Progresul hardware, episodul 8: Pregătirea alui doilea „progres” (Asuspraim, Asuspraim...)

Miercuri în 9 august 2017, după-amiaza, speriat că placa nouă SLI PLUS NU mai pornea și crezând că s-a stricat (după ce nici în pauza de prânz, venit special pe jos acasă, nu reușisem să o dezmorțesc), am comandat de pe PC Garage altă placă de bază, disponibilă în stoc, ceva mai scumpă (1300-1400, față de pînă pe la 1200): ASUS PRIME X299-A.

Credeam cu sinceritate că SLI PLUS-ul s-a paradit, pardon de expresie, și noua placă trebuia să vină ca o înlocuitoare a „nereușitei”.

Dar apoi am reușit să redetermin placa SLI PLUS să pornească bine și am asamblat calculatorul la loc, așa încât pe moment asuspraimul a rămas de rezervă. Dar gestul pripit a rămas făcut, așadar.
Și totuși, mai încolo, noua placă avea să își capete cu adevărat rostul. Și să și-l și recapete.

Și-am redat drumul  numerelor pe MSI X299 SLI PLUS. Titulatura de SLI PLUS se referă la conectabilitatea prin punte SLI a două plăci video distincte, totuși pe mine NU m-a interesat defel marea performanță video (specifică pentru jocuri), pentru că îmi pasă DE NUMERE, nu de jocuri.

Și, ca o paranteză, deși există posibilitatea de lucru cu multiprocesoarele plăcilor video (CUDA), iar plăcile Tesla (astea oricum NU sunt în comerțul obișnuit) se pot folosi în mod dedicat pentru calcula numerice), eu la numere prefer lucrul cu procesoarele de calculator și cu RAM-ul.
Deci la video nu trebuie să fie ceva foarte mare.

Dar căldura mare a procesorului pe SLI PLUS, afară de ambientul de vară, mă îngrijora - 80-90 de grade Celsius, și am realizat că mai bine ar fi cu un cooler cu răcire lichidă, în locul celui pe aer.
Așa că am comandat un Corsair H100i, înlocuind cu el acel Cooler Master Hyper 212 Pro, pentru îmblânzirea termică a lui i7.

Însă acum, cu Turbo la bătaie, începeam să realizez cu adevărat că se poate lucra cu frecvențe peste 4 gigaherți și pe procesoare a căror frecvență de bază este raportată ca fiind mai mică, și că deci frecvența de bază NU este atât de relevantă, de definitorie, la procesoarele moderne, cu overclocking.
De asemenea, când termini de urcat o pantă, firesc este să te uiți mai în sus, așadar am repus ochii pe piața de procesoare puternice și am ochit acel Intel Core i9-7900X, cu zece nuclee și douăzeci de thread-uri, deja lansat oficial și el din luna iunie.

Și mă stânjenea faptul că, deși placa modernă SLI PLUS putea cu 128 de GB de RAM (beculeț LED roșu pe plăcile Intel MSI), totuși eram limitat la 64 de către procesorul i7-7740X (beculeț alb acolo), pe câtă vreme 7900X avea larghețe, se potrivea cu 128 de GB.

Am mai căutat și comandat niște accesorii mai mici pentru calculator, de pildă un cablu USB 3.0 suplimentar, că una dintre mufele de USB 3 din carcasa Zalman s-a defectat, și tot în acea vineri de 11 august am făcut comandă pentru procesorul i9-7900X, care însă mai avea până să sosească.

Deja exista placa aceea nouă de ASUS PRIME în casă, care putea să-l primească, și voiam 128 de GB de RAM cu totul noi pentru el, dar pentru care simțeam că trebuie să mai aștept Ț timp până să îi comand.. dar o să vedem când și cum a fost.

Astfel, deja nemaimulțumit nici cu noul calculator SLI PLUS / i7, pregăteam terenul pentru un al doilea nou, mai puternic, pentru numere, dar până atunci puneam și SLI PLUS-ul să tragă greu la numere.

Miercuri în 16 august 2017, neliniștit, după confirmarea comenzii pentru acel i9, am văzut și la AMD acel Ryzen Threadripper 1950X, cu 16 (!!) nuclee și 32 de inimi, care se voia a fi cel mai puternic procesor de calculator personal (NU server) de atunci de pe planetă, și eu, înălțând mai sus nasul de calculatorist înfocat, l-am precomandat și pe el pe eMAG.

Totuși, după două zile, vineri, pe 18, am anulat precomanda.
La timp, nimeni de la eMAG neapucând să mă întrebe ceva și fără transformarea ei în comandă fermă, așadar n-am plătit nimic.

Pe 19-20 august, până pe 21, am comandat și cei 128 de GB (DDR4-3333) pentru viitorul calculator.

Miercuri în 23 august, procesorul 7900X mi-a sosit la serviciu. Primul i9 comercializat de cei de la Intel, cronologic vorbind.

În perioada următoare trebuie c-am cumpărat de la Electronic Lion o sursă nouă de 750 de wați, mai puternică decât acel Zalman. Am mai luat un cooler lichid, Corsair H115i Extreme Performance, să fie bun la noul calculator. Acum eram hotărât pentru răcirile lichide, aerul fiind lăsat pentru ventilatoarele din carcasă.

Placă video n-am luat atunci, urma să o mut pe cea mare, de la SLI PLUS (cu tot cu discuri). Și SLI PLUS-ul avea să rămână deoparte de-acum, cu golire... până în primăvara lui 2018. Mai târziu, și rândul „ASUSPRAIMULUI”.

Am mai comandat de la PCGarage o carcasă nouă, ceva mai mare și decât Zalman-ul celălalt, o „Cooler Master Cosmos”, ce marți în 29 august a trebuit dusă cu taxiul seara acasă. În 30 august, seara, am fost gata cu componentele (inclusiv memoriile, de spunea colegul Silviu, auzind că sunt 128 de GB de RAM, că pot zice că am cel mai tare calculator din Pitești).

În fine, lauda de sine NU miroase-a bine și vorba multă-i sărăcia omului, așa că seara m-am apucat de a doua asamblare temerară.
A durat și asta ceva, că nu devii versat la mână cu una, cu două.

Și așa, joi, 31 august 2017, noaptea, a fost gata cu succes al doilea calculator, cu i9-7900X, cu o putere mai mare a plăcii de bază pentru procesor (12 pini EPS pentru alimentare, față de doar 8 la placa SLI PLUS și „doar” patru la Veriton).

*
Mai jos am să pun alte însemnări legate de timpul pregătirii asamblării:

    De luat astăzi de la Electronic Lion sau Iose Invest: o tastatură, un mouse și 4 grame de pastă bună pentru procesor.
   
    Și de la magazin: un prelungitor pentru acasă.
   
    Am de interschimbat sursele: Zalmanul de 700W trece la carcasa Zalman, iar Corsairul de 750W la cea de Cosmos.
    Să pun la loc în Cosmos cele două ventilatoare originale, iar coolerul H115i să fie prins la procesor, după păstuire, și radiatorul să stea lângă carcasă, eventual flancat de capacul lateral, nefiind prins de carcasă - dar cu ventilatoarele pe el, la locurile lor.

    Sursa Corsair mă va ajuta să conectez toți cei doisprezece pini electrici ai procesorului I9-7900X la placa ASUS, pentru siguranță.

    Poate va fi aici placa video de 1 GB, cu monitorul DVI. De pus memoriile (128 GB DDR4-3333). Să nu fie niciun fel de ardere sau stopare a curentului, ci să meargă bine și al doilea sistem performant.

    Precis va trebui un update de BIOS și pentru placa ASUS.
    Sper ca răcirea de la coolerul H115i să fie bună - de exemplu, în full load turbo boost (fără overclocking, ce-i drept) procesorul să stea sub 70 de grade Celsius, la 65, de pildă. Ar fi chiar mai bine decât la situația de la I7-7740X.
    Și numerele să progreseze mai departe.

*
Și ASUSPRAIMUL merge chiar și acum, în clipa asta din 2019, când scriu chiar de pe el acest jurnal calculatoristo-numeric.

Mulțumesc, Doamne!


(va urma)

Comentarii

Postări populare