Progresul hardware, episodul 50: După Paște crește spațiul la numere (aprilie-mai 2018)

12 aprilie 2018 - deocamdată s-a împlinit următoarea parte a progresului hardware care vrea să zică al doilea 12 TB (sosit ieri). Pe 9 mai ar urma și al doilea 10 TB, și încă este în suspans o comandă de la Shop4PC pentru al patrulea Furious Vardar EVO (la Xpower Gaming) și un mouse USB nou, pentru tetradă. Când zicem 9 mai (miercuri), înseamnă comanda la Senetic, poate să sosească a doua zi sau vineri pe 11 mai, ori poate după 13. Atunci ar urma scoaterea SSD-ului de 1 TB de la Aorus, cu stick-ul de boot loader cu tot, tot pentru Xpower Gaming, dar tot atunci, în mai, mi-ar trebui un nou stick USB cu suport de DOS (i386-pc), poate fi unul de câțiva GB și USB 2.0, pentru că la Aorus sistemul Archlinux din urma actualului de pe SSD nu va putea fi decât pe un HDD fără suport de MBR (NU pe NVME-uri, respect ce mi-am spus toamna trecută), care are nevoie de un memory stick ajutător. Până la 9 mai, pot și trebuie să mă abțin de la alte comenzi de hardware, pentru economisire și plata cuvenită a facturilor (cea mai mare urmând să fie la electricitate, pe la 23 aprilie).

După 9 mai, după drumul pe jos de la Brașov la București dintr-o rundă între 29 aprilie și 1 mai (sper să fie bine) și după al doilea hard disk HGST de 10 TB din mai, la 23 mai, aș mai putea să iau ceva de la EKWB pentru a încropi un cooler asemeni lui EK-X360 la procesorul i9-7900X de la placa Asus; lipsesc o pompă DC-PWM Elite, un rezervor EK-RES 150 și niște înșurubături (Fitting) speciale, care vin câte șase la cutie. Aș mai lua un CryoFuel transparent concentrat, de o sută de mililitri, sau o sticlă de 900 de mililitri de CryoFuel preamestecat (deja s-a înverzit lichidul din tubăraia Aorusului).

Nu știu dacă în 23 mai îmi vor ajunge banii și pentru CryoFuel, dar măcar pe celelalte să le iau. Preconizez ca progresul acesta hardware să se mai ducă până prin vară, într-adevăr, până în luna iunie cel puțin. La jumătatea de jos a tetradei deja se poate da drumul la monitor, este memorie (câte 32 din acei 64 de GB de DDR4-3000 care au fost la început la SLI PLUS), este video și este câte un disc (SSD-ul de 240 de GB la SLI PLUS și HDD-ul de 500 de GB la ASUS PRIME). De asemenea, două tastaturi.

În mai, poate mai iau un stick USB TP-LINK Archer T4U pentru asigurarea conectării la Internet pentru toată tetrada, ori, prin iunie, o mai scumpă placă PCI-E de wireless. Tot până în iunie ar mai fi binevenită o nouă placă video de 2 GB (GT1030 sau Zotac), deși și acum există video peste tot, chiar și la Veriton (susul tetradei, adică Aorusul și Xpower Gamingul, au câte o Gigabyte Low Profile GT1030 de 2 GB, jos la PRIME X299-A este placa mare de 4 GB, GT1050, de vara trecută, la SLI PLUS stă placa NVidia GT9500 de 1 GB cu GDDR3, care era la Veriton, iar la Veriton m-am convins din BIOS cum merge partea de video integrat a procesorului i5-650, de maxim 128 de MB - se activează automat când lipsește o placă separată, sau discretă, cum li se mai spune).

Mă gândesc și la o împărțire elaborată a discurilor în tetradă, după cum mai scriam și acum zece zile, dar deocamdată nu o fac, măcar până nu vine al doilea HDD de 10 TB în casă, pe la 10 mai. Memoria de jos, poate o mai îmbogățesc în vară, poate până la sfârșitul anului mai iau un NVME de 1 TB pe care însă să-l pun la Xpower Gaming, celelalte două ocupându-și locurile pe la Aorus. Cred că și un monoblock EKWB pentru placa ASUS PRIME, dacă tot îi voi face cooler de acolo. La SLI PLUS stă Arctic Liquid Freezer-ul, și așa va rămâne mai departe. De văzut, în toamnă, cum e cu Cascade Lake-X.

Și, desigur, cum mai curg lucrurile prin robinetul de noutăți numerice până atunci, că dacă nu mai este rost de numere noi, oricum progresul ajunge și el pe butuci.

Mulțumesc, Doamne, pentru progresele hardware, numeric și algoritmic, și fie să fie bine și mai departe! Și ceilalți să fie bine.

Da, și progresul algoritmic, că între 7 și 11 aprilie iar a fost rost de niște reforme ale codului, care s-au legat de VALIDN / VALIDN1 din TOLIL.h și, restul, s-au abătut asupra conținuturilor din Z.h, și tot impactul s-a legat, deocamdată, de NUMSIMPL, MODPRIM, MODIFSUM, MODSPAR, MODSPRIM și de variantele MODSPRIMELE și MODPRIMELE, care știm cu cine seamănă. Totul a pornit de la seara de 7 aprilie, când am văzut un bug (!) în funcționarea MODPRIM-ului la numere peste 160 de cifre, și, dintr-aproape în aproape, s-a ajuns la împărțiri precise ale factorilor de legătură, fie primi (MODPRIM, MODSPRIM), fie neprimi (MODIFSUM, MODSPAR), să se lucreze particularizat când sunt K-uri și când nu (K-urile sunt acele numere unde factorii primi ating puteri care depășesc 64 de biți fără semn, adică pe 2 la puterea 64).

Am pus și la frontul 2 noile versiuni pentru funcțiile din TOLIL.h și Z.h, având grijă de deosebirea de front care cere parametrul mpz_t d2 în plus pentru VALID4() dincolo, unde, pe lângă limita de sus de 1200001 la fracționarea abundențelor, trebuie să nu mă amestec cu 11-1048576.
Dacă o să distribui discurile și-o să fac un singur front numeric cu sectorizarea numerelor de cifre pe toată tetrada, fișierele specifice de front 2 vor fi arhivate. Deocamdată, suntem în aprilie 2018 și nu se face distribuție. Cu al doilea 10TB, capacitatea totală de stocare din casă va depăși 100 de TB.


La 4 mai - Am făcut, într-adevăr, drumul pe jos din Brașov în București, poate o să îl încep iar pentru 29-31 mai, să fie din nou lună plină.

Miercuri e 9 mai și vreau să comand al doilea hard disk de 10 TB de la Senetic. Pompa DC Elite de la EKWB pentru placa ASUS PRIME pot s-o iau de la Shop4PC, dar rezervorul EK-RES 150 cred că tot pe la EKWB îl găsesc. Aș mai vrea vreo două EK-splittere luna asta, poate unul cu patru fire. Ele pot să vină tot de la EKWB, poate din ambele locuri.

M-am mai gândit la cum să fie distribuite discurile la cele patru calculatoare (tetrada), de îndată ce vine hard diskul de la Senetic (poate vinerea următoare pe 11), și la Aorus ar rămâne cele două de 12 TB, cele două de 10 și cele două de opt, cu stick-ul de 64 de GB, plus să vină acolo SSD-ul SATA3 de 240 de GB cu Arch Linux pus pe el. Cele două NVME-uri pot să rămână acolo, dacă nu-l duc la XPOWER GAMING pe cel de 480 de GB, ca măcar să fie și acolo ocupat un slot. Atunci la Xpower Gaming intră cele două discuri de 6 TB și cele două de 5, plus unul de 4 TB și cel de 500 de GB care are Arch Linux. La SLI PLUS ar fi hard diskul de 3 TB luat în aprilie 2015 și SSD-ul SATA3 de 1 TB (1024 de GB zecimali) cu Arch Linux pe el, iar la ASUS PRIME, HDD-ul de 2 TB luat în octombrie 2015 (imediat după dezastrul cu Barracuda), care are Arch Linux, și celelalte două de 4 TB.
În 2018 aș mai vrea un NVME PCI-E de 1 TB (poate chiar ceva mai mare) și un stick USB de conectare wireless la Internet (dacă nu un card PCI-E de wireless), plus 32 de GB de DDR4-3000 și ceva și, de ce nu, cred c-o să mai fie loc de câte un hard disk de câțiva TB, dar sigur nu la Aorus dacă e sub 8 TB. Sunt atâtea sloturi de NVME neocupate în tetradă, plus două de U2 (poate reușesc ceva și cu U2 între timp).

Așa că după redistribuție Aorusul ar rămâne cu 60 de TB zecimali de hard diskuri (șase la număr), plus SSD-ul SATA3 de 240 de GB, cele două NVME-uri care fac 1504 GB zecimali împreună și cei vreo 61 de GB zecimali disponibili pe acel memory stick USB 3.0, dacă nu scot niciun NVME de pe el, în așteptarea unui NVME nou pentru Xpower Gaming. Așa ar fi 61805 GB zecimali pentru numere, pentru GIG90, GIG100, GIG110, GIG120, GIG130, GIG140, GIG150 și GIG160 cu unificarea fronturilor 1 și 2 numeric, plus fișierele LPT și NUM de la căutări. Sper să ajungă spațiul, oricum o să mai pot să cumpăr pe urmă spațiu nou. Șapte porturi native de SATA3 ocupate, pot să scot cardul de PCI-E cu două SATA-3 (poate o să mai iau unul de la Delock cu zece conectori SATA-3).

XPOWER GAMING-ul ar avea 26 de TB zecimali din cinci hard diskuri mai mari, plus 500 de GB din cel cu sistemul Arch Linux, total 26500 de GB zecimali la numere - pentru GIG70, GIG80, GIG200 și GIG240 cu fișierele adiacente, fronturi unificate. Ar fi șase porturi SATA-3 native ocupate.

ASUS PRIME-ul ar sta cu 10 TB zecimali (10000 GB), pentru GIG420 și GIG1910 cu ale lor. Sper să ajungă.

SLI PLUS-ul ar fi cu 4 TB zecimali sau 4024 de GB, pentru GIG52, dintr-un singur front cu limita 1200001, nu 1048576 (sau poate chiar ceva peste 1200001). Dar spațiul să fie suficient peste tot.

Total: 102329 de GB zecimali pentru numere, pe tetradă.

Și până la sfârșitul anului, încă un NVME de măcar 1 TB și poate unul ori două hard diskuri noi, pentru spațiu mai mare (SSD-urile fiind încă scumpe la spațiu). Plus restul de arsenal hardware zis mai sus (memorie, USB sau card de wireless, dotările de la EKWB pentru al treilea cooler de acest tip la tetradă, auxiliarele splittere, eventualul card cu multe SATA - dar să aibă pe urmă discuri). Și tot mai departe, alături de numere. Cele patru calculatoare înseamnă o sută de thread-uri procesoristice de peste 4 GHz (chiar și peste 4.5 GHz, unele dintre ele) folosibile la numere. Veritonul, care nu se mai folosește la numere, are doar patru fire de 3 gigaherți și ceva.

Suma forțelor din tetradă ar trebui, cu îmbunătățirile vrute mai sus și cu altele (dar cu baza în procesoarele și plăcile de bază deja existente), să-mi asigure bună putere hardware nu doar în restul de 2018, dar și mai departe, spre anii următori, deși desigur o să fiu ispitit să mai iau ceva și mai nou, de pildă când o apărea Cascade Lake-X sau succesorul lui X299. Și dacă se mărește venitul lunar, aripile mele hardware mai cresc, dar tot ar mai fi destule de luat pentru tetrada asta (NVME-uri, memorie, HDD-uri), chiar fără alt procesor nou și fără altă placă de bază cu cortegiul aferent (carcasă nouă, sursă, suită de memorie).

Poate la anul în 2019 apar prototipuri de DDR5, sau în 2020. Cascade Lake-X se amână pentru mai-iunie 2019, pare-se. Pe la sfârșitul lui 2018 ar trebui să vedem niște prospături Skylake-X (nu știu dacă sigur și cu 18 inimi) cu soldering, dar cred că rămân cu tetrada atunci. La anul pe vremea asta, dacă vreun Cascade Lake-X este peste 7980XE, și salarizarea bună, poate-o să vreau un calculator nou atunci, cu acel procesor (dar doar unul singur, decapitat, să sar direct la ce-i mai bun, nu gradual ca în episodul 2017-2018 cu progresul hardware).

Sau poate că și atunci o să stau cu procesoarele și plăcile de bază actuale, cu îmbunătățirile hardware și descoperirile numerice ce vor tot fi fost făcute între timp. Nu știu cum o să se cheme platforma urmașă a lui Intel X299 (ar fi X499) și dacă ea apare înainte de 2020. O variantă ar fi ca măcar până în 2020 să nu mai iau niciun procesor nou și nicio placă de bază nouă, uzând tetrada și trecând peste restul de lansări din plăcile de bază Intel X299, Skylake-X împrospătat și Cascade Lake-X (de văzut X499, cred că aș lua o placă de top de acolo). În deceniul cu douăzecile, ar trebui să vedem alte procesoare noi de la Intel, cu mai puțini nanometri, care au denumiri exotice precum Sapphire Rapids și chiar Granite Rapids (asta din urmă în 2021, sau chiar mai încolo dacă Intelul se bâlbâie pe drum).

S-ar putea ca, în toate dotările pe care o să le mai fac la tetradă în 2018, ea să-mi rămână suficientă ca hardware (cu Veritonul nu știu ce o să mai fie) până în 2021, când începe următorul deceniu. Mă aștept totuși, și dacă numerele vor mai avea tainițe, ca de la X499 + Cascade Lake-X (sau Ice, Cannon, Tiger, ce-o să vină cu urmașele X299) să mai iau un calculator între timp, poate chiar cu memorie DDR5, și el să devină noua coroană a... pentadei, acum coroana tetradei fiind Aorusul. Din 2021, oricum, DDR5 ar trebui să fie deja pe piață.

Deocamdată, miercuri, comandă pentru alt hard disk HGST de 10 TB zecimali, de la Senetic.

Comentarii

Postări populare