Progresul hardware, episodul 36: Asumarea triplului progres în iarna lui 2018

Progresul hardware pe care mi l-am asumat din vara 2017 încoace este foarte consumator, lung și fără îndoială l-am pornit devreme și fără suficientă știință. Puteau lipsi măcar primele două echipamente, cu 7740X și 7900X, și memoria să fi fost de la început măcar 3333, sau mai mare, și 4000. Am văzut pe Amazon, în toamnă, până la 4000, și un kit de 128 de GB de DDR4-3800, ar fi putut fi el prima memorie, eventual el și cei 128 de 4000, în varianta că luam două calculatoare cu două 7980XE-uri. Care, și ele, puteau fi ambele decapitate. Cu ele două sigur aș fi atins 65000 de lei de investit, cu Aorusul și i9 XE-ul, sau Xpower Gaming și i9 XE (având astfel și un port U2), dar ar fi lipsit ceea ce acum se cheamă jumătatea de jos a tetradei. Pe lângă Veriton, care este auxiliar și nenumeric, este greu să mă împart între atâtea echipamente pentru numere. Trebuiesc în primul rând discuri și memorie, cu sau fără placa de i9 XE, și nu am stare de atâtea cheltuieli, am pus la bătaie mari resurse bănești pentru acest progres hardware și mi-am marcat o parte largă de viitor astfel. Însă numerele trebuie să meargă mai departe.


Progresul numeric a fost intensificat prin mărirea puterii hardware folosite, în ultimele 160 de zile a avut loc fără îndoială un adevărat AFLUX de teraocteți de conținut în fișierele GIG și în cele de căutare, și s-a mărit și fondul 1, adunarea de pietre prețioase numerice pentru care se dă această luptă. Strategia de a folosi, ca bază de căutare, doar rândul de numere nou-găsite ultima dată (sistematizat în fișiere de tipul LPTUAN/LPT), în loc să se reparcurgă ditamai fișierele GIG cu numere care au mai fost tratate de multe ori, a impulsionat și el găsirea de mai multe și de și mai multe numere noi, și tot mai este loc să îmi rafinez căutările, căci se pot genera fișiere de 5-6 ori mai mari decât memoria, la căutare. Cei 128 de GB din AORUS, actualul vârf hardware de cercetare numerică, sunt și ei prea puțini pentru toate aceste căutări, iar fișierele mari trebuiesc sparte în bucăți mai mici, accesibile pentru memorie, ceea ce se tratează într-un header numit CIRCE.h. Dar trebuie să fiu atent să nu generez fișiere chiar atât de mari, din cauza cărora ajung să ocup și mai mult spațiu când le fac bucățile.

De asemenea, sortarea conținuturilor lor este limitată de memorie și durează cu zilele pe fiecare rând de actualizare a GIG-urilor; chiar cu filtrarea conținutului lor, să scape de numerele proaste, GIG-urile s-au făcut îndeajuns de mari încât GIG130.TXT să fie rupt în două părți, una cu numere între 10^100 și 10^115 (GIG115.TXT, 3.1 TB) și cealaltă de la 115 la 130, GIG130.TXT cu 3.4 TB. Așa că acum sunt nouă fișiere sus la AORUS, iar următorul rupt în două se preconizează a fi GIG100.TXT, cu 90 și 100. La 31 decembrie 2017 erau 24090 de numere în fondul 1, și pesemne se mai adaugă în 2018. Cu NUMNUM.cc nu am făcut deocamdată o renumărare a numerelor din GIG-uri, să știu câte sunt, dar precis sunt peste o sută de miliarde, spre două.


Progresul algoritmic, care a fost făcut în trepte și clipe diferite de-a lungul anilor, îndeosebi din noiembrie 2009 încoace, dar sporadic și până atunci, din 2005, ține de cât de deștept scris este codul sursă care dă programele făcute să caute numere. Niște clipe importante în acest sens au fost în decembrie 2007, apoi în ultima parte de 2009, în mai multe puncte din anii 2010 și 2011, în toamna anului 2012, când am descoperit puterea GMP-ului, MPIR-ul urmând în 2013, și un mare pachet de îmbunătățiri în anul 2014, când am început să găsesc numere noi pornind de la modificări în suma divizorilor unui anumit număr de bază, mai degrabă decât să fac de la zero suma fiecărui număr nou căutat. Au fost multe momente când am crezut că nu mai am ce să îmbunătățesc în cod, dar apoi am văzut că se mai poate face așa și așa.

În decembrie 2015, când deja îmi revenisem într-o măsură după dezastrul din seara de 26 septembrie, am mai sistematizat unele metode de obținere a unui număr nou schimbând suma altui număr sau, direct, numărătorul și numitorul abundențial ai numărului de pornire (aici însă este mai lent și nepractic, fiind vorba despre multe operații de împărțire cu mepezetelele). În primăvara care a urmat, l-am pus la punct pe NUMNUM, numărătorul de numere, iar în septembrie 2016 am început să remarc că MODIFSUM îmi poate aduce și el multe numere, fiind un modul ignorat mult până atunci, deși își luase numele tocmai de la principiul de modificare a sumei divizorilor unui număr de plecare, mai rapid decât cel de a face toată suma fiecărui nou număr. În vara anului 2017 nu eram în transformare de algoritmi, când a pornit progresul hardware, iar reforma PUTERNUM, care este mai mare decât celelalte schimbări în bine ale aparatului algoritmic și care m-a ajutat să și fac destulă curățenie cu metodele trecutului, a pornit oricum abia de la 27 noiembrie, dacă nu începeam cumpărăturile din august, poate că răbdam cu Veritonul o vreme și fără transformarea aceasta, sau poate dimpotrivă, cum creșterea numărului de numere ar fi continuat, fie și mai lent, poate ajungeam între timp să mai iau un disc nou, scoțând însă unul vechi din Veriton (mai scriam în vară despre cum aș mai adăuga discuri la Veriton, scoțând ceva de capacitate mică din el), și, având poate și presiunea așteptării vârfurilor X299 și LGA2066, ca să măresc puterea de căutare a numerelor poate că mi-ar fi venit, totuși, mai repede ideea cu PUTERNUM, regândită ca în noaptea de 27 noiembrie 2017. Ori ar fi întârziat și așa până în toamnă.

Dar discul de 6 TB din 5 iulie 2017 a fost luat ca o necesitate de spațiu, căci deja nu mai puteam progresa numeric, eram în blocaj de spațiu și m-a salvat hard disk-ul. Până la PUTERNUM, am putut să decongestionez felul în care se făceau actualizările GIG-urilor pe filiera vecungul, scăpând o vreme de modul 2 (mai mulți pași pe numerele de un același număr de cifre), dar între timp am revenit pe larg la el, ce-i drept neajungând, încă, înapoi la varianta foarte strânsă de 5 pași pe cifră, dintre care primii doi erau pe subcifră (numerele de N cifre care începeau cu cifra 1 erau atât de multe pe memoria de 16 GB a Veritonului, încât deja era de ceva timp nevoie să fie și ele despărțite în două).

Trebuie să îmi asum mai departe achizițiile de hardware făcute, să fac cu răbdare și altele, pe timpul lui 2018, fără împrumuturi și datorii, și să perseverez cu PUTERNUM și cu găsirea de numere noi. Mai sunt lucruri de tratat, și hardware, și numeric, și algoritmic.

Comentarii

Postări populare