Progresul hardware, episodul 19: Așteptarea noutăților continuă în septembrie 2017

    Discuri, foarte probabil că o să mai am nevoie să iau și după 31 decembrie 2017. Deocamdată, spațiul de desfășurare ajunge.
   
    Pe scurt:
   
    GIGABYTE X299 AORUS GAMING 9:  3 * NVMe + 4 * SATA-3, 16 pini EPS, ATX, 128 GB DDR4 cu suport de 512 GB DDR4 LRDIMM;
    MSI X299 XPOWER GAMING AC:  3 * NVMe + 6 * SATA-3 + un U.2, 12 pini EPS, eATX, 128 GB DDR4;
    MSI X299 SLI PLUS: 2 * NVMe + 4 * SATA3 + un U.2, 8 pini EPS, ATX, 128 GB DDR4, dar 64 din cauza lui 7740-X;
    ASUS PRIME X299-A: 2 * NVMe + 8 * SATA3, 12 pini EPS, ATX, 128 GB DDR4.
       
   
    Să nu uităm de restul de probleme cu U.2 (unde este) și sloturile PCI-E.
   
    Aș tinde spre placa Aorus, dar în carcasă eATX; poate că 7980XE nici nu trebuie pus cumva pe X299-A (de SLI PLUS nu mai zic; are doar opt pini EPS).
    Poate totuși se mai anunță plăci mai noi și mai bune decât ele; dar tot trebuie să aleg una mai curând, ca să nu aștept mult pentru celelalte înaintea folosirii lui 7980XE.

    Greu de hotărât. Are una ce nu are cealaltă. Ar trebui să vând componente din casă.
   
    Cum se vede, cea mai bună rată de maxim de NVMe cu SATA este chiar pe X299-A, curenta placă.
   
    Concluzia provizorie spune că sunt mai multe lucruri de studiat cu răbdare și discernământ, înainte de alegerea unei plăci de bază.
   
    De plăcile ASUS X299 ROG RAMPAGE VI (Extreme și Apex) nu m-am mai luat. Am spus că Extreme are suport de 128 de GB cu 6 de SATA 3 și 12 pini EPS, iar Apex, 64GB + 6 SATA3 + 16 pini EPS. Sunt eATX-uri. Nu știu ce excluziuni M.2 / U.2 / PCI-E / SATA or fi și pe acolo, dar puținătatea SATA-3, faptul că una suportă doar 64 și că alta are doar 12 pini și cea de 16 cu 64 GB este cu recordurile, nu cealaltă (complementarități incomode) - toți acești factori m-au determinat să întorc spatele spre Republic of Gamers.
   
    În mod sigur mai sunt și alte plăci X299, dar am țintit spre cele care par cele mai bune.
   
    MSI X299 SLI PLUS a fost prima venită cronologic, dar pare cea mai slabă dintre alegeri. Și mai sunt mai mult de unsprezece zile până la lansarea oficială a lui 7980XE.
   
    Nu știu dacă mai vine mâine al doilea cooler de memorii. Șapte zile lucrătoare s-au și împlinit de la confirmarea comenzii. Vineri să fie?
   
    Cred că o să iau deodată: carcasa be Quiet! Dark Base Silver, coolerul Arctic Liquid Freezer 360 și sursa full-modulară de minim 1000W și cu două cabluri EPS. Toate de la PCGarage, plata prin card (precis trece pragul de 2500 de lei).
    Aș putea să dau comanda vinerea următoare, pe 22 septembrie, după primirea avansului.
   
    În ziua ajungerii, aș putea aștepta acasă (cu jumătate de zi liberă dacă nu se livrează la timp după ora 9, și dacă este de luni până vineri). Dacă, în schimb, vine comanda în sâmbăta de 30 septembrie, și mai bine - nu interferează cu serviciul.
   
    Ar trebui să îmi respect ținta de a scoate Veritonul la vânzare, eventual cu cinci dintre cele opt hard diskuri IDE (unele sunt chiar prea vechi). Poate în săptămâna care urmează, 18-24 septembrie. Cum ziceam, 1000 de lei dacă rămân în urma lui, prind și ei bine pentru următoarele investiții. Și să vină și o mărire a câștigului lunar permanent, de astă-toamnă încolo. Ar fi și mai bine pentru cumpărături și pentru perspectiva refacerii bănești de mai târziu, care oricum se va întinde asupra anului 2018. Dar măcar să fie mai rapidă refacerea.
   
    Apoi pe 25 septembrie se lansează, în sfârșit, procesorul 7980XE, alături de frații mai mici de 14 și 16 inimi. Rămâne să mai pătrundă pe piață și să apară rezultate concrete ale testării funcționărilor lui, să se propage pe saiturile de cumpărături electronice și să ajungă și pe CPUBENCHMARK. Vreau să-l văd că este mai bun decât toate (de desktop, și decât destule de server) și că poate depăși frecvențele clasice de turbo full-load, când se scade la 3.4 GHz dacă toate inimile (18) sunt încărcate. Măcar 3.8 all-core, ori chiar mai sus (prefer să treacă pragul de 4 GHz), că și la 7900X se poate mai sus de 4.0 GHz full-load, all-core. Sigur că pentru așa ceva sunt necesare sursa foarte puternică și un cooler lichid cu ventilație masivă.

Însă și o placă de bază mai puternică decât ce am acum acasă. Și aici este incert: ori una dintre Gigabyte Aorus Gaming 9 / MSI XPOWER GAMING AC, ori ceva din ipoteticele plăci de revizie secundară X299, a căror apariție era sugerată de articolul de pe pagina aceea italiană. De ASUS ROG RAMPAGE-urile VI (Extreme și Apex) nu m-aș atinge, din nefericire. Oricum, a treia placă trebuie să aibă măcar 12 pini de EPS și 8 (chiar și zece) porturi SATA, și trei de M.2, eventual și unul de U.2, cu tot cu interferările pe care le-am mai tratat în acest document, că așa este situația.

Dacă mă axez pe varianta a doua, s-ar putea să mai am ceva timp de așteptat până să folosesc calculatorul 3 cu 7980XE, cel puțin pe 15 septembrie nu știu când și dacă ajunge pe piață (inclusiv accesibil din România) următorul val de plăci X299. Dacă până pe la 25-30 septembrie, venirea lunii octombrie nu se concretizează la orizont acest val... dar oricum nu aș vrea să mai aștept multe săptămâni după data de 30 septembrie, cred că în etapa următoare voi lua una dintre plăcile X299 din seriile disponibile până la 1 octombrie pe piață, eventual XPOWER GAMING-ul, eATX cu zece de SATA-3, și în carcasa eATX. Și, desigur, bucata cea mai importantă - procesorul.

    Pe el mă aștept să-l văd în octombrie sosit în casă. Am îndoieli totuși că voi intra cu el pe ușă în prima decadă a lunii. În perspectiva duratei mai mari până ajunge el, mai pot să trag de timp cu achiziția noii plăci de bază, în plus pe 9 octombrie vine o lichidare în cont (bani noi). Dacă procesorul ajunge în săptămâna cu 13 octombrie sau chiar în cea următoare, după mijlocul cronologic al lunii, aș putea să amân lansarea comenzii plăcii de bază pentru după data de 10 - dar să sperăm că până atunci se mai lămurește situația cu ce plăci X299 suficient de puternice să fie disponibile pentru un procesor atât de mare.

Deși iar mă îndoiesc că noul val X299 are timp să se lanseze într-o lună de astăzi înainte.  Așa că chiar și spre mijloc de octombrie, cred că tot între Gaming 9 sau Xpower Gaming aș avea de ales. Poate totuși mai apare ceva. Până atunci, sigur apar rezultate actuale de test cu procesorul 7980XE pe plăci X299 existente, ca să-mi formez o cunoaștere a situației. Primele săptămâni de după lansare trebuiesc folosite pentru începerea utilizării procesorului.
   
    Când va fi timpul noii plăci de bază, va trebui, și în funcție de formatul ei (ATX / eATX), să mai fac o comandă la Conectica pentru un prelungitor ATX, unul EPS și câteva pentru FAN / ventilatoare. Hotărât lucru, după ce va fi gata și calculatorul cu 7980XE, voi mai avea de cumpărat câteva unități de stocare (inclusiv NVMe), și mă va aștepta multă răbdare pentru refacerea banilor cheltuiți, care se va întinde în 2018, chiar dincolo de iarnă. Dar măcar voi fi făcut marele progres calculatoristic în trei trepte, în 2017.
   
    Coolerul 2 pentru memorii nu ajunge nici în săptămâna aceasta.

Comentarii

Postări populare