați pe zi - și mai am de încărcat programe, ritmul ar mai crește -, ar mai fi vreo 25 de zile până la data-limită a facturării din octombrie, și deja vreo 1700 de kW fără vreo 70 estimați ar fi gata pentru octombrie; s-ar mai putea aduna alți 1000-1100 până atunci, iar la un consum de 2.7 megawați ar putea fi chiar 1800 de lei curentul; 1700-1800; 3600 de lei cred c-ar fi de plătit pe datorii până în 23 octombrie.

S-ar putea să rămân la data aia cu maxim 1300 de lei în cont, fără EKWB, sau 800, cu EKWB, categoric imposibil pentru un HDD de 10 TB nou atunci; scăzând traiul zilnic de până la 23 noiembrie, magazin și facturi + telefonul mobil de reîncărcat în noiembrie, fără alte dări, tot mai sunt de scăzut și alți vreo 1360 de lei pentru bănci, cu tot cu 16 noiembrie.

Dacă aștept vinerea de 23 noiembrie pentru cei 10 TB, în ziua aia pot fi bani suficienți pentru vreo 1600 pe HGST. Și, cu atenție, nu ar mai fi probleme nici cu rata din decembrie, încât până la 21 decembrie ar putea fi vreo 2500 de lei în cont dacă toate datoriile sunt plătite.

Aș mai putea lua, drept cadou de Crăciun, încă niște TB pentru pragul de 200 de TB în casă. Dacă următorul 10 TB este hărăzit să dea +5TB la XPOWER și alți +5 la Threadripper, alți 8-10 TB în decembrie ar putea să mai dea câțiva TB în plus tot la XPOWER și restul de câțiva să se ducă, eventual, pe la AORUS; poate mai iau în decembrie așa: un HGST mai mic, de 8 TB, și al treilea portabil de vreo 2 TB, și atunci ar fi +4 la XPOWER, +4 la Aorus și portabilul 3 tot la... Aorus.
Totalul de TB din casă ar trece de 200, cu Veriton cu tot. Asta ar urma să fie gata până la sfârșitul anului, fără termopanizare, fără alte reparări prin casă, să sperăm că n-o să fie frig agasant, și fără nevoi medicale; o mărire curentă a salariului ar însemna desigur niște schimbări în tot acest plan revizuibil de trai.)

Din banii mei se scad cei 3500 sau mai mulți de mai sus, căci trebuie să plătesc la timp ce fac în viață, și s-ar putea să rămână 1300-1400 de lei la dispoziție atunci, de trăit până pe 9 noiembrie. Fără să fi comandat de la EKWB pe 21 septembrie.

La ForIT am văzut ieri că era 1439 de lei un hard disk de 10 TB de la Seagate (IronWolf), poate încă 10-20 de lei livrarea, dacă nu este gratuită. Dar încă mi-e frică de Seagate, măcar că hard disk-ul portabil cel mai recent de acasă (MARG2, de 2 TB, de la Threadripper) este Maxtor care tot de Seagate ține. Nu știu cât de demn de încredere pe termen lung ar fi un hard disk intern IronWolf dintr-acela, mai ales cu 10 TB, după ce știu ce s-a întâmplat cu internul Barracuda de 2 TB în 2015 (deși acolo am avut categoric o problemă și cu cum stătea mufa electrică, în poziție nepotrivită). Totuși, oricum statisticile asupra hard diskurilor Seagate sunt defavorabile față de rata de picaj aproape nulă de pe la HGST-uri, și Toshibele sunt bune.

La Senetic, un HGST de 10 TB ar fi 1500 și ceva de lei, dar livrarea prin DHL ar duce la vreo 1600 de lei.

Vedem de mai sus, ce-i drept, că s-ar prea putea ca pe 23 octombrie să fiu oricum prea pe sponci cu banii ca să iau atunci un Seagate, de HGST ce să mai zicem... dar în același timp aș putea trăi până pe 9 noiembrie dacă, renunțând la ideea hard diskului în octombrie, comand totuși mâine de la EKWB, că pe 23 octombrie aș putea fi pe la 900 de lei în cont, suficienți pentru tras până la lichidarea din 9 noiembrie, când aș putea da pentru hard disk, cu amendamentul că o să am iar de tras până pe 23 noiembrie (nu ar fi prima dată...).

După 23 octombrie, următoarele facturi obligatorii până în noiembrie ar fi cam cât cele de acum până-n octombrie, fără electricitate și gaz (trimestriale), să spunem 160 de lei pe întreținere, tabletă și RDS-ul din noiembrie. Plus alți vreo 40 de lei pe la 20 noiembrie pentru telefon. 7 euro oferta.
Poate o să dau ceva (maxim câteva sute) pentru parastasul de șase ani al lui tata.

Am mai pune, pentru 23 octombrie-23 noiembrie, vreo 200 și ceva de lei de pe card pentru cumpărăturile traiului zilnic, făcând abstracție de bonuri, să zicem 300 de lei + 200 pe facturi și cartela Vodafone, total 500 (cu optimism) de lei de scos între 23 octombrie și 23 noiembrie, asta fără un drum la București și fără ajutor la parastas, plus fără cei 10 TB doriți, indiferent de EKWB.

Cu sau fără EKWB, alți 1345 de lei cad la bancă pe 16 noiembrie. Fără comanda la EKWB din 21 septembrie, pe 9 noiembrie s-ar putea comanda hard disk-ul, chiar și de la Senetic; altfel pe 23 noiembrie, cu respectarea tuturor datoriilor. 23 noiembrie fiind vineri, pe 26 sau 27 noiembrie hard disk-ul ar fi acasă.

Prețul hard disk-ului ar fi între 1450 de lei (dacă deraiez și aleg alt Seagate) și vreo 1600, apoi 500 (sau chiar 500 și ceva) pe traiul propriu, și cu ambele comenzi (EKWB-ul și hard disk-ul de 10 TB) făcute, totul în casă în noiembrie.

Rămâne de văzut cât și cum se respectă planul de mai sus. Deocamdată, foarte probabil ca hard disk-ul, de oricare marcă (Seagate, HGST), să nu poată fi comandat în octombrie, chiar fără EKWB și cu stat acasă, și atunci se poate face acum comanda mai mică (în bani) la EKWB.
O necunoscută rămâne mărimea facturii la curent din octombrie, căci calculatoarele de acasă (apropo, aseară am pus și pe Veriton un Arch Linux și fișiere de la numere, fără vreun GIG, firește, împărțind în două segmente aproximativ egale TB-ul de pe Hitachi, așa că o partiție e de Windows și alta de Arch Linux bootloadat de pe un stick USB) vor mai trage destui kilowați până ce, după 15 octombrie, o veni echipa de citire a contoarelor.

De pe 23 octombrie aș putea să amân pentru 9 noiembrie plata unor facturi ca întreținerea și RDS-ul următor, dar tableta ar fi la limită, nu știu dacă termenul ajunge la 10 noiembrie sau la 8, măcar lumina va fi fost rezolvată, de obicei termenul ei nu trece de 8 ale lunii care vine. RDS-ul poate chiar aștepta 23 noiembrie (deși sunt neobișnuit să stau atât), dar întreținerea ar fi la limită tare, aș fi în pragul restanței pe 23 noiembrie, deși în septembrie a venit abia după 25-26, iar tableta trebuie oricum să fie gata pe la 10 noiembrie.

Încă am inima îndoită dacă necomandând mâine de la EKWB, aș fi în stare pe 23 octombrie chiar și pentru mai ieftinul Seagate (îndoială dublă) în loc de HGST. Termenul necunoscut este factura la curent, și nici nu iau în seamă alte lucruri din viață aici. Dacă știu sigur că trebuie oricum așteptat până în noiembrie pentru cei 10 TB, dar se poate trăi cu comanda la EKWB, atunci da, o dau mâine pe ea.
Despre 2019 nu zic nimic pe-aici, e devreme.

******
Ieri m-a supărat iar Aorusul. Erau 20 de programe numerice în execuție și s-a repornit de la instabilitatea în overclocking (vechea poveste din februarie-martie încoace), cu 1.19 V la VCore și Turbo la Load line calibration. Am umblat în BIOS și are 1.2 volți la VCore, LLC tot Turbo, 420 W la wattajul maxim, S3 Save Mode activat, 400 mV la Over VCore Protection și High, parcă, la Over Current Protection (?). Cu Auto la ultimele două și LLC-ul retrogradat la High (și parcă și fără 420 în loc de 400 la wattaj), s-a repornit iar când i-am dat 32 de fire la SysTester, iar cu ultimele modificări nu am avut curaj să-i dau mai mult de 16 fire, dar nu s-a repornit; și totuși este neconcludent, ce ar face acum la peste 20 de procese secvențiale - paralelizarea ne amintim că tot nu a reușit bine - ?

Nu aș vrea să-i dau VCore peste 1.2 volți, de altfel se repornea și pentru valori peste 1.22 - 1.23, deși știu că măcar atunci Phase Control nu era la eXm Perf ca acum. Am stins LED-urile care dădeau lumină roșie pe placă (RGB Fusion). Dar vreau să-l pot folosi stabil la (măcar...) 4400 de megaherți, în timp ce la XPOWER rămân 4300 (și după ce pun noul waterblock, scurtez tuburile - chiar prin înlocuire - și repun lichid în tuburi).

La XPOWER încă merge stabil la 4300 cu 1.135 V VCore și load line calibration pe modul 6 parcă, 8 fiind minim și 1 cu cel mai mare voltaj; desigur că frecvența e mai mică decât la Aorus, însă sunt doar 100 de MHz, LLC-ul mai mic și destui centivolți diferență, plus că are doar 12 pini EPS față de 16 (acolo 7980XE-ul este „not delidded”). Pe de altă parte, dacă în BIOS-ul MSI LLC-ul este scalabil, are scară de opt trepte, la Gigabyte este altfel, LLC-ul poate fi Standard, High, Turbo, Extreme, Auto, poate că și Low, dar nu are trepte numerotate și precis nu sunt opt. Iar la „Auto” nu știu ce se pune.


Pe 21 septembrie mi-am refăcut calculul de trai pentru lunile următoare.

Mai departe, discuția se duce în 2019, când trebuie continuată plata datoriilor acumulate deja, trebuie îngrijit mai departe hardwarele din casă, continuată cariera de programator, văzut ce mai apare nou pe piață, văzut cum mai merg numerele, dacă mai este rost de noutăți, și când și când, chiar de mai luat câte ceva de hardware, fie încă niște TB, fie altceva cum ar fi astăzi de comandat waterblock-ul Velocity de la EKWB, care însă în octombrie ajunge. Ar fi mare nevoie de bani mai mulți, nou-veniți mai repede, care mi-ar mai da aripi - măcar încă un NVME în casă, la toate sloturile disponibile care mai sunt, apoi renovări; ar fi foarte multe alte lucruri de făcut.

Deocamdată, până se termină 2018, ținta ar fi trecerea de pragul de 200 de TB în casă, plus dotarea XPOWER-ului cu waterblock nou, primenirea tubărăii de-acolo și poate și a lichidului, și desigur continuarea acumulării de numere, de astă dată în fișiere integral refiltrate, căci o mare masă numerică se dovedește a fi fost invalidă, prin asta și spațiul actual devine mai disponibil, dar să fie mai departe numere noi de fond 1.

Este clar acum că până pe 23 noiembrie, cu datele de viață actuale, nu pot să mai comand ceva mare de hardware (10 TB), acum trebuie să am destulă grijă de remontarea de la XPOWER și de buna păstrare și folosire a hardware-ului de acasă.

La anul în 2019, cred că nu mai fac vreun calculator nou... Deși mi-ar fi greu sufletește să văd că AMD-ul lansează un Threadripper cu peste 32 de nuclee, unul de 3000 Series, cu platforma X499 și eventual șase sau 8 canale de memorie (192 ori 256 de GB de DDR4 posibili pe o placă de bază Desktop), iar eu să nu pot lua atunci. Pe de altă parte însă, în 2019 ar trebui să fim mai aproape de orizontul memoriei DDR5, și atunci, în 2019, aș putea zice așa: „Lasă că tot vine mai încolo DDR5-ul, acum ar fi fost tot cu DDR4, la anul în 2020 dacă vine DDR5-ul, aș putea face calculator nou cu 256 de GB de DDR5”. Asta înseamnă și că până în 2020 mai am timp să strâng bani noi, se mai estompează din golul și datoria adunate cu celelalte calculatoare, poate vin ceva câștiguri mari și se mai schimbă viața, și atunci datoria chiar S-AR STINGE (actualul credit s-ar termina teoretic în 2023), plus aripi noi pentru alte lucruri; și, desigur, în tot timpul ăsta și cu armamentul hardware deja pus la punct în casă până în 2019, aș explora tot mai adânc numerele, iar dacă - cumplit de zis - tainele lor s-ar termina până în 2020 sau până la anul pe vremea asta, vine chiar întrebarea ce rost de alt calculator nou în 2020.

Deocamdată trebuie să-mi văd de numere și de țintele curente.

Comentarii

Postări populare