Progresul hardware, episodul 59: Încep să vină materiale la Threadripper! (August 2018)

6 august, 25160 de numere, o săptămână până la zisa lansare a Threadripper-ului, la AORUS Teamviewer-ul nu pornește.

AMD Ryzen Threadripper 2990WX, 12 nanometri, 32 de inimi, 64 de fire: ÎL VREAU ȘI-O SĂ ÎL IAU.

MSI X399 MEG CREATION + RYZEN THREADRIPPER 2 + 12/14TB HDD + 4133 MHz DDR4 - noul calculator trebuie să fie în casa mea în astă toamnă.


9 august - o zi mare. Astăzi mi-au intrat mai mulți lei în cont și m-am recreditat la ING, de astă dată la maximul posibil (înghițind primul credit), apoi am precomandat Threadripperul de la PCGarage, adică de la ai noștri (deși a apărut și pe la Caseking). 8499,99 sau, în fine, 8500 de lei (la Caseking apărea cu 1829,9 euro).
Dar la Caseking mai există taxe de livrare + rata mare de conversie pentru leu/euro. Cum ar fi vreo 1850 * 4.76 lei. Asta ar fi putut face vreo 8800 de lei.

În august mai intră și alți lei în cont - dar rata următoare o să pice între timp, pe 16 august, cu vreo 101 lei mai mult decât cei 1200. Pe 7 septembrie, poate mai intră vreo 2000 de lei cu primă... dar în vinerea cealaltă, pe 21, ar trebui ceva mai mult de 1200, adică să crească, și din octombrie încolo tot mai bine.

În astă clipă sunt vreo 35631 de lei, deocamdată (astăzi) rămân numai cu comanda de procesor făcută + 128 de GB de DDR4-4133 de la Vexio + radiatorul cvadruplu EK-Coolstream XE și patru ventilatoare EKWB Furious Vardar FF5-120 + două ventilatoare CMYAF pentru memoriile Corsair, pentru vârful progresului hardware astăzi gata. Următorul pas ar fi placa de bază MEG Creation, care însă încă nu s-a lansat foarte bine (adică nu e disponibilă pe site-uri).

Noul calculator pe care vreau să îl fac se vrea a fi vârful progresului hardware-numeric, luând locul Aorusului. Cum acei 128 de GB comandați acum sunt valizi și vin săptămâna viitoare, pe placa de bază (când ea o să fie...) ei or să fie montați direct (Aorusul și XPOWER-ul rămân cu memoriile actuale, nederanjați).

În planul de progres hardware, în clipa asta mai intră placa de bază, carcasa (una mare), sursa (peste 1200 W), placa video (tot vreo 2 GB), un monitor nou cu HDMI + Display Port, o tastatură, un mouse, un HDD de 12 TB de la Senetic și, când apare, o Toshibă ori un WD de 14 TB, plus două ventilatoare pentru bancurile de memorie, de la Shop4PC și coolerul pentru procesor, de la EKWB, cu patru ventilatoare FF5-120, radiator cvadruplu și restul pieselor să fie comune cu un cooler de EK-X360. Și ceva cabluri de conectică pentru ventilația carcasei, ventilația memoriei...

În clipa asta următorii pași de făcut ar fi cele 2 ventilatoare de memorie + cele 4 FF5-120 de la EKWB. Restul componentelor depind de celeritatea (!) cu care placa MEG Creation o să fie pregătită pentru cumpărare. Pe Threadripper nu prea sunt hotărât să mai încerc acum cu Conductonautul, după ce am văzut ce s-a întâmplat în mai și după ce și pe 11 iunie, când am refăcut SLI Plus-ul, am văzut că „biluțele” sunt neascultătoare, așa că am lăsat cremă Arctic MX4 acolo.

După facerea acestul nou calculator cu cumpărpturile de mai sus, or să-mi mai intre bani din salarii (eventual mărite) și-am să plătesc cu conștiinciozitate datoria, ar mai putea fi loc pentru câte o piesă (eventual un HDD nou de Ț terabaiți plus un NVME de 1 TB), dar acest al cincilea calculator nou ar trebui să fie, cu adevărat, ultimul din progres.

Am datorie mare acum, iar anul viitor pe vremea asta la următoarea (preconizată) generație de Threadripper nu știu ce o să mai fie. Threadripperul s-ar putea să depășească puțin la putere și Intelul de 28 de nuclee anunțat pentru desktop-uri (și ăla tras de păr), iar Intelul s-ar putea să nu poată prea curând să treacă de 28 de nuclee (nici măcar la servere nu a făcut-o), oricum sunt cu mult mai costisitori, iar AMD-ul se dovedește mult mai rentabil. Ziceam să încerc și cu un AMD. Un singur Threadripper, spre deosebire de 7980XE-uri aici nu își are locul dilema delidded/not delidded, pentru care anul trecut s-a lăsat cu două 7980XE-uri.


Așadar, în clipa asta (9 august), pentru noul calculator:


-Procesorul Threadripper de 32 de inimi și 64 de fire (disponibil în 7 zile la PCGarage);

-128 de GB de DDR4-4133 Corsair Vengeance de la Vexio, poate pe 17 ori 20 august ajung;

-Radiatorul cvadruplu EK-Coolstream XE (Shop4PC) și cele patru ventilatoare EK-Furious Vardar FF5-120 (de la EKWB);

-Cele două ventilatoare CMYAF pentru bancurile de memorie DDR4 (de la Shop4PC).

De la Shop4PC s-ar putea să ajungă mai greu, eventual pe la 20 august (lunea) sau în zilele de după, de la EKWB de așteptat pe la 14 ori 16 august.


Ce mai rămâne pentru noul calculator (astăzi, nimic):


-Placa de bază MSI X399 MEG Creation, care încă nu figurează în magazine (mai e una nouă, AORUS X399 EXTREME, cu mai puține faze VRM - 10+3 față de 19 la MEG Creation -, zisă să se lanseze azi);

-Carcasa (Nanoxia Deep Silence 6 Anthracite (rev. B) sau Thermaltake View 91 Tempered Glass RGB Edition), care să fie încăpătoare și mare, eventual pentru 15/18 SSD-uri sau 12/14 HDD-uri, să mă uit pe PCGarage după ea;

-Sursa de curent (poate EVGA SuperNOVA 1600 G2), obligatoriu peste 1200W cât are cea de la Aorus, tot pe la PCGarage să o caut;

-Placa video, eventual tot un Zotac de 2 GB cu suport pentru Display Port + HDMI + VGA;

-Waterblock EKWB de TR4, anume EK-Supremacy EVO Threadripper Edition (poate și un monoblock EKWB mai încolo pentru MEG Creation, dar ăsta sigur nu apare cu lunile) + tubăraie (dar am deja un set nou de tub nedesfăcut acasă...) + pompă Elite DC-PWM + rezervor EK-RES 150 + CryoFuel (100 ml concentrați sau 900 prediluați) + două seturi noi de câte șase fitting-uri (dacă nu vin cu restul de piese), alternativ de la EKWB și Shop4PC (dacă și ai noștri au ceva), teoretic de mâine încolo, desigur fără monoblock-ul acela care nu este - ca prin aceste piese pe-alese să se completeze coolerul procesorului;

-Un monitor nou, cu HDMI + Display Port, de căutat pe la Electronic Lion;

-Un HDD de 12 TB (al treilea) de tip HGST de la Senetic, comandabil de mâine încolo;

-Măcar încă un hard disk portabil USB de 1 TB, cu scopul MARG;

-(Când o apărea) Un hard disk de 14 TB, Toshiba sau Western Digital, ăsta este posibil să nu se comande până la 23 august sau toată luna;

-EK-splittere noi de conectică pentru noua placă de bază cu carcasa, tot pe la EKWB sau eventual Shop4PC - alternativ sau eventual, câteva cabluri de conectică la ventilație de pe saitul conectica.ro, oricum nu se comandă azi;

-(Mai încolo) Un nou NVME de 1 TB pentru placa MEG Creation, care în fapt o să vină cu coșcogeamite suportul de până la șapte M.2-uri, cu tot cu un card PCI-E de extensie;

-O tastatură și un mouse nou, tot pe la Electronic Lion căutabile, sau, ca să nu bat la ochi acolo (cu monitor cu tot), de pe Internet comandabile;

-Câteva ventilatoare noi și puternice (2 ori 3) pentru îmbunătățirea ventilației carcasei, se poate și de la PCGarage - sau de la EKWB (!) -, anul trecut la începutul lunii noiembrie am adus ceva;
-Vreun stick USB 2/3 nou, de câțiva GB, pentru operații auxiliare ca punere de BIOS pe el + bootloader de Arch Linux;

-Conductonaut și Arctic MX-4 încă sunt pe-acasă, cu îndoielile de rigoare, altfel pot să comand de pe Internet (**doar pastă termică trebuie, capacul Threadripperului este din aluminiu și metalele lichide strică aluminiul - Cryonaut-ul s-ar mai potrivi ca pastă);

-Un prelungitor nou pentru acasă, într-una din zile, dar el poate fi găsit la supermagazinul de cartier.

Pentru carcasa Thermaltake View 91 Tempered Glass RGB Edition, ar fi mai bine să comand de la ProStore (de unde am luat și placa XPOWER), iar pentru sursa EVGA de 1600 de wați, de la ForIT (de unde parcă e Aorusul).
1677 + 1813 orientativ (la PCGarage ar fi 1839 cu 1 cu 2247, vreo 600 de lei în plus; dacă iau piese de elită, este bine să și economisesc ceva).

S-ar putea carcasa să-mi dea voie să pun cvadradiatorul înăuntrul ei, să nu mai stea afară ca la Aorus și XPOWER.
12 TB de la Senetic - încă vreo 1950-2000, posibil astea trei articole să  facă 5450 de lei împreună.

Ele trei sunt în plan pentru mâine.
Și la EKWB, să mă uit de restul structurii coolerului de la Threadripper (fără tub, ce-i drept), eventual pe la Shop4PC o mai fi câte ceva.

Apoi mai e placa de bază, peste 2000 de lei sigur (întâi să apară...), mai sunt de luat placa video, monitorul... Restul componentelor dau deja prețuri mai mici.

**Conductonaut + Threadripper = crimă și pedeapsă.

Ca să nu dau în ochii colegilor, comanda cu carcasa (poate la pachet cu sursa) aș primi-o acasă, dar dacă nu este sâmbăta în caz de nouă drumeție (sau pur și simplu să nu se programeze livrarea sâmbăta, ci mai devreme în timpul acelei săptămâni, de cum se poate), în ziua aceea lucrătoare mi-aș lua o jumătate de zi liberă. Anul trecut când am luat carcasa ASUS PRIME-ului, a fost adusă la serviciu (29 august) și apoi am dus-o acasă cu taxiul, chemat prin telefon. Era și ea mare și s-au mirat colegii.

Placa de bază trebuie înadins să fie o X399 nouă, nu una dintre cele lansate anul trecut și compatibile cu prima „jumătate” a soclului TR4, chit că și ele ar ajunge compatibile cu 2990WX prin actualizare la BIOS, dar vreau ca placa să fie nouă, special făcută puternică anume pentru noul Threadripper.

Între timp, acasă Aorusul și XPOWER-ul continuă progresul numeric, cu rezultate zilnice. Tetrada se va transforma în curând în pentadă, și să dea Domnul să asamblez noutatea și să folosesc totul cu mână bună, să nu se mai întâmple nimic, dar chiar NIMIC, care să semene cu noaptea de 23 spre 24 mai din 2018, cu 29 septembrie 2017, cu 26 septembrie 2015 și cu alte clipe distructive.

Progresul hardware trebuie să fie statornic în timp, mare și cu folos, cu răsplățile numerice care vin după și între timp.

Comentarii

Postări populare