Progresul hardware, episodul 17: Conturarea unor noi puteri (XPOWER, AORUS)

    Trebuie să studiez cu atenție manualele plăcilor de bază MSI X299 XPOWER GAMING AC și GIGABYTE X299 AORUS GAMING 9.

    Când iau un cooler de procesor pentru placa de bază (probabil Aorus care are suport și pentru memorie de server), trebuie să fiu atent dacă placa dă voie instalării backplate-ului de la cooler, pe spatele ei, pentru că dacă nu are găuri de șurub în zona aceea nu are sens încercarea cu backplate-ul (primele două plăci X299 pe care le-am luat nu au suport pentru backplate). Dacă totuși le are, atunci trebuie să-l pun.

    A apărut 7920X pe cpubenchmark.net (13 septembrie) și este mai puternic decât 7900X, iar la single-thread, și decât 7740X.

    Dacă 7980XE va fi și mai puternic în acele privințe, cu atât mai mult va merita să îl iau; atât numai că poate doar 128 de GB de RAM, că și 128 încep să mi se pară puțini. Aorus-ul 9 are suport de jumătate de TB de memorie de server, dar probabil va putea suporta și un alt procesor LGA2066 de tip server, care și el să poată 512 GB Registered DIMMs (mod non-ECC). Însă acel procesor și cei 512 GB ar putea face vreo 9000-10000 de euro împreună, ce-i drept. De văzut pentru viitor, mă gândesc pentru mai încolo și la un server (nu pentru 2017, e prea devreme).
   
    7980XE, te vreau și-o să te iau!
   
    Dar la placa Aorus 9 (ca și la MSI XPOWER) trebuie să fiu atent și la gradul în care pot folosi mai mult de un slot M.2 fără mare pierdere pe la porturile SATA3 / sloturile PCI-E, pentru că din păcate SATA și PCI-E au, pe plăcile X299, lărgimi de bandă la comun cu anumite M.2-uri, excluzându-se reciproc. NVME-ul Force 500 de 240 de GB l-am pus deja astă-noapte în slotul M.2_2 de pe placa ASUS PRIME X299-A (M.2_1 fiind sub heatsink-ul Aura RGB al plăcii, pe care pesemne trebuie să-l deșurubez când voi pune M.2-ul următor - NVME de 1 sau chiar 2 TB să fie -, apoi să-l pun la loc peste și mai noul NVME, ca scut protector; și la M.2_1 chiar se pierde un slot PCI-E, bine măcar că pare a nu se lua de SATA-uri, dar mai studiez), și am pus pe el o variantă beta a lui Ubuntu 17.10, unde trebuie să reușesc să mă loghez automat ca root (ca înainte de 2 octombrie 2016 pe SSD-ul SATA de 240 de GB).

    Scopul final, însă, este ca, încercând să pun tot ArchLinux pe NVME, mediul de instalare să găsească bine partiția NVME-ului, să o recunoască de Linux, ca la comanda mount /dev/nvmem01p1 (?) / să nu mai spună că nu recunoaște partiția. Pentru așa ceva, NVME-ul trebuie în prealabil să fie partiționat bine. Măcar Ubuntu l-a primit la partiționare.

    Merge și noul hard disk Toshiba de 4 TB (model geamăn cu 4TB-ul deja existent din februarie 2016, s-ar putea face RAID 0 cu ele - depinde de cum sunt conectate la porturile plăcii* -, sau chiar RAID mai mare de 0 dacă aș avea o cheie VROC de la Intel, pe care să o pun pe pinii headerului de VROC de pe placa de bază). Merge și placa video single-slot Gigabyte (Nvidia) GeForce 1030. Dar USB-ul wireless TP-LINK Archer T4U AC1300 nu a vrut să aibă rețeaua activă (up în loc de down) și să accepte conectarea la router-ul meu wireless TP-LINK_BENGILIS.
   
    De rezolvat problematica Linuxului pe NVME și conectarea la Internet prin USB-ul wireless.
   
    Și de văzut care va fi următoarea placă de bază, care îl va primi pe 7980XE cu coolerul Arctic Liquid Freezer 360 (răcire pe apă și șase ventilatoare de câte 120 de milimetri). Poate că va fi Aorus-ul 9, mărime ATX, cu suport de memorie (și procesor?) server și 16 pini de putere pentru procesor, împărțiți în doi conectori EPS de câte 8 pini. Poate că va fi placa XPOWER GAMING (eATX), cu zece de SATA-3, trei sloturi M.2 ca Aorus-ul și cu un slot de U2, dar doar cu 12 pini de putere la procesor și fără potențial suport de memorie (poate și procesor?) server. Ambelor plăci trebuie să le aflu gradele în care sloturile M.2, când sunt folosite, exclud din porturile de SATA și chiar din sloturile de PCI-E. Ideal era să nu se excludă nimic, dar își interutilizează lățimile de bandă.
   
    * Modulul Intel Rapid Storage Technology** al plăcii ASUS PRIME X299-A (apare înaintea BIOS-ului) recunoaște șase discuri SATA din cele opt porturi, dar nu am văzut să cuprindă ambele Toshibe de 4 TB acolo, cred că trebuie să conectez diferit hard diskurile la porturile de date SATA3 ale plăcii de bază, ca IRST-ul să vadă cele două piese identice. Nu știu de ce nu are IRST-ul acces la tot ce înseamnă SATA, și chiar și la NVME.
   
    **Același comportament l-am văzut și pe AORUS.
   
    Placa video de 4 GB trebuie pusă în calculatorul cu Kaby Lake. Trebuie să mă țin de ideea punerii Veritonului și a vechilor discuri IDE la vânzare, cu Windows 7 cu tot. Am pus vechiul HDD de 1 TB SATA-2 în Veriton. Mai am nevoie să cumpăr un cablu nou de date SATA, ca să-l pun în locul cablului mai vechi cu care trebuie să conectez HDD-ul Hitachi înapoi la Veriton. Când a venit în 2011, Veritonul avea și el două cabluri de SATA (ele mai sunt în casă).
   
    Încă nu am primit al doilea cooler Corsair Vengeance pentru memorii. Mâine, poate.
   
    Situația discurilor de stocare din actualul calculator mare este, pe 13 septembrie, următoarea:
   
    -un USB Kingston DataTraveler 3.0 de 8 GB zecimali;
    -alt USB Kingston DataTraveler 3.0, dar de 16 GB zecimali;
    -un SSD Corsair Force 500, de tip M.2 PCI-E NVMe, de 240 de GB zecimali;
    -un SSD Kingston Fury SATA-3, tot de 240 de GB zecimali;
    -alt SSD Kingston SATA-3, nu Fury, cred că Pro, de 1024 de GB zecimali;
    -un hard disk Toshiba SATA-3 de 500 de GB zecimali (piticul);
    -un hard disk Western Digital Green de 2 TB zecimali;
    -un hard disk Toshiba SATA-3 de 3 TB zecimali;
    -un hard disk Toshiba SATA-3 de 4 TB zecimali;
    -alt hard disk Toshiba SATA-3 de 4 TB zecimali;
    -un hard disk Toshiba SATA-3 de 6 TB zecimali, actualul campion de mărime.
   
    Următoarele două discuri, sper că până se termină 2017, vor fi un HDD SATA-3 de minim 8 TB și încă un NVMe, măcar de 1 TB, poate chiar de doi dacă am curaj. În cazul noului HDD, dacă se va sta pe o placă de bază tot cu opt porturi SATA-3, clar că mai trebuie să dispară cineva ca să îi facă loc, și cu mutare la alt calculator. Dar nu înainte de venirea în casă a lui 7980XE.
   
    Totalul pe hard diskuri (cel de 1TB din Veriton nu se pune): 19500 de GB zecimali.
    Totalul pe SSD-uri: 1504 GB zecimali.
    De la USB-uri: 24 de GB zecimali, dar ei sigur nu au treabă cu numerele.
   
    Așadar, în nouă discuri, 21004 GB zecimali, sau 21.004 TB zecimali, sau vreo 19.1 TiB.
    Deocamdată, se asigură o anume suficiență pentru spațiul de lucru cu numerele, cu coeficientul de fracționare a abundențelor de maxim 1048576.
   
    La placa Aorus, din trei conectori M.2, unul nu se atinge de SATA, dar un altul afectează un port din opt (SATA 0), dacă are SATA în el, iar dacă are NVMe, nimic; iar al treilea, patru din opt, indiferent dacă în el se înfige ceva de SATA sau de PCI-E: dispare jumătatea SATA 4-7. Așa că două M.2-uri merg acolo cu tot SATA dacă sunt NVM,uri, altfel maxim șapte SATA, iar toate trei M.2-urile - cu trei, maxim patru de SATA. Necaz mare.

    Conectorul care nu se atinge deloc de SATA suportă numai M.2-uri PCI-E, adică de viteză mare.
   
    Placa aceasta are cinci sloturi de PCI-Express 3.0, toate având lungimea de x16, dar doar două dintre ele lucrează la rata de x16.
    Alte două lucrează la x4, iar unul la x8.
    Primul slot de x4 se autoexclude cu unul dintre conectorii M.2.
   
    Nici la MSI XPOWER GAMING AC porturile SATA nu rămân intacte dacă se fac mai multe ocupări la M.2-uri și chiar la un slot PCI-E.
    Acolo, la fel, un conector din trei nu are treabă cu SATA, dar ceilalți doi interferează cu SATA, alături de un slot PCI-E (E4).
    Cei doi M.2 nu îl afectează pe PCI-E4, dar ei împreună cu el au puterea să afecteze SATA.
   
    Se poate ca două M2-uri, totuși, să fie cu NVM-uri, iar al treilea gol, toate cele zece SATA să meargă și slotul PCI-E4 să fie gol.
    Sau două M2-uri cu NVM-uri, al treilea cu M.2 SATA3, PCI_E4 este gol și sunt nouă SATA-uri disponibile (zece cu M.2-ul).
    Toate trei M.2-urile cu NVM-uri: dacă PCI-E4 este gol, șase porturi SATA-3 sunt disponibile.
   
    Acestea sunt cele mai performante combinații, pe placa de bază MSI XPOWER GAMING AC, între NVM-uri și SATA3, făcând abstracție de faptul că în combinațiile mai sărace în care slotul PCI-E4 este ocupat, ocuparea lui poate fi făcută cu un card expansor care să suporte el însuși câteva SATA / NVMe-uri.

    PCI-E4 afectează două porturi SATA (9 și 10) ocupat fiind, gol nu. Și: primul M.2 interferent nu afectează SATA dacă are ceva de PCI-E înfipt în el, dar răpește un port SATA dacă are ceva de SATA.
   
    Al doilea M.2 interferent, dacă are ceva de SATA, răpește și el un port SATA, dar dacă are ceva de PCI-E în el, răpește patru.
   
    PCI-E4 răpește două porturi SATA dacă este ocupat. Și dacă are un card cu intrări SATA, precis merg maxim două, dar măcar așa compensează. Poate că în schimb are intrări de SATA Express, sau M.2 pentru NVM; dar NVM-urile sunt mai scumpe.
   
    Placa are cinci sloturi de PCI-E, iar E4 este singurul care este scurt.
    Celelalte au lungime completă (x16), nu x1. Pe acolo se pot extinde numeric NVMe-urile, fără interferențe spre SATA.

    Bine că restul de patru nu fac interferări, și nici portul de U.2 nu este implicat în așa ceva.
    Și măcar la placa Aorus nu se atinge vreun PCI-E de SATA.
    Din nou, ideal era să nu se interfereze nimic.

Comentarii

Postări populare