Progresul hardware, episodul 20: Și tot continuă așteptarea... (Septembrie în 2017)

    Ia să ne imaginăm următorul tabel de frecvențe generale, optimizate de BIOS prin overclocking de tip water-cooling, pentru procesorul 7980XE, în funcție de câte dintre inimi sunt puse la muncă:
   
    Inimi:         1     2     3     4     5     6     7     8     9     10    11     12     13     14     15     16     17     18
    GHz:        4.5  4.5  4.4  4.4  4.4  4.4  4.2  4.2  4.2   4.2   4.2    4.2    4.1    4.1    4.0    4.0     4.0   4.0
   
    Dar pentru încărcarea plină e cam pesimist - doar 4.0. Mai bine ar fi ca frecvențele de rulare să fie separate de la inimă la inimă, să arate ca mai sus (când toate 18 sunt la treabă, unele să stea la 4.5 și altele la 4.0 - 4.4). Dar nu sunt convins că se poate face o asemenea separație, deși prin BIOS-ul de la X299-A am văzut că, pe lângă Sync All Cores, mai există și setarea frecvențelor pe inimi în modurile Auto, By Core Usage și By Specific Core, iar pe o placă mai puternică, poate că sunt mai diversificate setările. Chiar să li se pună individual inimilor rații în BIOS, am văzut așa în manualul uneia dintre plăcile puternice de bază la care mă gândesc pentru a treia. Totuși, pe programul i7z în Linux am văzut rulări la frecvențe diferite între ele pentru inimile lui 7900X.

     Așa că ar fi foarte bine ca, la full-load, cele 18 inimi ale lui i9-7980XE să aibă frecvențe diferite între ele, în gama 4.0 - 4.5 GHz, iar dacă au rație generală, să fie și ea peste 4 GHz, de pildă 4.2 (factor de multiplicare 42x față de ceasul de bază de 100 MHz, Base Clock - BCLK). Sigur că pentru așa ceva trebuie un overclocking serios, care să fie bine gestionat de placa de bază și de sistemul de răcire lichidă cu șase ventilatoare pe radiator, în tandem cu sursa de minim 1000W (și placa video să fie tot cea single-slot, cu mai puțini wați de consum, ca să lase loc restului).
   
     Procesorul Intel Core i9-7980XE pornește la o frecvență de bază de 2.6 GHz, dar există niște frecvențe și mai „de bază”, când suntem în sistem și nu lucrăm, de pildă i7-7740X avea 800 MHz și i9-7900X are 1200 MHz frecvență minimă, față de bazicele declarate de 4.3 GHz și respectiv 3.3 GHz. Poate că și la 7980XE o să văd, în luna octombrie, că stă pe la 1200 MHz când nu-i dau nimic cu numerele. Așadar, sunt frecvențe între frecvențe.
   
     Și filtrarea pentru numerele de fond 1 va trebui făcută pe LPTUAN-uri.
   
     Pe 7980XE sper să-l pot comanda, dacă nu de pe Amazon până la 9 octombrie, măcar din săptămâna cu 9 octombrie de pe PCGarage sau chiar de la ProStore dacă acolo este și mai ieftin, undeva pe la 8500 de lei ar fi un preț bun, sau chiar între 8000 și 8500, chit că ar fi de așteptat pentru aprovizionarea de la furnizor. Sper să intru cu el în casă tot în octombrie.
     Nu va putea fi cumpărat în octombrie la 7700 de lei, cât ar veni mai exact cei 1999 de dolari americani de fabricație.
   
     22 septembrie - Am virat astăzi 1000 de lei în contul de ING, după ce am primit noul avans de la serviciu. Poate prin octombrie primesc o veste bună de ridicare numerică acolo, în paralel cu creșterea numerică de acasă și cu venirea procesorului 7980XE, de care sper să nu mă văd dezamăgit. Trec zilele, se apropie lansarea lui oficială și aflu lucruri și lucruri. AMD-ul are și el procesoare EPYC cu 32 de nuclee (mai bogate decât 7980XE, așadar), dar sunt pentru server și Intelul este mai performant la instrucțiuni pe clock. Era o vorbă că ar lansa și pentru desktop echivalențe ale EPYC-urilor, dar nu în 2017, ci până în 2018.
Sper să nu mă dezamăgească dacă acum îl voi lua pe 7980XE. Dacă o să mai vreau mai târziu și un ultra-inimos al AMD-ului, cu tot cu placă de bază dedicată (că și la AMD sunt alte plăci), în 2018, chiar că o să fie mult - un colecționar de calculatoare performante. Sper să merg astă toamnă până la capăt cu luarea lui i9-7980XE, să-l rulez la frecvențe mari cu răcire bună, pentru numere, și să nu fiu dezamăgit de triada de calculatoare noi din casă, în care o să mai am de investit, în paralel cu reacumularea de bani după masivele cheltuieli. Ar fi bine să și vând Veritonul, să nu mai ocupe loc acolo.

     Deja sunt importante creșteri numerice sub i9-7900X.
   
     Aici repet obsesiv: VREAU ȘI CU I9-7980XE.
     Dar nu trebuie dezamăgire. Sper să mai treacă luni destule până ce pe cuprinsul calendaristic al anului 2018 AMD-ul să pună la dispoziție ceva nou PENTRU DESKTOP ca procesoare, după lansarea lui Threadripper (mai multe în serie, de fapt), și când or lansa, să nu mi se pară puțin ce am acasă de la Intel (mai cu seamă că, puse la un loc, cele trei procesoare moderne, i7-7740X, i9-7900X și i9-7980XE, deja fac 32 de nuclee împreună, și nucleele de Intel respective sunt mai puternice decât multe nuclee de la servere).

Serverul ca serverul, AMD-ul poate să pună, pe viitor, opt procesoare EPYC de câte 32 de nuclee într-un singur calculator de server, și cu câțiva TB de RAM de server, dar așa ceva este în mod sigur pentru bogătanii cu peste 100000 de dolari americani la dispoziție pentru o mașinărie. Și dacă vine ceva de 32 (!) de nuclee pentru desktop din partea AMD-ului, s-ar putea ca acele nuclee, laolaltă, să dea o putere mai slabă decât cele 32 din triada mea procesoristică de acasă (în materie de GHz). La Threadripper s-a constatat că sunt, de fapt, patru secțiuni de câte 8 inimi în dreptunghiul acela mare, dintre care două de decor (derivație dintr-un EPYC de 32 de nuclee, cu jumătate inactive, pesemne).
   
     Sper să fie bine și cu 7980XE acasă lângă celelalte. La un moment dat dădusem, în august, precomandă pe EMAG pentru un Threadripper cu șaisprezece nuclee, când deja fusese lansată cea pentru actualul procesor curent, 7900X, dar după două zile în 18 august am anulat-o. Ar fi fost prea mult deodată (și așa am investit foarte mult, și tot mai am).
     Bine că am dat-o jos la timp. 18 august a fost vineri, și în săptămâna următoare (pe la mijloc parcă) Threadripper-ul venise deja în stoc. Am anulat-o în timp util.
   
     Dar sper să prind un 7980XE, în octombrie, dacă nu este disponibil în primele zile de la lansare (în America evenimentele sunt mai târzii decât ale noastre, în fapt tocmai în dimineața de 26 septembrie o să pot considera încheiată lansarea lor din 25). Deocamdată, am primit obiectele noi de hardware pe care mi-am propus să le comand în prima jumătate din septembrie, inclusiv al doilea cooler de memorii și placa video single-slot, și nu mai fac alte comenzi în săptămâna cu 22 septembrie. În fapt, până după vederea lansării lui 7980XE și a primelor rezultate ale lui din viața reală de după clipa lansării, îmi spun să nu fac nicio comandă. Carcasa be Quiet! Dark Base Silver ar fi primul obiect pe care l-aș comanda pentru al treilea calculator nou.

     Al doilea, poate împreună cu carcasa, va fi sursa nouă, de minim 1000 W (poate 1200), să dea voie la 16 pini  EPS. Coolerul procesorului ar fi undeva la mijlocul timpului, poate acel Arctic Liquid Freezer 360, sau chiar ceva mai performant decât el dacă găsesc; de aceea trebuie să mai aflu despre 7980XE după lansare. Procesorul în sine, sper să-l pot comanda în săptămâna cu 9 octombrie (poate și mai devreme?) și la mijlocul lunii să fie deja în casă. În sfârșit, placa de bază - încă oscilez între acel Aorus 9 și Xpower Gaming AC, poate una și mai nouă în octombrie, dacă apare și este foarte bună - dar să nu am de așteptat după ea dincolo de ajungerea lui 7980XE.

Plus comanda auxiliară pentru cabluri prelungitoare de la Conectica (pentru fan-uri, ATX, EPS + două ventilatoare de 140 mm, mă gândesc, în plus pentru radiatorul de la coolerul mijlociu; ar putea însemna chiar și două de 120 la coolerul lui 7740X; măcar cablurile să fie, dar mă gândesc și la achiziția de ventilatoare dacă se găsesc separat). Însă până să încep vreo comandă pentru al treilea calculator plus îmbunătățiri la cele existente, trebuie să văd primele impresii de după lansarea procesorului 7980XE. Pot să mai trag de timp cu componentele. În lunile care urmează or să-mi mai intre bani în conturi, poate cu sporire, plus să văd de vânzarea Veritonului, măcar 1000 de lei. Pentru procesorul 7980XE, componentele trebuiesc corect alese, și în cunoștință de impresii. Ziceam de carcasă că trebuie să îmi sosească acasă.

Comentarii

Postări populare